TNBiz (TN.cz)
Finanční krize  |  13.07.2009 15:41:06

Capital Partners: Americké banky vracejí vládě peníze, stát přichází asi o 10 milionů dolarů

Mediafax

PRAHA/WASHINGTON (MEDIAFAX) - Americké banky začínají skupovat tzv. warranty, které dávají vládě právo nakoupit v budoucnu kmenové akcie za předem dohodnutou cenu. Uvedla to v pondělí společnosti Capital Partners s tím, že kvůli těmto obchodům ztratili daňoví poplatníci na 10 milionů dolarů.

Podle komise amerického Kongresu, která dohlíží na využití více než 700miliardového záchranného balíku známého pod názvem TARP, finanční instituce nakupují zpět své warranty, které prodaly vládě USA jako protihodnotu za kapitálové injekce pod jejich skutečnou nominální hodnotou. Skupina 11 nespecifikovaných menších bank tak odkoupila warranty za zhruba 66 procent jejich hodnoty.

Komise amerického Kongresu, jejímiž členy jsou i tři experti na ohodnocování z Harvardské univerzity, uvedla, že daňoví poplatníci ztratili na těchto transakcích přibližně 10 milionů dolarů ve srovnání s tím, kdyby se warranty prodávaly za nominální hodnotu,“ uvádí Josef Stoulil, analytik Capital Patrners s tím, že pokud by banky odkupovaly zpět vládní warranty se stejným diskontem, přišli by daňoví poplatníci a potažmo vláda Spojených států přibližně o 2,1 miliardy dolarů. Argumentem pro prodej za diskontní cenu může být přitom nízká likvidita na trhu warrantů. „To je i důvod, proč vláda zvažuje oslovení i jiných investorů s cílem dosažení co nejlepší ceny,“ uvedl Stoulil. Skupina 32 finančních firem, včetně deseti velkých bank, splácí v současnosti na 70,2 miliardy dolarů.

„Analytici, finančníci a ekonomové nejsou jednotní, jestli je v zájmu ekonomiky USA splácení finanční pomoci z programu TARP bankami příliš rychle,“ uvedl Stoulil, podle kterého ani po zátěžových testech amerických bank není vůbec jasné, jak zdravé banky vlastně jsou.

Komise amerického Kongresu proto požádala ministerstvo financí o co nejprůhlednější proces splácení dluhů bank vůči vládě. Nejdůležitějšími, podle zprávy komise Kongresu kritickými, jsou informace o důvodech rozhodnutí ministerstva financí, cesta a způsob vrácení finančních prostředků, odchod bank z programu TARP a další využití prostředků TARP. To všechno by podle zprávy mělo být maximálně transparentní.

„Do 30. června letošního roku inkasovala vláda za finanční pomoc ve zmiňovaném programu TARP na dividendách cca 6,7 miliardy dolarů. Tyto prostředky by měly být ve většině případů použity na splácení státního dluhu,“ uzavírá Stoulil.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688