Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.05.2009 19:10:02

Orco vykázalo za 1Q čistou ztrátu 45,7 mil.EUR

Společnost Orco dnes po ukončení obchodování zveřejnila neauditované výsledky za 1Q09. Tržby vzrostly o 16% r/r na 54,8 mil. EUR a byly tak vyšší než náš odhad 43,2 mil. EUR. Důvodem jsou zejména vyšší tržby z prodeje rezidenčních jednotek. Provozní ztráta dosáhla 1,4 mil. EUR a byla téměř v souladu s naší projekcí ztráty 0,6 mil. EUR, když zejména vyšší než očekávané tržby byly kompenzovány neočekávanou ztrátou z přecenění (5,8 mil. EUR). V 1Q08 byl vykázán provozní zisk 12,0 mil. EUR. Meziroční rozdíl plyne především z položky přecenění investičního majetku.

 

Celkově Orco vykázalo čistou ztrátu 45,7 mil. EUR (-4,2 EUR/akcie), která byla vyšší než námi očekávaná čistá ztráta 17,1 mil. EUR, což bylo dáno výrazně horším než očekávaným finančním výsledkem (částečně kompenzováno nižší než očekávanou ztrátou připadající na minority), když byly zaznamenány výrazné kurzové ztráty a ztráty z přecenění derivátů – tyto ztráty ale mají nepeněžní povahu. V 1Q08 čistá ztráta činila 12,8 mil. EUR (pozitivní vliv z přecenění majetku a nižší finanční náklady).

 

Orco dále sdělilo, že zotavení realitního trhuroce 2009 je nepravděpodobné a ceny nemovitostí by proto letos neměly vzrůst. My očekáváme, že realitní trh by se mohl začít zotavovat nejdříve v polovině roku 2010. Orco zopakovalo, že v tomto nepříznivém prostředí se zaměří na tvorbu tržeb. V 1Q09 byly prodány nemovitosti v hodnotě 32 mil. EUR, a to s 8% diskontem vůči ocenění k prosinci 2008. Diskont nelze brát jako překvapivý, jelikož ceny komerčních nemovitostí neustále klesají a dle našeho očekávání by to mělo pokračovat po celý letošní rok.

 

Celkově hodnotíme výsledky jako mírně negativní, což je dáno výrazným negativním překvapením na finanční úrovni (nepeněžní položky). Provozní úroveň bychom hodnotili neutrálně. V nejbližší době se investoři patrně zaměří na další informace týkající se restrukturalizace společnosti a očekávaného navýšení kapitálu ze strany Colony Capital. Auditované výsledky za rok 2008 mají být zveřejněny 10. června.

 

Analýza

 

V 1Q09 vzrostly tržby o 16% r/r na 54,8 mil. EUR a byly tak vyšší než náš odhad 43,2 mil. EUR. Důvodem jsou zejména vyšší tržbyprodeje bytů či domů, které činily 28,7 mil. EUR (vs. oček. 12,1 mil. EUR; 14,8 mil. EUR v 1Q08). Bylo prodáno 105 bytů oproti 87 bytům loni. Během prvního čtvrtletí bylo podepsáno 65 smluv o budoucích prodeji bytů, dohromady nyní Orco eviduje 556 smluv o budoucím prodeji. Orco poznamenalo, že rezidenční trh zpomaluje v Bratislavě, ale společnost stále nachází poptávku v ČR a částečně i ve Varšavě.

 

Tržby z pronájmu poklesly o 9% r/r na 24,1 mil. EUR (oček. 27,7 mil. EUR) z důvodu prodeje některých nemovitostí v rámci programu prodeje aktiv. U hotelového portfolia tržby poklesly na 3,1 mil. EUR z 5,1 mil. EUR v 1Q08 (-40% r/r; oček. 4,6 mil. EUR), když důvodem je prudké zhoršení situace v oblasti cestovního ruchu (zejména ze strany turistů z USA a VB). Příjmy z asset managementu poklesly na 2,1 mil. EUR (-48% r/r; oček. 1,0 mil. EUR) s tím, že nebyla realizována žádná nová akvizice ze strany Endurance Fund. Intersegmentové transakce, které se odečítají od tržeb, činily 3,2 mil. EUR (oček. 2,3 mil. EUR).

 

Orco překvapivě vykázalo ztrátu z přecenění jednoho projektu (přecenění probíhá standardně pololetně), a to 5,8 mil. EUR (projekt Wertheim v Německu). My jsme žádné přecenění nečekali. Připomínáme, že loni byl naopak překvapivě zaznamenán zisk 9,4 mil. EUR (projekt Leipziger Platz).

 

Orco sdělilo, že v 1Q09 byly prodány nemovitosti v hodnotě 32 mil. EUR, a to s 8% diskontem vůči ocenění k prosinci 2008. Diskont nelze brát jako překvapivý, jelikož ceny komerčních nemovitostí neustále klesají a dle našeho očekávání by to mělo pokračovat po celý letošní rok. Z prodeje Orco vytěžilo 14,8 mil. EUR (po splacení souvisejících úvěrů). Ve 2Q09 bude zaúčtován prodej jedné nemovitostiMaďarsku za 5,7 mil. EUR (hotovost představuje 4,7 mil. EUR). Orco tak pokračuje v programu prodeje aktiv (200 mil. EUR v období 18 měsíců), který pomůže společnosti vylepšit likviditu.

