TNBiz (TN.cz)
Investice  |  03.05.2009 10:51:00

FOCUS: Těžební NWR uzavírá rok působení na pražské burze

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V úterý 5. května to bude na den přesně jeden rok, co na parket pražské burzy vstoupila těžební společnost New World Resources (NWR), jejímž spoluvlastníkem je český miliardář Zdeněk Bakala. Po hvězdném startu přišel na konci loňského léta strmý pád, aktuálně je titul na úrovni 78,60 .

NWR oficiálně vstoupila na pražskou burzu v pondělí 5. května s upisovací cenou ve výši 425,83 . Poprvé se s ní obchodovalo o den později. A úvod to byl vskutku vydařený. Hned první den akcie NWR posílily o 4,51 procenta. Vyvrcholení počáteční euforie přišlo v pondělí 19. května, kdy si titul připsal 10,02 % a dostal se na úroveň 550,10 . Během úvodních devíti dní si tak polepšil téměř o třetinu. Kdo nakoupil akcie NWR hned na začátku, mnul si ruce.

Akcie NWR vstupovaly na trh v době vrcholící poptávky po energiích. I přesto, že na finančních trzích se již vyskytovaly problémy s některými bankami, trh byl stále přesvědčen o tom, že ceny energií i nadále prudce porostou. To pomohlo k úspěšnému vstupu NWR na burzu a následnému růstu ceny až nad 600 korun,“ uvedl pro agenturu Mediafax Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus.

Absolutní vrchol nastal v polovině června, konkrétně v pátek 20.6. Tehdy NWR uzavřela sedmidenní růstovou sérii (tento rekord od té doby nepřekonala), během níž posílila o 22,6 procenta. Zastavila se až na úrovni 622,10 , čímž si vytvořila historické maximum. Hned následující pondělí (23. června) byla poprvé zahrnuta v základu pro výpočet indexu PX. S vysokým podílem 10,96 procenta se zařadila těsně za tzv. ´silnou čtyřku´ (ČEZ, Erste Bank, Telefónica O2, Komerční banka). Tehdy se tak spíše dalo hovořit o ´silné pětce´.

„Zlom nastal v červenci, kdy se ukázalo, že problémy finančního sektoru jsou vážnější a pravděpodobně se přelijí do reálné ekonomiky. To spustilo vlnu výprodejů na komoditních trzích, na nichž cena ropy z hodnoty 147 USD za barel klesla až pod 50 USD a cena uhlí ARA (Amsterdam, Rotterdam, Antverpy, tedy přístavy, kam se převážně dováží uhlí z USA, pozn. redakce) z 215 USD za tunu až k 70 USD za tunu,“ vzpomíná Hatlapatka. Ve středu 13. srpna spadla NWR na úroveň 436 korun a z historického maxima tak ukrojila rovných 30 procent. Analytici začali upozorňovat, že pod hodnotou upisovací ceny bude titul těžko hledat hranici technické podpory.

Poté přišlo ještě krátkodobé vzepětí a v pátek 22. srpna akcie NWR uzavřely na úrovni 505 korun. Ovšem to, co nastalo poté, lze nejlépe vyjádřit dvěma slovy: volný pád. O měsíc později, na konci září, se NWR krčila na 218,80 . Od maximální úrovně se tak lišila už o 64,8 procenta. Nic jí nebyl platný ani pátek 19. září, kdy se světovými akciovými trhy přehnala krátkodobá vlna růstové euforie a akcie NWR tak zaznamenaly historicky nejvyšší denní zisk (+19,67 %). „Z dnešního pohledu je zřejmé, že se v první polovině roku 2008 vytvořila na komoditním trhu obrovská bublina, a cena 600 korun za akcii NWR neodpovídala udržitelnému vývoji,“ upozorňuje Hatlapatka.

Měly však přijít ještě horší časy. Už ve středu 22. října padla poslední ´psychologická´ hranice na úrovni 100 korun. Černým dnem se pro NWR stal pátek 17. října, kdy během sedmi obchodovacích hodin propadla o 22,35 procenta. Dvouciferné procentní výkyvy však v tomto období byly téměř na denním pořádku. „Těžba koksárenského uhlí, na nějž se NWR zaměřuje především, je vysoce cyklickým odvětvím, které silně reaguje na výkyvy poptávky po stavební a strojírenské výrobě. Není proto divu, že akcie NWR kopírovaly negativní vývoj poptávky a cen na trhu a výrazně oslabovaly,“ připomíná Hatlapatka. „Prodeje byly tím silnější, čím větší měli investoři jistotu, že ekonomická krize se rozšíří i na země střední a východní Evropy, tedy na hlavní trh uhlí NWR,“ doplňuje.

Od začátku listopadu, kdy se NWR ještě na šest dní vrátila zpět nad stokorunovou hranici, došlo k uklidnění situace. Na historické dno spadla v pondělí 2. března (61,15 ). V porovnání s červnovým maximem tak dojdeme k propadu o 90,2 procenta. Ve čtvrtek 30. dubna zakončila NWR na úrovni 78,60 . Její aktuální váha v indexu PX je 3,34 procenta.

Při odhadu budoucího vývoje je Hatlapatka opatrný. „Současná situace je velmi nejistá, což souvisí s minimální viditelností vývoje pro následující měsíce. Průmyslová výroba v ČR a okolních zemích oslabuje nejrazantnějším způsobem v historii, firmy nejsou schopny predikovat poptávku na několik měsíců dopředu a následně proto ani NWR nedokáže odhadnout, kolik uhlí a za jaké ceny prodá letos nebo v příštím roce,“ zamýšlí se analytik. „Tato nejistota se na akciích v současné době odráží relativně plochým vývojem, investoři vyčkávají na přísun nových dat, například při výsledcích, které budou zveřejněny v úterý 19. května,“ dodává.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688