Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  18.12.2008 14:18:29

Nejabsurdnější bankovní poplatky se snaží banky skrývat (18.12.2008)

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek slaví již 4 ročník a je jen na hlasujících čtenářích, který bankovní poplatek se stane vítězem. Jak si však vedou vítězové minulých ročníků ankety? Tedy poplatek za příchozí platbu, poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky a poplatek za vedení běžného účtu.

Banky skrývají poplatky do balíčků

Při průzkumu poplatkové politiky bank zjistil server www.bankovnipoplatky.com, že banky uvedené poplatky většinou zachovaly. Nicméně můžeme zaznamenat jednu výraznou změnu. Existuje snaha bank o minimalizaci poplatků v rámci balíčků. Například klient České spořitelny může v rámci osobního účtu zvolit jako jednu ze služeb i nulový poplatek za výběr hotovosti z bankomatu. Čímž ovšem musí jinou službu z balíčku vyřadit.

Stejný trend lze pozorovat i u dalších bank v souvislosti s poplatkem za příchozí platbu či vedení běžného účtu, který se v případě balíčku proměňuje v poplatek za celý balíček služeb.

 

Banky se snaží zachování nejabsurdnějších bankovních poplatků odůvodnit nákladností služeb s nimi spojené. Tento argument byl nejvíce vyvracen u poplatku za příchozí platbu. Příchozí platby a v souvislosti s tím dostatek hotovosti zvyšuje bankám jejich finanční zdraví. Jedná se tedy o výhodu především pro banky, což jim ovšem nebrání v tom, aby ještě navíc zpoplatnily svého klienta.

 

Anketa přinesla pozitivní výsledky i u absurdních poplatků

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek rozvířila diskusi na téma poplatků. A pravidelně se k ní vyjadřují nejen čtenáři, ale také představitelé bank. Anketa však také přinesla občanům České republiky pozitivní výsledky v podobě tlaku na snižování a rušení absurdních bankovní poplatků, což už některé banky vyslyšely a svou poplatkovou politiku začaly korigovat.

 

Některé banky berou výsledky ankety vážně a své poplatky se snaží korigovat. Již před rokem a půl jsme jako první velká banka zrušili poplatek za příchozí platbu, mimo jiné prvního vítěze ankety o nejabsurdnější poplatek. Vyšli jsme vstříc i loňskému vítězi ankety. Snížili jsme poplatek za vedení účtu na vybraných programech Postkonta,“ řekla tisková mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková.

 

Banky relativizují poplatky komplikovanými sazebníky

Dalším způsobem, kterým se snaží banky minimalizovat nespokojenost klientů s jejich poplatkovou politikou je znepřehledňování sazebníků s poplatky množstvím nejrůznějších výjimek. Například Hypoteční banka místo jasně stanovené ceny uvádí možnost stanovit poplatek individuálně, dle rizik a času, které jsou s danou službou spojené.

Jedinou novinkou je vstup mBank na tuzemský trh, která poplatek za příchozí platbu ani poplatek za vedení běžného účtu nemá. Zdarma je i výběr z jakéhokoliv bankomatu v ČR. Tato možnost se vztahuje na první tři výběry v měsíci. Další výběry už jsou zpoplatněné.

 

BANKA

Poplatek za příchozí platbu

Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky

Poplatek za vedení běžného účtu

ČS

5

*

**

KB

5

5

*

UniCredit

6 Kč*

5

50 Kč/m

ČSOB

6

6

20 /m*

Hypoteční banka

*

6 + 1% z vybírané částky

**

Raiffeisenbank

*

**

50

GE Money bank

*

0 Kč**

***

mBank

0

0 Kč*

0

HSBC

0

*

0 Kč**

 

ČS* - Výběr z bankomatu vlastní banky je v rámci osobního účtu zdarma, jinak cena za výběr debetní, charge kartou a předplacenou kartou je 6 a cena za výběr Chytrou kartou České spořitelny a kreditní kartou Kredit+ je 4 .

