TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.05.2009 14:06:02

Rath: Zdravotní pojišťovny sloučíme ve dvou volebních obdobích (29.5.2009)

Mediafax

Sloučení nynějších 11 zdravotních pojišťoven do jedné plánuje ČSSD do osmi let, už v prvním volebním období by ale jejich počet ráda snížila na čtyři. Novinářům to v pátek řekl stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

"Hned po volbách by naše strana zahájila jednání s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Vojenskou zdravotní pojišťovnou a Pojišťovnou ministerstva vnitra o vzájemném spojení, další slučování by pak pokračovalo tak, aby do čtyř let zbyly na českém trhu čtyři zdravotní pojišťovny, které se zabývají povinným zdravotnickým pojištěním," uvedl Rath. Prostor pro komerční připojištění by zůstal otevřený a neomezený, dodal.

Současný počet zdravotnických pojišťoven je podle něj zbytečným luxusem, který klientům nic nepřináší a odčerpává finance ze zdravotnictví. Pojišťovny na svůj chod ročně podle Ratha spotřebují osm miliard korun. Fungování zdravotních pojišťoven by měly i při slučování korigovat nové zákony, které by umožnily větší kontrolu pojišťoven. Podle Ratha jsou nyní neregulované a dělají si, co chtějí.

Dalšími reformními kroky, které ČSSD pro zdravotnictví po případně vyhraných sněmovních volbách plánuje, jsou vznik aspoň jedné neziskové nemocnice v každém okrese, zvýšení platů zdravotnického personálu a lékařů, masivní rekonstrukce a modernizace nemocnic, zastavení zvyšování spoluúčasti pacientů, zvyšování odvodů za státní pojištěnce i definování standardů ve zdravotnictví.

U modernizace nemocnic Rath počítá s tím, že jenom fakultní zařízení spolknou 20 až 25 miliard korun. "U nemocnic v krajích to mohlo být dalších 50 až 70 miliard. Vycházíme z toho, že ve Středočeském kraji spolkne našich pět nemocnic v následujících čtyřech letech čtyři až pět miliard korun," vysvětlil Rath, který je také hejtmanem ve středních Čechách.

U plateb zdravotního pojištění ČSSD počítá s tím, že by se každý rok o něco navyšovaly, nedělo by se tak skokově jako doposud. Zároveň Rath upozornil na to, že socialisté uvažují do budoucna i o navýšení zdravotních odvodů u zaměstnanců. "Jedná se ale o výhled, není to záležitost jednoho roku nebo dvou let. A určitě tomuto kroku bude předcházet veřejná debata. Nechceme reformu silou jako naši předchůdci," ubezpečil stínový ministr zdravotnictví.

Minulostí by měly být také zdravotnické poplatky, ČSSD navíc upouští od možnosti platby za jídlo v nemocnicích. "Není to krok, na němž by stálo zdravotnictví. Debata o tomto je ale možná," řekl stínový ministr zdravotnictví. ČSSD ale podle něj bude vždy usilovat o to, aby se ze zdraví nestalo zboží, s nímž je možné obchodovat.

Zuzana Fojčíková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

01.06. 09:33  To je rozumné (ZiIvar z chudobince*)
01.06. 08:47  To je rozumné (Jerome )
01.06. 07:45  To je rozumné (RadekT)
31.05. 11:33  To je rozumné (PCT)
30.05. 11:27  To je rozumné (Morf)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688