TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  20.05.2009 00:30:21

Dálniční známky příští rok patrně zdraží na 1100 Kč

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dálniční známka pro osobní auta by mohla od příštího roku podražit ze současné tisícikoruny na 1100 korun. Píše to ve středu MF DNES.

Nový ministr dopravy Gustáv Slamečka řekl MF DNES, že se jeho úřad touto myšlenkou zabývá. "Takovýto krok je však nejprve potřeba projednat s vládou," dodal.

Naposledy se cena dálničních známek zvyšovala loni. Pro osobní auta kupon podražil z 900 na 1000 korun, majitelé nákladních aut nad od 3,5 do 12 tun pak namísto sedmi tisíc platí osm. Podobným tempem by podle Slamečky mohla vzrůst cena i v příštím roce. "Vycházím z toho, že se loni a letos rozšířila dálniční síť o desetinu, takže bychom uvažovali o zvýšení ceny v podobném rozsahu," doplnil Slamečka. Pokud by se ministerstvo drželo čísel dělitelných stem, platili by řidiči "osobáků" za roční kupon v příštím roce 1100 korun.

Do státní kasy by o desetinu dražší dálniční známky mohly přinést navíc necelých 300 milionů korun. "Loni se prodaly dálniční kupony za 2,67 miliardy korun," řekl mluvčí Státního fondu dopravní infrastruktury Karel Hanzelka.

Letos by navíc mohlo být naposledy, kdy řidiči lepí na svá čelní skla malé čtvercové známky. Začátkem června mají poslanci rozhodnout, zda je nahradí elektronické viněty krabičky, které by si řidiči nabíjeli potřebnou sumou peněz. Poslanec Oldřich Vojíř, který je jedním z tvůrců novely, tvrdí, že viněty přinesou během pár let úsporu, stát by ušetřil na tisku známek. Výhodou vinět pro řidiče by měla být jejich přenositelnost, mohli by si také zvolit libovolný začátek platnosti. Dnes to lze u týdenních a měsíčních známek. "Do budoucna by mohly být viněty využité i tak, že by umožnily platit podle počtu ujetých kilometrů, nikoliv si předplatit užívání dálnice na určitý čas,“ uvedl Slamečka.

Editori Kraje, editorikraje@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688