TNBiz (TN.cz)
Reality  |  01.07.2009 14:31:12

Propad cen nemovitostí se zastavil, na další snižování cen se sázet nedá

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poptávka po bytech, rodinných domcích a pozemcích se v polovině letošního roku drží na číslech srovnatelných s rokem 2006, odborníci však varují, že ceny bydlení už dále klesat nebudou. Ve středu to uvedla realitní kancelář AAAByty.cz.

Byty v kvalitní lokalitě a v dobrém stavu si drží své ceny na stabilní úrovni a zastavil se i propad cen panelových bytů. Rodinných domků a pozemků se změny ceny dotkly nejméně.

„Do konce letošního roku očekáváme u všech nemovitostí po celé České republice už v průměru stagnaci. Zájem je především o nepředražené nemovitosti tedy ty, u kterých si majitelé uvědomili, že za ceny platné během loňského a předloňského boomu se dnes prodat nedají,“ uvedl ředitel realitní kanceláře AAAByty.cz Aleš Budín.

Nový trend však od počátku roku nastal podle něho u novostaveb. „Poptávku zaznamenáváme u projektů po kolaudaci s možností okamžitého nastěhování. Takzvané papírové projekty tedy novostavby před prvním výkopem aktuálně důvěru zákazníků nemají. Klienti jsou k míře potenciálního rizika citlivější,“ popsal situaci na trhu Budín.

Nejdůležitější při výběru bydlení zůstává napříč celou Českou republikou lokalita. U rodinných domků je dokonce důležitější než cena. Nezměnila se ani dispoziční očekávání. Mladí lidé chtějí především startovací byty do 50 metrů čtverečních s bezproblémovou dostupností do centra měst. Zájem o větší byty především v cihlové zástavbě mají rodiny s malými dětmi. Poptávka po větších panelových bytech klesla na minimum.

Za poslední tři měsíce se však změnil přístup prodávajících. „Ve druhém čtvrtletí jsme konečně zaregistrovali ochotu majitelů reagovat na současnou situaci na trhu. Prodávající pochopili, že když soused prodal vedlejší garsonku minulý rok za milion korun, neznamená to, že letos za ni také on dostane stejnou cenu. Pokles cen opět dostal nemovitosti do centra zájmu poptávajících. Dnes už zase platí, že kdo nenadsazuje ceny, prodá,“ zdůraznil Budín.

Nejmenší změny se týkají rodinných domků a pozemků. Ceny v případě horší lokality spadly jen o minimum a v dobrých lokalitách šly dokonce nahoru. Poptávka je díky relativně jistější investici stále vysoká. Kupující však kladou daleko větší důraz na zateplení a další možné energetické úspory.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688