TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  03.06.2009 10:21:12

Kauza HPH: US podnikatel obviněný v kauze Kožený stanul před newyorským soudem

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - Americký podnikatel z Connecticutu Frederic Bourke, který je účastníkem údajného úplatkářského případu spojeného s podnikatelem českého původu Viktorem Koženým, stanul v úterý před federálním soudem v New Yorku. Informuje o tom ve středu deník Wall Street Journal.

Případ se týká již deset let staré události, kdy se jednalo o koupi ázerbájdžánských privatizačních poukázek. Tyto poukázky, kterých vydal Ázerbájdžán zhruba 7 milionů a rozdělil je mezi své občany, se měly stát klíčem k privatizaci státních podniků. Pro skupinu amerických investorů se právě v té době měly poukázky stát klíčem k ropnému bohatství bývalé sovětské země ležící na břehu Kaspického moře.

Bourke a další američtí investoři se tehdy rozhodli realizovat vlastní "privatizační projekt", v němž podpořili Koženého částkou 350 milionů dolarů a oprávnili ho k tomu, aby zakoupil dva milióny ázerbájdžánských privatizačních poukázek. Vlastnictví poukázek jim pak mělo umožnit získat kontrolu nad ázerbájdžánskou státní společností Socar, pod níž spadala ropná naleziště.

Prokuratura Koženého obviňuje, že při pokusu získat kontrolu nad Socarem podplácel tehdejšího ázerbájdžánského prezidenta Hejdara Alijeva a ostatní přední politiky v zemi. Kožený měl přitom poskytnout ázerbájdžánským lídrům kontrolu nad dvoutřetinovým podílem ve společnosti, která měla privatizační poukázky vlastnit, a navíc je měl uplácet různými dary a finančními obnosy.

V souvislosti se zapojením Bourkeho se žalobci i obhájci během úterního slyšení odvolávali na nahrávku rozhovoru mezi ním, dalším investorem Dickem Friedmanem a jejich právníky. Bourke na záznamu podle serveru Bloomberg vyjadřuje své obavy, že Kožený ázerbájdžánské představitele podplácí.

Podle žalobce Robertsona Parka nahrávka dokazuje, že nyní třiašedesátiletý Bourke o úplatcích věděl a přesto se rozhodl s Koženým nadále spolupracovat. "Věděl, že zašel příliš daleko. Ten člověk se účastnil zločinného spiknutí," řekl Park.

Bourkeho obhájkyně Saskia Jordanová se ale domnívá, že důkazní materiál bude jejímu klientovi naopak ku prospěchu. "Tato páska je tím nejjasnějším důkazem, který vypovídá o Bourkeho nevině," nechala se slyšet Jordanová, která Koženého označila jako "protřelého podvodníka". Podle jejích slov se totiž Bourke svým právníkům svěřil, aby se s nimi mohl poradit a nepřekročil tak meze zákona.

Proces by měl trvat šest týdnů. Pokud bude Bourke usvědčen, hrozí mu až 30 let vězení za praní špinavých peněz a uplácení.

Zdenek Gazur, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688