 

Personální náklady poklesly o 9% r/r na 11,8 mil. EUR a byly částečně ovlivněny redukcí počtu pracovníků. My jsme čekali vyšší úspory (10,5 mil. EUR). Ostatní provozní náklady a náklady na prodané zboží vzrostly o 30% na 39,3 mil. EUR (oček. 30,2 mil. EUR), což je dáno vyššími náklady spojenými s vyšším počtem prodaných bytů (vyšší tržby). V rámci ostatních provozních nákladů byl zaúčtován náklad ve výši 1 mil. EUR, který se vztahuje k probíhající soudní ochraně před věřiteli.

 

Provozní ztráta dosáhla 1,4 mil. EUR a byla téměř v souladu s naší projekcí ztráty 0,6 mil. EUR, když zejména vyšší než očekávané tržby byly kompenzovány neočekávanou ztrátou z přecenění u projektu Wertheim. V 1Q08 byl vykázán provozní zisk 12,0 mil. EUR. Meziroční rozdíl plyne především z položky přecenění investičního majetku.

 

Na finanční úrovni bylo zaznamenáno výrazné překvapení vyplývající z kurzových ztrát (-18,0 mil. EUR vs oček. +0,7 mil. EUR) a přecenění nejrůznějších derivátů - ostatní finanční výsledek (-21,9 mil. EUR vs oček. -4,0 mil. EUR). Kurzový výsledek je hlavně důsledkem silného oslabení polského zlotého a maďarského forintu (ve 2Q se však trend obrací). Čisté úrokové náklady vzrostly o 4% r/r na 18,2 mil. EUR (vs. oček. 15,6 mil. EUR). Celkové finanční náklady se téměř zdvojnásobily (58,0 mil. EUR vs. oček. 18,9 mil. EUR), což je dáno výraznými kurzovými ztrátami a ztrátami z přecenění derivátů – tyto ztráty ale mají nepeněžní povahu.

 

Ztráta před zdaněním dosáhla 59,4 mil. EUR (-17,5 mil. EUR v 1Q08). Daňový kredit činil 2,2 mil. EUR (oček. 1,4 mil. EUR). Ztráta připadající na minoritní podíly činila 11,5 mil. EUR (my jsme čekali jen 1,0 mil. EUR z důvodu nižší očekávané ztráty před zdaněním).

 

Celkově Orco vykázalo čistou ztrátu 45,7 mil. EUR (-4,2 EUR/akcie), která byla vyšší než námi očekávaná čistá ztráta 17,1 mil. EUR, což bylo dáno výrazně horším než očekávaným finančním výsledkem (částečně kompenzováno nižší než očekávanou ztrátou připadající na minority). V 1Q08 čistá ztráta činila 12,8 mil. EUR (pozitivní vliv z přecenění majetku a nižší finanční náklady).

 

Kons. IFRS, mil. EUR

1Q09

r/r

1Q08

eAFT

Tržby

54,8

16%

47,2

43,2

Přecenění aktiv

-5,8

n.a.

9,4

0,0

EBIT

-1,4

n.a.

12,0

-0,6

Finanční výsledek

-58,0

97%

-29,5

-18,9

Čistý zisk

-45,7

258%

-12,8

-17,1

Zisk na akcii (EUR)

-4,2

248%

-1,2

-1,6

Zdroj: Orco, ATLANTIK FT

 

Související zprávy

 

Orco uvedlo, že dnes oznámený prodej dceřiné společnosti Orco Property Management, která poskytuje správu komerčních a rezidenčních nemovitostí ve střední Evropě, americké společnosti TVO Global Partners přinese Orku 0,56 mil. EUR ve 2Q09 a dále 1,9 mil. EUR (celkem tedy 2,5 mil. EUR) v průběhu dalších dvou let na základě plnění kontraktů na správu nemovitostí prováděných ze strany Orco Property Management. Potvrdila se tak naše domněnka, že transakce bude v řádu jednotek miliónů EUR. Prodej této dceřiné společnosti byl v souladu s plánem restrukturalizace. Činnost správy nemovitostí byla náročná na lidské zdroje a měla nízkou ziskovost.

 

Orco zopakovalo, že nyní stále probíhá proces due dilligence (audit hospodaření) ze strany Colony Capital, který má v úmyslu upsat až 25 mil. nových akcií Orco za 165 mil. EUR (zlepšení likvidity, ale výrazný ředící efekt). Dále také probíhají jednání s bankami a brzy také začnou jednání s držiteli dluhopisů, kteří byli nedávno vyzváni, aby přihlásili své pohledávky, aby se mohli zúčastnit procesu restrukturalizace dluhu.

 

Orco dále pokračuje v kapitálových výdajích do vybraných rozpracovaných projektů, což vedlo ke zvýšení hodnoty rozpracovaných projektů v rozvaze a snížení hodnoty hotovosti na 61 mil. EUR na konci 1Q09 z 84 mil. EUR ke konci roku 2008.

Patrick Vyroubal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   8:18  AVAST dostal pokutu oprávněně, a mohla být i vyšší ROWAN LEGAL (ROWAN LEGAL)
St 16:39  Akciové trhy: Praha na zelené nule - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688