Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.03.2009 14:44:42

ČEZ podepsal privatizační smlouvu na albánskou distribuci

Tirana, Albánie, 11. března 2009 - Albánská vláda dnes se Skupinou ČEZ  podepsala smlouvu o prodeji 76% podílu v jediném albánském distributorovi elektřiny OSSH.  Dokončení celé transakce je očekáváno v nejbližších měsících.

Výběrová komise určila ČEZ jako vítěze privatizačního tendru již v říjnu 2008.  Rozhodnutí komise bylo poté potvrzeno albánskou vládou, které při stanovení struktury transakce  a také v průběhu otevřeného, kompetitivního a transparentního  tendru  radila IFC ze skupiny Světové banky. ČEZ za majoritní podíl ve společnosti OSSH nabídl 102 mil. EUR. Následná jednání vyústila v dnešní podpis smlouvy, dokončení a vypořádání celé transakce je však očekáváno až v následujících měsících.


Albánský ministr hospodářství, obchodu a energetiky Genc Ruli po podpisu smlouvy uvedl: ”Celý proces výběru byl veden podle nejlepší mezinárodní praxe a jsme velmi spokojeni s naší spoluprácí s IFC. Volba společnosti ČEZ  bude znamenat významné zlepšení v  dodávce elektřiny v Albánii, což povede i ke zvýšení spokojenosti zákazníků.“

Pro ČEZ je dnešní podpis smlouvy dalším krokem v konsolidaci pozic v regionu jihovýchodní Evropy. Analytici očekávají z dlouhodobého pohledu až 5% růst spotřeby elektřiny v Albánii, rychlejší tempo dosahuje v regionu jen Turecko, kde mj. Skupina ČEZ také působí,“ řekl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

ČEZ má dlouhodobé a rozsáhlé zkušenosti s restrukturalizací distribučních společností v České republice, Rumunsku a Bulharsku. Ochotně toto know-how předáme i ve prospěch albánské distribuce,“ dodal Vladimír Schmalz, ředitel útvaru fúze a akvizice ČEZ, při podpisu transakce.

Privatizovaná distribuční společnost obsluhuje celé území Albánie přibližně s miliónem zákazníků, hrubá roční dodávka elektřiny činí 5,3 TWh.

Albánie se v několika posledních letech potýká s obrovským nedostatkem elektřiny, způsobeným zvláště  absencí investic do výstavby elektráren v minulých desetiletích. Objem ročního dovozu elektřiny kolísá  dle disponibility vodních elektráren v zemi, například v roce 2007 Albánie importovala cca 40 % ze své roční spotřeby.

V Albánii dosahuje spotřeba elektřiny na hlavu  oproti ČR méně než jedné třetiny (2 MWh versus 6,3 MWh na obyvatele). Ve srovnání s Rakouskem činí spotřeba elektřiny na hlavu dokonce méně než jednu čtvrtinu. Analytici očekávají, že každoročně bude  spotřeba elektřiny v zemi růst o 5 %, vyššího tempa v regionu dosahuje jen Turecko. Pro srovnání, v jiných evropských zemích se jedná většinou o nárůsty "jen" okolo 2 – 3 %.


Eva Nováková
tisková mluvčí
CEZ, a. s.,

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688