Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Povinné ručení  |  29.12.2008 14:52:11

ČAP: Řidiči bez povinného ručení budou od ledna platit

Motoristé, kteří v příštím roce nebudou mít pro své vozidlo sjednáno povinné ručení, budou platit velké pokuty. Policisty mají od ledna řidiči volat k dopravním nehodám až u škod převyšujících 100.000 . Jediným povinným dokladem o povinném ručení bude Zelená karta. O změnách, které dopadnou na řidiče od příštího roku, informovala Česká asociace pojišťoven (ČAP). Vlastník vozidla bez povinného ručení bude muset uhradit České kanceláři pojistitelů (ČKP) poplatek 20 až 300 za každý den, kdy provozuje vozidlo bez tohoto pojištění. Se zprávou přišel web deníku E15.

Příspěvek nenahrazuje pojištění, a pokud tedy bude nepojištěným vozidlem způsobena škoda, zaplatí ji stále osoba za tuto škodu odpovědná. Podle údajů, které má ČKP k dispozici, je v Česku registrováno přibližně 850.000 vozidel bez povinného ručení. Limity u majetkových škod pro povinné výjezdy policie k dopravním nehodám se zvyšují ze současných 50.000 na 100.000 . "Pokud účastníci nehody škodu odhadnou na nižší než 100.000 , policii volat nemusí. V tom případě je však velice důležité, aby vyplnili záznam o dopravní nehodě," uvedla Marcela Kotyrová z ČAP. Záznam může mít v zásadě libovolnou formu, musí ale obsahovat místo a čas nehody a identifikaci účastníků. "Nejlepší je však využít doporučovaný tiskopis Záznam o dopravní nehodě ( tzv. jednotné evropské hlášení), který umožňuje vyhotovení identického zápisu ve dvou kopiích, a následně jednu z nich zaslat svým pojišťovnám," podotkla Kotyrová.

Protokol by měl každý řidič vozit s sebou ve vozidle, při uzavření pojistky jej dostane od své pojišťovny. Jeho nepropisovací verzi pak lze stáhnout z webových stránek www.cap.cz i stránek jednotlivých pojišťoven. Povinnost mít u sebe Zelenou kartu měli dříve čeští motoristé pouze při cestách do zahraničí. Na území ČR se povinné ručení prokazovalo samostatným dokladem o pojištění, které vydávala pojišťovna. Dosavadní dříve vydané doklady o pojištění pozbývají dnem 31. prosince 2008 platnosti. Pozor je třeba dát na to, aby Zelená karta obsahovala údaje o vozidle, které musí být v souladu se skutečným stavem. Případné změny musí klient nahlásit své pojišťovně a nechat si vystavit novou Zelenou kartu s aktuálními údaji o vozidle.



Přečtěte si také:

26.03.2024Jak se od 1. dubna změní povinné ručení Tisková zpráva (Tisková zpráva)
19.01.2024Proč platíme stále vyšší cenu za povinné ručení? Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
20.12.2023Novela zákona o povinném ručení: jaké změny přinese pro řidiče? Swiss Life Select (Swiss Life Select)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688