Výběr zpráv  |  03.02.2009 13:58:52

Alkoholtester do každé rodiny

Na Slovensku přijali nový zákon o silničním provozu. Přejme jim větší úspěchy se zavedením, než jsme docílili my u bodového systému, kdy se všichni dva týdny po uvedení zákona v platnost plížili spořádaně městem padesátkou a chovali se na silnicích předvídatelně. Policisty ale nebylo vidět, aby novou podobu zákona vymáhali, pouze se v nárazových a vyčerpávajících masových akcích, kterým zůstalo pěkné jméno „Kryštof“, vyrojili do ulic a strašili řidiče. Takže všem rychle otrnulo a začali opět ověřovat, co jim na silnicích ještě projde a co už ne.

Slovenský zákon se zdá být přísný, ale zjednodušující limity rychlostí a přistupující praktičtěji k alkoholu v krvi. Česká novela, kterou nyní předkládají naši poslanci sněmovně k projednání, především přenáší další povinnost na řidiče. Už nyní se přepokládá, že člověk, který pil, za volant nesedne, dopustil by se přestupku, nebo v případě vyšší konzumace a způsobení dopravní nehody trestného činu, ale doteď bylo na řidiči, aby na svou odpovědnost posoudil, jestli už uplynula dostatečně dlouhá doba a alkohol se metabolizoval.

Zákon neumí přimět řidiče, aby si v případě nehody, kdy došlo ke zranění nebo dokonce úmrtí osoby, vždy nechal odebrat krev a tím byl vyhodnocen viník nehody, ale bude umět pokutovat řidiče, který ke žluté vestě, brzy možná hasicímu přístroji, trojúhelníku, lékárničce, tužce, formuláři pro pojišťovnu... nebude mít v autě alkoholtesterovou trubičku. Místo zpřísnění kontrol, místo zjednodušení pravidel o alkoholu, místo nekompromisního vyžadování dechové a krevní kontroly v případě podezření.

Stejně tak stát hodně své odpovědnosti přenáší na řidiče kouzelnou formulkou „nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky“. Nebylo by lepší ty díry v silnicích spravit? A navíc by se to dalo zahrnout do lichotivé kapitoly Podpora a rozvoj infrastruktury v rámci boje s globální finanční krizí.

Zdá se mi, že jako řidič předjímám příští novelizaci zákona o silničním provozu. Vozím totiž v autě i pár užitečných věcí navíc, které zatím nejsou uvedeny v zákoně: například obušek, takže pokud provedu na silnici něco ošklivého, mohu zajet ke krajnici a ztrestat se. A pokud by trest musel být razantnější, vozím i polní lopatičku.

26.09. 19:25  Alkohol tester (Lenka)
05.02. 13:14  svět (Jirka (neco))
03.02. 20:08  svět (jana)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688