Výběr zpráv  |  10.02.2009 14:18:09

Fraktura neviditelné ruky trhu

Jednotlivé země se různými plány a více či méně realizovatelnými nápady snaží odvrátit ekonomickou krizi. Hlavní zájem se bezesporu obrací na Ameriku, která svou ekonomiku s novým prezidentem v čele mohutně podporuje finančními injekcemi především automobilovému a finančnímu sektoru.

I naše vláda se rozhodla, že se české ekonomiky přece jen krize týká a že přijmout určitá opatření by se slušelo. Ustavila se Národní ekonomická rada vlády (a pevný nerv zřejmě budeme potřebovat nejeden), která představila 32 bodů svého plánu boje proti krizi. Zatím ale nezaznělo něco příliš nového, příliš zásadního, příliš překvapujícího. Zajímavé především bude, zda se (jakýkoli ucelený) plán povede uvést do života, jak rychle a jestli vůbec projde přes všechny schvalovací a hlasovací mechanismy beze změn, které by z něj udělaly bezzubý soubor opatření.

Z některých zemí zaznívají různé nápady, které se jaksi snaží podpořit právě a jenom ekonomiku té jednotlivé země - kdepak unie, spolupráce a sjednocení ekonomického prostoru! Hyperaktivní prezident Sarkozy prohlásil, že francouzská automobilka by se měla v Česku spakovat a vrátit se do Francie. Je pokus silného člena EU řešit si své problémy na účet druhých.

Naše vláda schválila plán uhradit cizincům, kteří zde přijdou o práci a rozhodnou se vrátit domů, letenku a 500 eur. Sice se mohou vrátit, ale součástí plánu je i omezení vydávání dlouhodobých víz a zvýšené kontroly cizinecké policie. I tento návrh přináši rozporuplné reakce.

Zaznívají také hlasy (nejen u nás) o podpoře domácí ekonomiky preferenčním nákupem národního zboží. Před téměř dvaceti lety jsme vyměnili plánované socialistické hospodářství za neviditelnou ruku trhu a konkurenční boj v kapitalismu, kde předpokládáme, že spotřebitel se sám rozhodne, co a od kterého výrobce koupí, a doufejme, že to bude především kvalitní zboží - protože jinak by se choval hloupě.

Ve světle předchozích návrhů se švýcarské referendum, ve kterém obyvatelé této země, nečlena EU, rozhodli prodloužit a rozšířit smlouvu o volném pohybu občanů Evropské unie, tedy dovolit jim ve Švýcarsku pracovat, cestovat, studovat, bydlet bez výrazných omezení, jeví jako neuvěřitelně dobrá zpráva.



Přečtěte si také:

12.10.2018Ostravské hutě míří z indických rukou do indických rukou Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
13.08.2018Regionální měny se dnes uklidnily ruku v ruce s kurzem liry (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688