ČS** - Měsíční cena Osobního účtu České spořitelny se účtuje dle počtu sjednaných produktů a služeb Standard a Plus k Osobnímu účtu České spořitelny. Není-li k Osobnímu účtu České spořitelny sjednán(a) žádný(á) produkt(služba) Standard, je účtována měsíční cena za pásmo Standard I, tj. 29 /měsíčně.

KB* Vedení běžného účtu

NAZEV

CENA v /měsíčně

Dětské konto

zdarma

G2

zdarma

G2 nadstandart

20

Ideal konto

22

Perfekt konto

49

Extra konto

125

Premium konto

325

B-konto

60

Běžný účet v a běžný účet v cizí měně

50

Poplatek mimo balíček

50

 

UniCredit bank * - Příchozí platba z jiné banky ve prospěch spořícího účtu, příchozí platba z jiné banky ve prospěch technického účtu a příchozí platba v rámci banky je bez poplatku

 

ČSOB* - Cena konta ČSOB Běžný účet s výpisy z účtu zasílanými měsíčně elektronickou formou je 20 Kč/m. Cena konta ČSOB Běžný účet s výpisy z účtu zasílanými měsíčně poštou je 30 Kč/m + je třeba si za další poplatek pořídit kartu.

 

Hypoteční banka* - Za služby, které nejsou v sazebníku uvedené, si banka bude účtovat, po dohodě s klientem, poplatek podle času potřebného na provedení požadované operace a podle rizika, které na sebe banka přebírá; poplatek lze stanovit smluvně. Pokud se nejedná o finanční službu osvobozenou od DPH, poplatek za službu se zvyšuje o DPH.

 

Hypoteční banka ** - Vydání a vedení Kreditní karty první rok od vydání karty zdarma, dále 250 ročně, Vedení úvěrového účtu ke Kreditní kartě – zdarma.

 

Raiffeisenbank * - Poplatek za příchozí platbu

Název položky

eKonto

Student

Samostatné běžné účty

Zlaté konto

Přijatá platba

 

 

 

 

1.1. Z Raiffeisenbank

zdarma

zdarma

5 za

položku

 

zdarma

1.2. Z jiné banky v ČR

zdarma

zdarma

7 za

položku

 

zdarma

1.3. Přijatá expresní

platba

 

zdarma

zdarma

10 za

položku

 

zdarma

 

Raiffeisenbank ** - Výběr hotovosti kartou: První dva výběry z bankomatu Raiffeisenbank zúčtované v kalendářním měsíci jsou zdarma u všech účtů. Třetí a další výběr z bankomatu Raiffeisenbank zúčtované v kalendářním měsíci:

1] Samostatné běžné účty a Balíčky služeb 19 za položku

2] eKonto 9,90 za položku

3] Student  9,90 za položku

 

GE Money bank * - Zúčtování účetní položky příchozích plateb:

1] Konto Genius Active   – zdarma

2] Konto Genius Active+             – zdarma

3] Konto Genius Gold     – zdarma

4] Konto Genius                         – 5

5] Konto Genius Student             – zdarma

6] Konto Dětský Genius – zdarma

7] Běžný účet Genius – 5

8] Běžný korunový účet             – 5

 

GE Money bank ** - Mimo Konta Genius, Konto Dětský Genius, Běžný účet Genius a Běžný korunový účet, které mají zdarma pouze první dva výběry z bankomatu, třetí a další jsou za 15 .

GE Money Bank *** - Běžný účet Genius měsíčně stojí 89 při jakémkoliv měsíčním zůstatku. Běžný korunový účet při prům. měsíčním zůstatku do 39 999,99 stojí 45 , nad měsíční zůstatek 40 000 je vedení účtu zdarma.  

mBank * - Jde o účet mKONTO, kde první tři výběry jsou zdarma, čtvrtý a další je za 19 . 

HSBC * - S debetní kartou HSBC Premier je výběr v ČR z HSBC bankomatu zdarma. S kreditní kartou HSBC Premier při výběru hotovosti z jakéhokoliv bankomatu zaplatíte 1,98%, minimum 75 .

HSBC ** -  Pro vedení běžného účtu HSBC Premier je však potřeba splnit určité podmínky, např. min. částka termínovaného vkladu je 10 000 .

 

(Autor: redakce www.bankovnipoplatky.com)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688