TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.05.2009 06:30:01

Dvě třetiny analytiků očekávají pokles základních úrokových sazeb na 1,5 procenta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Dvě třetiny analytiků oslovených agenturou Mediafax očekávají, že bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém čtvrtečním zasedání sníží základní 2T Repo sazbu o 25 bazických bodů na 1,5 procenta. Jednání by se mělo zúčastnit všech sedm členů bankovní rady.

„Podle našeho názoru dojde ke snížení o 25 bazických bodů na 1,5 procenta,“ prozradil hlavní analytik Patria Finance David Marek. „Vyhlídky na recesi se spíše prohlubují, prognóza inflace se nezměnila, v létě by se měla pohybovat v rozmezí 0 1,0 procenta,“ uvedl některé důvody. Tím hlavním je podle něj ovšem zklidnění situace na devizovém trhu. „Volatilita kurzu koruny je podstatně nižší, než při posledním měnovém jednání. Tato brzda pro snížení sazeb se tím pádem odstranila,“ dodal Marek.

Zásadním odpůrcem snižování sazeb je naopak Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik FT. „K dalšímu poklesu jsem dost skeptický. Důležitým faktorem je slabý kurz koruny. Ten představuje posilování inflačních tlaků nebo naopak oslabování tlaků deflačních tím, že zdražuje dovozy,“ upozornil Sklenář. Podle něj bude zajímavé, jak bude ČNB revidovat průměrný kurz za letošní rok. Aktuální prognóza zní 25,8 CZK/EUR. „Podle našeho odhadu dosáhne výše 26,5, a to si myslím, že i ta naše projekce je dost optimistická,“ doplnil ekonom.

Na stávající úrovni by úrokové sazby ponechal také analytik ČSOB Petr Dufek. „Inflace je nad očekáváním ČNB. Na minulém jednání byli všichni členové jednohlasně pro zachování sazeb a od té doby jsme se o ekonomice mnoho nového nedozvěděli. A není to tak dávno, co někteří členové bankovní rady připustili dokonce možnost zvyšování,“ připomněl. Případné snížení by tak podle jeho slov bylo nekonzistentní. „Ovšem v dalším období tady prostor pro další snižování určitě je. Na červnovém zasedání by k tomu mělo dojít,“ odhaduje Dufek.

„Myslím si, že tentokrát nazrál čas k tomu, aby došlo ke snížení sazeb. Názor trhu je rozpolcený, ale podle mě je bankovní rada sníží o 0,25 procentního bodu. Trochu k tomu směřují poslední revize hospodářského růstu, ať už ze strany samotné ČNB, nebo ministerstva financí,“ řekl Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. „Jsou to velmi silné argumenty, navíc protiinflačního rázu. K tomu se přidává stabilní kurz koruny,“ dodal analytik.

Pokles o 25 bazických bodů předpokládá také Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance. „Domnívám se, že ČNB zváží všechna pro a proti, a těsnou většinou schválí snížení o 0,25 procentního bodu. Ve stejné míře by měla sazby zítra upravit také Evropská centrální banka,“ předpokládá ekonom. Také on zmiňuje především vyšší propad ekonomiky a nižší míru inflace, než ČNB původně odhadovala. „Ten pokles nebude nijak dramatický a rozhodnutí neočekávám jednohlasné,“ doplnil.

Podle Vojtěcha Bendy, analytika ING, se bude diskutovat dokonce snížení o 0,5 procentního bodu. „Ovšem podle mého názoru nakonec zvítězí varianta snížení o 25 bazických bodů s tím, že k dalšímu snížení dojde na příštím zasedání,“ myslí si Benda. Zároveň upozorňuje, že představitelé bankovní rady už dopředu avizovali výraznou revizi prognózy ekonomického růstu na -2,0 procenta. „Někteří členové se dokonce nechali slyšet, že ten propad by mohl být i vyšší. K tomu se přidává dezinflační prostředí v eurozóně a stabilizace kurzu koruny. Oproti výkyvům z ledna a února by kurz tentokrát neměl představovat zásadní problém,“ uzavřel Benda.

Na posledním zasedání 26. března ponechala bankovní rada úrokovou sazbu na úrovni 1,75 procenta, přičemž toto rozhodnutí bylo jednohlasné. Nezúčastnil se vrchní ředitel Pavel Řežábek, tentokrát by měla rada jednat v kompletním sedmičlenném složení. „Měli by se zúčastnit opravdu všichni členové,“ potvrdil agentuře Mediafax mluvčí ČNB Marek Petruš.

Při jednání 5. února snížila centrální banka úrokové sazby o 50 bazických bodů, ke stejnému kroku se odhodlala i 17. prosince 2008. K poslednímu zvýšení sazeb došlo 8. února 2008 (na 3,75 procenta), od té doby je centrální banka čtyřikrát snížila v souhrnu o plných 200 bazických bodů.

Příští zasedání bankovní rady je na programu 25. června.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

07.05. 09:36  By mne zajímalo... (Sekáč nepřihlášený)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688