TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.03.2009 13:56:56

Topolánek má důkazy o zmanipulované volbě prezidenta Klause

Premiér Mirek Topolánek (ODS) prohlásil, že má důkazy o manipulaci loňské volby prezidenta republiky. Předloží je na uzavřeném jednání Poslanecké sněmovny.

"Doufám, že mi umožníte, pokud o to požádám, na uzavřeném jednání sněmovny předložit důkazy
o tom, jakým způsobem byla manipulována prezidentská volba před rokem, jakým způsobem bylo porušeno ústavní právo," řekl Topolánek během informování o působení lobbisty Marka Dalíka v kauze poslance Petra Wolfa.

Premiér zopakoval, že požádal Marka Dalíka o pomoc pro poslance Wolfa a současně odmítl, že by se Dalík dopustil čehokoliv nezákonného. V reportáži se podle něj nevydíralo a nevyhrožovalo, tak neví, proč se z toho dělá taková kauza. Naznačil, že reportáž České televize nepochází z investigativní žurnalistiky, ale z prefabrikovaných údajů, které musel někdo autorům dodat. Podle premiéra si ČSSD kauzu sama vyrobila.

"Toto není druhá kauza Čunek, toto je druhá kauza Savoy," řekl premiér, narážel tím schůzku v hotelu Savoy mezi prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem a lobbistou Miroslavem Šloufem (ČSSD). Ze schůzky byla pořízena nahrávka a ta se následně objevila v médiích. Kvůli úniku dostal pražský hotel od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 80.000 korun. Kvůli úniku záznamu byli obviněni dva lidé, bývalý policista a pracovník rozvědky.

Topolánek se ve svém projevu obrátil i na předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a dotázal se ho, jaké úlohy mají v Lidovém domě Jaroslav Tvrdík a Petr Dimun. "Doufám, že když Česká televize byla tak statečná a pustila reportáž, kde byl Marek Dalík, že pustí i jiné závěry, například poradce šéfa ČSSD Jiřího Paroubka Petra Dimuna," řekl Topolánek.

Premiér poukázal rovněž na chování ČSSD a její snahy o omezení a zastrašovaní médií. "Pokud jsou novináři spravedliví, tak to vědí, my nechceme, aby pískali pro domácí, nám bude stačit, když budou, nestranní," řekl Topolánek.

Po Topolánkově vystoupení se ve sněmovně rozpoutala vášnivá diskuse, v níž vystupují především sociální demokraté. Poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath položil řečnickou otázku, zda je premiér loupeživý rytíř, který chce vyplenit hrad a odejít. Topolánka obvinil z toho, že se u vlády drží pouze proto, aby zprivatizoval pražské letiště. "Platí to, že Topol to musí prodat a pak může odejít," zeptal se Rath s tím, že vše, co se nyní děje, je pouze o korupci.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že Topolánek nemá v premiérské pozici co pohledávat.

Kauza Petra Wolfa se otevřela, když se na veřejnosti objevily informace o tom, že premiér zaúkoloval lobbistu Marka Dalíka, aby poslanci pomohl před mediálním zájmem. Wolfa totiž vyšetřuje policie pro podezření ze zneužití několikamilionové státní dotace. Dalík šel za reportérem České televize a přemlouval ho, aby se kontroverzní reportáž nevysílala.

Wolf loni koncem června vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD, následně pak i ze sociální demokracie. Z ČSSD odešel kvůli údajné špatné atmosféře, která ve straně panuje. Při hlasováních pomáhá vládní koalici, která mívá v Poslanecké sněmovně potíže s prosazením svých návrhů.

PRAHA / 13:10, 18. 03. 2009
Autor: Petr Vlasák

 

 

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688