TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.07.2009 19:52:01

Tomi Tour, cestovní kancelář Václava Fischera, ukončila v pátek činnost (17.7.2009)

Mediafax

Tomi Tour, cestovní kancelář spojená s Václavem Fischerem, ukončila v pátek činnost. V pátek v podvečer o tom informovali cestující odlétající s touto cestovní kanceláří do Turecka pracovníci Českých aerolinií.

České aerolinie informovaly, že od pátečního večera nebudou pro tuto cestovní kancelář zajišťovat charterovou přepravu. Celkem se jedná o 10 objednaných letů od pátku do příštího čtvrtka do destinací Antalya, Burgas, Heraklion, Hurghada, Ibiza, Las Palmas, Tenerife, Palma de Mallorca, Sharm el Sheikh a Taba. Na letišti v Ruzyni čekalo na odlet zhruba 150 klientů zkrachovalé Tomi Tour.

České aerolinie připravují ve spolupráci s Union pojišťovnou repatriaci těch cestujících, které České aerolinie do uvedených destinací přepravily. Repatriace bude probíhat od pátku až do příštího čtvrtka. Pro turisty, kterým v uvedených dnech končí turnus jejich dovolené vyšlou České aerolinie prázdná letadla a dovezou je zpět do České republiky. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) pojišťovna Union ještě v pátek večer interně oslovila jiné cestovní kanceláře, aby jí pomohly s návratem klientů zpět do České republiky. Pozůstalým klientům tak nabídnou pomoc jiné cestovní kanceláře.

Union pojišťovna, u které byla zkrachovalá cestovní kancelář pojištěna na 234 milionů korun, sídlí v Bratislavě a na její tamní adresu se mají zklamaní turisté obracet. Těm, kdo ještě stihli s Tomi Tour vycestovat, bude tato pojišťovna hradit pobyt i cestu domů. Musejí se na ni však obrátit podle instrukcí z letáku, který dostali.

Na letiši v Praze-Ruzyni se o krachu dovědělo asi 150 klientů, kteří měli odletět do Turecka. Delegáti nebo pracovníci cestovní kanceláře se ale na letiště vůbec nedostavili. Pobočky Tomi Tour byly uzavřeny v pátek v 17 hodin a nikdo z cestovní kanceláře nebral telefon.

Tomi Tour má podle AČCKA v současnosti v zahraničí přibližně tři tisíce turistů. Nejvíce - asi 600 - je jich v Egyptě, dále pak na Malorce, v Turecku, na Kanárských ostrovech a Ibize, v Bulharsku a na Krétě. "Ukončení činnosti CK Tomi Tour je největším případem za posledních dvanáct let od doby krachu CK Travela v roce 1997," řekl mluvčí AČCKA Tomio Okamura.

Zkracovalá cestovka má podle něho prodány zájezdy přibližně 10 tisícům klientů. "Klienti, kteří mají zaplacené zájezdy, dostanou v zákonné lhůtě šesti měsíců zpět peníze. Zpravidla se vyplácí 80 až 95 procent ze zaplacené ceny zájezdu," vysvětlil Okamura

Problémy cestovky se objevily již minulou neděli, když hotel v Egyptě, kam klienti Tomi Tour přijeli, je odmítl ubytovat. Podle jednoho z poškozených delegátka cestovní kanceláře turistům řekla, že Tomi Tour má vážné finanční potíže. Nakonec se podařilo najít cestovce jiný hotel, který podle turistů ale vůbec neodpovídal zakoupeným službám. Vyjádření cestovní kanceláře podle serveru tn.cz bylo ale takové, že se nic zvláštního neděje a není důvod k panice. "Jde zkrátka o to, že hotel na pokoje nasmlouval víc klientů, než dokáže ubytovat, což je v turistické sezoně běžný postup,“ řekl v neděli před polednem Václav Fischer serveru tn.cz. a popřel, že by cestovní kancelář měla potíže nebo dokonce krachovala.

Podle AČCKA ale již od počátku roku probíhala jednání o prodeji Tomi Tour. "Nyní již můžeme zveřejnit, že jednání o převzetí cestovní kanceláře Tomi tour probíhala interně na trhu cestovních kanceláří již od počátku tohoto roku. V posledním týdnu však nabrala na značné intenzitě a jednání s oslovenými cestovními kancelářemi probíhala prakticky denně," řekl Okamura. Zájemce na převzetí Tomi tour se však bohužel najít nepodařilo.

Václav Fischer se však pevně zapsal do historie českého cestovního ruchu jednou velmi významnou věci. Byl to právě on, kdo Čechům poprvé představil v druhé polovině 90.let zájezdy přímými charterovými lety a zavedl tak tímto na českých trh také dosud pro Čechy neznámý výraz LAST MINUTE.

Tomi Tour vznikla v roce 2001 jako firma s názvem Inspiritual. Poté změnila jméno na Cestovní agentura Tomi. Název Tomi Tour používala od listopadu 2003. Firmu ze dvou třetin vlastní podnikatel Lubomír Popelář, třetinu vlastní německá společnost Tomi Tour GmbH. Společnost od roku 2005 trvale zvyšovala obrat, a to ze 146 milionů korun na 825 milionů korun v roce 2008. Loni podle údajů uvedených ve sbírce listin dosáhla provozního zisku 45,6 miliony korun, o rok dříve byla téměř 53 milionů korun ve ztrátě. Loni také změnila své sídlo, přestěhovala se z Brna do Prahy.

Cestovní kancelář Tomi Tour patřila k deseti největším na tuzemském trhu. Václav Fischer, původní majitel CK Fischer, kterou musel kvůli finančním potížím prodat miliardáři Karlu Komárkovi, zastával v Tomi Tour oficiálně funkci obchodního a marketingového manažera.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Dana Rybáková, Libor Popela, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688