TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  09.04.2009 14:46:00

Klaus jmenoval Fischera novým premiérem (9.4.2009)

Mediafax

Prezident Václav Klaus jmenoval ve čtvrtek na Hradě novým premiérem předsedu Českého statistického úřadu Jana Fischera. Fischer bude nyní skládat úřednický kabinet, který nahradí končící vládu Mirka Topolánka (ODS).

Fischer potom složil slib. Klaus uvedl, že nového předsedu vlády čeká těžká úloha. Prezident mu je prý v případě potřeby připraven pomoci.

"Jsem velmi rád, že jsem už dnes mohl jmenovat předsedu vlády a tím ukončit vládní krizi," řekl prezident. Ocenil, že politické strany vyřešily situaci rychle. Krize fakticky skončí, až bude jmenován celý kabinet a dostane ve sněmovně důvěru, zdůraznil Klaus.

"Do čela vlády se dostávám jako osoba nepolitická a odborná," podotkl Fischer. Uvedl ale, že má s exekutivou zkušenosti. "Nebude to vláda vizí, ale tvrdé práce," podotkl nový premiér. Prioritami bude dokončení českého předsednictví Evropské unii, řešení hospodářské krize a zajištění chodu státu včetně přípravy státního rozpočtu pro příští rok, dodal.

Potom, co úřednický kabinet dovede zemi k říjnovým předčasným volbám, se chce Fischer vrátit do čela statistického úřadu. Do té doby pověří jeho vedením některého z místopředsedů, tedy Jiřího Křováka, nebo Stanislava Drápala.

Ještě se podle Klause nedebatovalo o tom, kdo bude zastupovat ČR ve funkci předsedy Rady EU. "Určitě nebude monopol nikoho z nás," podotkl prezident. Nyní předsedá evropské radě Topolánek.

O Fischerově vládě podepsali předsedové ODS, ČSSD, KDU-ČSL a SZ v neděli večer předběžnou dohodu. Lidovecká celostátní konference ji ale v pondělí odmítla. Topolánek potom zvolil jiný postup, aby sehnal podpisy nejméně 101 poslance, které žádal Klaus. Sbíral podpisy jednotlivých poslanců, ČSSD to podpořila. Premiér v demisi má podpisy i šesti lidoveckých poslanců, kteří se stranickému usnesení vzepřeli.

Jen poslanců ODS a ČSSD je dohromady 149, což stačí nejen pro vyslovení důvěry vládě, ale i pro schválení návrhu ústavního zákona, kterým by se zkrátilo funkční období sněmovny. Podle nedělní dohody by měla Topolánkova vláda skončit 9. května a předčasné volby by se měly konat do poloviny října, politici se shodli na 9. a 10. říjnu. Kabinet má podle současného záměru sestavit Fischer po konzultacích s představiteli stran. Začne s tím po Velikonocích.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688