TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.05.2009 14:00:06

Posselt: Benešovy dekrety musejí skončit na smetišti dějin

Mediafax

AUGSBURK (MEDIAFAX) - Mluvčí Sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt v neděli v Augsburku ostře zkritizoval Českou republiku za to, že ještě nezrušila dekrety prezidenta Edvarda Beneše a zákon z roku 1946, kterým se promíjely násilnosti spáchané na sudetských Němcích během jejich vysídlování po 2. světové válce.

„V žádném případě nebudeme akceptovat rasistické dekrety, které představují bezpráví. Nepolevíme v tlaku, dokud nebudou zrušeny,“ prohlásil Posselt na druhém dnu 60. sněmu Sudetoněmeckého landsmanšaftu. Podle něj oba právní dokumenty patří „na smetiště dějin“. Possselt dále požadoval přijetí mezinárodně platného zákona, který by zakazoval vyhánění. Zákon by měl být vynutitelný pod hrozbou přísných trestů a sankcí.

Požadavky Sudetoněmeckého landsmanšaftu plně podpořil i Horst Seehofer, který se v roli bavorského premiéra představil na sněmu v Augsburku poprvé. Přetrvávající existenci a platnost Benešových dekretů označil za „otevřenou otázku“ v česko-bavorských vztazích. „Tyto otevřené otázky nelze nechat s tím, že je vyřeší sám čas, protože mají zásadní význam. Týkají se nejen postižených, ale v zásadě všech lidí dobré vůle,“ zdůraznil Seehofer.

Také on potvrdil názor sudetských Němců, že jejich vysídlení po 2. světové válce bylo bezpráví. „Kolektivní vyhnání sudetských Němců, které si vyžádalo mnoho mrtvých, bylo a zůstane bezprávím, ať je odůvodňováno jakkoliv,“ řekl Seehofer v narážce na argumenty, že vysídlení sudetských Němců předcházela zabrání Sudet Hitlerem a 2. světová válka.

Podle Seehofera nelze v právním řádu České republiky Benešovy dekrety ponechat, protože poškozují a diskriminují nejen postižené, ale poškozují systém evropských hodnot.

Bavorský premiér potvrdil, že se s prezidentem Václavem Klausem v Mnichově dohodl na své návštěvě České republiky. Seehofer podle svých slov Klausovi také řekl, že přijede jen tehdy, když v delegaci budou také zástupci sudetských Němců. „Návštěva se připravuje se sudetskými Němci a se sudetskými Němci se také uskuteční,“ řekl Seehofer. Potvrdil, že usiluje o dialog mezi Českou republikou, Bavorskem a sudetskými Němci. „Otevřené otázky se mohou uchopit a vyřešit jen prostřednictvím jednání,“ dodal Seehofer.


Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přečtěte si také:

19.12.2013Fed posílá zlato na smetiště investičních dějin Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.12.2006Ztrácejí Benešovy dekrety na významu?  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)
21.10.2002Benešovy dekrety na tapetě EP  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688