TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.06.2009 11:01:01

Dobré časy těžařského průmyslu vzaly vloni za své, letos firmy omezují investice a propouštějí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Světový těžební průmysl uzavřel rok 2008 - i přes dopady hospodářské recese - s dobrými výsledky; rostoucí provozní náklady se však negativně odráží na ziskovosti odvětví, a tento trend bude pokračovat. Vyplývá to ze zprávy PricewaterhouseCoopers o těžařství zveřejněné ve středu.

V loňské studii si odborníci PricewaterhouseCoopers položili otázku „Dosáhli jsme vrcholu?“ Letošní zpráva navázala na výsledky z konce roku 2007 a zdá se, že odpověď bude znít „rozhodně ne“. Těžařské společnosti profitovaly z vysokých cen komodit a vykazovaly solidní finanční výsledky. Vloni však nastal obrat dobré časy v posledním čtvrtletí rychle skončily s nástupem světové hospodářské krize a se souvisejícím propadem cen komodit.

Přestože byl loňský rok v tomto odvětví opět rekordním, Top 40 největších těžařských společností podle tržní kapitalizace zaznamenalo meziročně pokles své hodnoty o 62 procent. Důvodem byl propad cen komodit a pokles důvěry investorů. Dlouhodobé vyhlídky těžebního průmyslu sice nejsou špatné, avšak zejména společnosti s velkou mírou zadluženosti zažívají těžké časy, neboť investoři se v současnosti stále více soustředí na schopnost rychle generovat hotovost.

„České společnosti podnikající v tomto oboru se celosvětovým trendům nijak nevymykají. I ony jsou v mnoha případech nuceny bedlivě kontrolovat náklady, snižovat počty zaměstnanců, zavírat nerentabilní provozy a významně omezovat investice. Dále jsou významně závislé na poptávce místních oceláren, které v současné době pracují jen na zlomek své kapacity,“ řekl Jiří Halouzka, partner v oddělení Poradenství PricewaterhouseCoopers Česká republika.

Rychlý pokles tržní hodnoty a rostoucí míra zadlužení některých světových Top 40 těžebních společností vedly k vytvoření dvou odlišných skupin „těch co mají“ a „těch co nemají“, konstatuje zpráva PricewaterhouseCoopers. V současnosti se nejvíce cení hotovost. Společnostem, které ji mají, se v souvislosti s pádem cen aktiv nabízí mnoho příležitostí pro akvizice nebo organický růst často mohou levně nakoupit kvalitní aktiva. Na druhou stranu společnosti bez přístupu k finančním zdrojům nemají mnoho možností a musí se soustředit na přežití krize.

V prvním čtvrtletí letošního roku oznámilo čtrnáct z Top 40 těžebních společností uzavření dolů, omezení produkce nebo přesun dolů do stádia údržby. Současně také došlo k odložení či zrušení plánovaných kapitálových investic ve výši 13 miliard USD, uvádí PricewaterhouseCoopers. Výsledkem byla ztráta více než 40 tisíc pracovních míst v celém těžebním odvětví.

Investoři těžili v posledních pěti letech z boomu těžebního průmyslu, který jim zajišťoval vysokou návratnost díky růstu kapitálu, dividendám a programům zpětného odkupu akcií. Přestože se v roce 2008 dostal celkový výnos pro akcionáře (TSR) s výjimkou zlata na negativní úroveň, dlouhodobým investorům se z pohledu historického srovnání ještě stále dařilo dobře.

Boom posledních let vedl k velkým investicím do kapitálově náročných projektů a k růstu produkce. V současnosti, která je charakteristická větší opatrností, se jedním z klíčů k úspěchu zdá být schopnost rychle uvolnit nebo naopak omezit výdaje.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688