TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  06.07.2009 10:21:02

Automobilka GM získala povolení prodat většinu svých aktiv vládě USA

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozříšili o další informace ohledně soudního řízení od 4. odstavce)

Americká automobilka General Motors (GM) získala soudní povolení prodat většinu svých aktiv společnosti, kterou financuje americké ministerstvo financí. Uvedla to v pondělí agentura Bloomberg.

Newyorský insolvenční soudce Robert Gerber vydal rozhodnutí již v neděli s tím, že navrhovaný prodej byl jedinou možnou cestou, kterou se problémová detroitská automobilka může vydat. Soudce Gerber tak do značné části následoval rozhodnutí svého protihráče ze soudu v Manhattanu, Arthura Gonzaleze, který schválil podobný prodej aktiv v případě menšího konkurenta GM, automobilky Chrysler.

„Nikdo nemůže zcela vážně oddiskutovat fakt, že jedinou alternativou okamžitého prodeje je likvidace společnosti, což by mělo katastrofální následky pro věřitele General Motors, její zaměstnavatele, dodavatele, kteří závisí na GM celou svou existencí a také pro komunity, v nichž GM podniká,“ uvedl soudce Gerber ve svém 87stránkovém rozsudku. „V případě likvidace, by věřitelé, kteří mají šanci získat alespoň část svých pohledávek, nedostali nic,“ dodal soudce Gerber.

Někteří z věřitelů, jako například odbory nebo držitelé dluhopisů během soudního slyšení namítali, že tak zvaná Nová GM, v níž bude mít většinu vláda USA, je pouze „Stará GM“ zbavená závazků. Nová společnost má totiž vyrábět stejné osobní i nákladní automobily, má mít stejné zaměstnance i stejné vedení.

„Tohle není případ Chrysler. Tady není žádný nezávislý kupec,“ řekl Barry Bressler, právník zastupující věřitele, s odkazem na roli italské automobilky Fiat v nákupu aktiv automobilky Chrysler. Podle držitelů dluhopisů by měla GM projít tradiční bankrotovou reorganizací, v rámci které by měli věřitelé právo o různých krocích hlasovat.

Poradce vládní agentury pro otázky automobilového průmyslu Harry Wilson před soudem prohlásil, že společnost by ale tradiční využití paragrafu 11 nepřežila a vláda by stáhla svých 33 miliard dolarů, které hodlá do automobilky napumpovat, pokud by soudce Gerber neschválil prodej aktiv do 10. června.

„Insolvenční soudy mají právo schválit prodej aktiv v době, kdy mají ještě nějakou hodnotu, a tímto krokem mohou zabránit smrti pacienta na operačním stole,“ uvedl soudce Gerber v rozsudku.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688