TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  20.03.2009 13:46:39

Chrenkova Moravia Energo po sobě nechá dluhy 3,5 mld.Kč

Po krachující společnosti Moravia Energo Tomáše Chrenka zůstanou dluhy 3,5 miliardy korun. Uvedly to dnes Hospodářské noviny (HN).

Podle Hospodářských novin jde o druhý největší domácí krach poslední doby - víc se utopilo jen ve sklárnách a porcelánkách ze skupin Porcela Plus a Crystalex. Navíc jde za posledních deset let o první případ, kdy se podnikatel, který chce v byznysu dál pokračovat, odvážil způsobit bankám tak velké problémy.

Komerční banka už přiznala, že může v Moravii přijít až o miliardu korun. Kromě toho dluží Chrenkova firma podle údajů v insolvenčním rejstříku bance UniCredit přes 380 milionů a České spořitelně necelých 200 milionů korun.

"Chrenek ztratil naši důvěru. S jeho firmami nechceme mít nic společného a i jeho dodavatelé budou pod větším dozorem," řekl HN vysoce postavený manažer jedné z bank, jež Moravia Energo financovaly.

Pád obchodníka s elektřinou se zřejmě dotkne celého Chrenkova impéria. "Některé banky se už od nás odklonily," potvrzuje ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala. Stejný dopad na další firmy impéria - filmová studia Barrandov, stejnojmennou televizi či zdravotnický holding Agel - sice jejich mluvčí vylučují, bankéři však mluví jinak.

Dluhy po Moravia Energo neřeší jen banky, ale i firmy, jež jí prodávaly elektřinu. "Část našich pohledávek kryjí garance, i tak do konkurzu přihlásíme jednu až dvě miliardy korun," řekl HN zdroj z firmy ČEZ. "Není to tak, že by nám Moravia zůstala dlužna za elektřinu. Ale může nám vzniknout ztráta z obchodů, které se s touto firmou měly uskutečnit v budoucnu, a už se nerealizují," upřesňuje mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Moravia Energo zůstala dlužná i řadě obchodníků. Jen dluh vůči švýcarskému Atelu se blíží miliardě korun. Desítky milionů dluží Moravia Pražské energetice, První energetické ze skupiny J&T či firmě E.ON.

Insolvenční správkyně Lenka Vidovičová odhaduje, že celkové dluhy přihlášené do insolvenčního řízení překročí tři miliardy korun.

Majetek firmy dluhy ani zdaleka nepokryje. "Nejcennějším majetkem jsou rozpracované projekty, jako jsou plynovod do Polska a elektrárna v Prostějově, teplárna v srbském Zaječaru a vysokonapěťová linka do Polska. Za kolik se je podaří zpeněžit, zatím neumím odhadnout," řekla Vidovičová.

Moravia Energo skončí s největší pravděpodobností v konkurzu. Reorganizace firmy, která by jí umožnila přežít, je podle insolvenční správkyně utopií.

mediafax

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688