Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  22.12.2008 16:49:51

Provozovatelé přenosových soustav s cílem posílit spolupráci na evropském trhu s elektřinou založili asociaci ENTSO-E

Generální ředitelé 42 evropských provozovatelů přenosových soustav (PPS) z 34 zemí se sešli 19. prosince v Bruselu a oficiálně založili asociaci s názvem „European Network of Transmission System Operators for Electricity“ (ENTSO-E) neboli Evropská síť provozovatelů přenosových soustav elektřiny. Založení asociace je vstřícným krokem operátorů přenosových soustav ke zlepšení spolehlivosti a efektivity fungování celoevropského trhu i trhů regionálních, a to ještě předtím, než bude schválen tzv. třetí legislativní balíčkek pro evropský trh s elektřinou.

 

Založení ENTSO-E posílí spolupráci PPS v řadě klíčových oblastí, jako je rozvoj technických a tržně orientovaných síťových kodexů, koordinování provozu sítí a jejich rozvoje s cílem zvýšit integraci evropského trhu s elektřinou, přispět k udržitelnosti životního prostředí v oblasti energetiky a zabezpečit spolehlivý provoz evropského přenosového systému.

 

ENTSO-E bude pracovat na základě mandátu založeného na konzultacích s Evropskou komisí, regulátory a dalšími zainteresovanými subjekty. Toto nové prostředí umožní PPS soustředit se na transparentní cíle a mluvit o záležitostech týkajících se vnitřního trhu s elektřinou „jedním hlasem“.

 

ENTSO-E je tvořena třemi výbory s celoevropskou působností – pro rozvoj soustavy, provoz soustavy a tržní prostředí, včetně regionálních podskupin. Agendu ENTSO-E bude administrativně zajišťovat stálý sekretariát se sídlem v Bruselu.

 

ENTSO-E bude řízeno Valným shromážděním všech členů, které se bude scházet několikrát ročně. Mezi jednotlivými zasedáními bude činnost asociace koordinovat Výbor ENTSO-E.

 

Po formálním založení asociace byl na prvním Valném shromáždění zvolen prezidentem asociace Daniel Dobbeni (ELIA). Jukka Ruusunen (Fingrid) byl zvolen viceprezidentem, Grame Steele (National Grid) předsedou Výkonného výboru ENTSO-E a Malgorzata Klawe (PSE-Operator) viceprezidentkou Výkonného výboru. Všichni byli zvoleni na dvouleté funkční období. Generální sekretář ENTSO-E bude jmenován v únoru 2009.

 

D. Dobbeni vyjádřil přesvědčení, že ENTSO-E „začne vlastní činnost do dubna 2009 tak, aby byla naplněna očekávání pro spolupráci s Evropskou komisí, regulátory a dalšími zainteresovanými stranami“.

 

Shromáždění generální ředitelé navrhli prezidentům stávajících asociací tj. Asociace evropských provozovatelů přenosových sítí ETSO, Sdružení pro koordinaci přenosu elektřiny UCTE, NORDEL (Skandinávie), UKTSOA (Spojené království), BALTSO (Baltický region) a ATSOI (Irsko a Severní Irsko) převést aktivity těchto asociací na ENTSO-E a rozpustit tyto organizace během příštích šesti měsíců.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688