TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  30.03.2009 18:42:06

UPDATE 3: Vláda schválila další novelu zákona o DPH, má snížit daň například u restauračních služeb

Vláda schválila další novelu zákona o DPH, má snížit daň například u restauračních služeb. Vyplývá to z informací zveřejněných na tiskové konferenci po jednání vlády.

Cílem novely je snížit zdanění některých služeb s vysokým podílem lidské práce, což podle představ vlády umožní udržet zaměstnanost v těchto službách. Návrh novely byl předložen na základě nedávné dohody ministrů financí Evropské unie o snížení sazeb DPH u některých služeb.

Podle novely by se měly přeřadit do snížené sazby DPH restaurační služby, nebo knihy. U renovací a oprav soukromých bytů a obytných domů se mění přechodné zařazení do snížené sazby na trvalé. Novela umožňuje rovněž uplatnění snížené sazby daně u kadeřnických a holičských služeb a u oprav jízdních kol, oděvů a bytového textilu.

Dohoda ministrů financí EU také i nadále ponechává domácí pečovatelské služby ve snížené sazbě, takže ČR je nebude muset zákonem časově omezit, jak by vyžadovalo předchozí ustanovení.

Celkový dopad na veřejné rozpočty se odhaduje ve výši tří až šesti miliard korun.

Jde přitom už o druhou novelizaci zákona o DPH v krátké době. Teprve ve čtvrtek totiž Senát schválil vládní návrh novely zákona o DPH, podle které si budou moci podnikatelé odečíst DPH u nově nakupovaných osobních vozů. V pátek novelu podepsal i prezident Václav Klaus.

Svaz obchodu a cestovního ruchu společně s Hospodářskou komorou novelu přivítaly. „Je to další krok k tomu, aby se nepropouštělo, zvýšil se počet zakázek a podniky byly více konkurenceschopné. Schválení tohoto návrhu znamená pro podnikatele velmi vítanou úsporu finančních prostředků v době krize a zároveň může pomoci zachránit mnoho pracovních míst. V prvé řadě se tak jedná o finanční polštář pro tyto firmy, lepší perspektivu pro pracovníky v těchto oborech díky očekávané vyšší poptávce po službách, v neposlední řadě se změna sazby může promítnout i do určitého zlevnění vybraných služeb,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

Podle Kužela podpoří protikrizové opatření kromě cestovního ruchu a pohostinství i stavebnictví, kde v posledních měsících došlo k velkému propadu zakázek. "To, že zákazník ušetří určité peníze, bude více lidi motivovat k tomu, aby neodkládali rekonstrukci bytu či domu na pozdější dobu," dodal Kužel.

"Vláda spolu s nekonfliktními opatřeními týkajícími se snížení sazby DPH u služeb s vysokým podílem lidské práce, mimo jiné také u restauračních služeb, chce zrušit stravenky. Takový krok ze strany Topolánkovy odmítám a považuji jej od vlády v demisi za neférový krok vůči občanům. Topolánkova vláda tak činí přesto, že jsem jí vyzval, aby v demisi nečinila žádné podobné asociální kroky. Kladu si otázku, zda se nejedná o záměr, jehož cílem je zkomplikovat možná jednání mezi ČSSD a ODS," uvedl Jiří Paroubek v tiskové zprávě.

V současné době dostává stravenky nebo příspěvky na oběd od svých zaměstnavatelů sedm z deseti zaměstnanců. Stravenky, které využívá přibližně 30 procent (1,3 milionů) zaměstnanců, patří mezi nejčastěji poskytované benefity.

Na prohlášení Jiřího Paroubka reagoval v tiskové zprávě ministr financí Miroslav Kalousek, který návrh na zrušení daňového zvýhodnění stravenek předložil, vláda však většinově rozhodla, že do Poslanecké sněmovny bude předložen pouze návrh novely zákona o DPH. Otázka daňových výjimek bude řešena novým zákonem o daních z příjmů. Podle Kalouska je tak Paroubkovo prohlášení "prohlášením na základě nepravdivých předpokladů".

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688