Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.12.2008 13:45:47

Reakce ČEZ: Požádejte SPONEL o veřejnou garanci poklesu cen

Možnost volby, tedy zvolit si i fixaci ceny na následné dva roky, kterou dnes oznámil ČEZ, označuje sdružení SPONEL za past.

Spolek proti nemravným cenám elektrické energie (SPONEL) dnes varoval před plánem zafixovat ceny elektrické energie na příští dva kalendářní roky s tím, že na rok 2010 lze očekávat sníženi cen energie. Pokud bude cena na dva roky pevná, domácnosti a malé podniky tudíž podle SPONELu zlevnění nepocítí.

ČEZ se proti tomuto nařčení ohradil následující tiskovou zprávou.

Ani my nevíme, jak se v době finanční krize bude vyvíjet cena elektřiny a dalších komodit na burzách. Právě proto jako jediní ze všech dodavatelů elektřiny v ČR nabízíme volbu ze tří možností:

1. Ten, kdo preferuje jistotu, využije nabídky a do konce února si zafixuje cenu na dva roky. I čas do konce února dává zákazníkovi časový prostor, aby zjistil, jak se bude situace na trzích vyvíjet i na počátku příštího roku.

2. Ten, kdo věří v pokles, využije produkty měsíc a kvartál, jejichž cena kopíruje aktuální situaci na burze a mění se také každý měsíc nebo kvartál.

3. Nebo má třetí možnost, využije tradičního systému a počká na konec roku na nové ceníky, které budou odrážet situaci na trzích v delším, ročním období.

Sponel ale nabízí zákazníkům ještě jednu možnost. Sponel je přesvědčen, že ceny budou klesat. Zákazníci tak mohou požádat Sponel o garanci tohoto svého vyjádření a s touto garanci čekat celý příští rok. Sponel si jistě odborně za svými vyjádřeními stojí.

Ladislav kříž, mluvčí ČEZ

SPONEL PŘEDPOKLÁDÁ SNÍŽENÍ CEN ELEKTRICKÉ ENERGIE PRO DOMÁCNOSTI O 6,45

PRAHA (14. října 2008) – Snížení cen elektrické energie pro domácnosti na příští rok o více než 6 procent předpokládají experti ze Spolku proti nemravným cenám elektrické energie. Hlavním důvodem je prudké snížení cen ropy, které představitelé ČEZ označují za viníka zdražování v posledních letech. Uvedl to mluvčí SPONEL Jiří Chvojka. 

„Státní regulační orgány by měly vzít v úvahu všechna zdůvodnění ČEZ v posledních letech a nyní dosáhnout snížení cen elektrické energie minimálně pro domácnosti. Stejně tak by se měla minimálně udržet cena pro podniky, pokud chceme zmírnit dopady světové ekonomické krize na české hospodářství,“ řekl dále Jiří Chvojka. 

Předpoklad snížení ceny o 6,45% vypočítali experti SPONEL z následujících faktorů: klesající ceny ropy, poptávka po elektřině v ČR, předpokládaný zpomalený vývoj ekonomiky, vývoj kurzu koruny, zájem o nabízené produkty na pražské energetické burze.  

"Ceny elektřiny, podobně jako uhlí, jsou evidentně taženy pouze spekulacemi na burzách. V tomto směru jsmě již iniciovali podnět pro šetření ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud státní orgány nezasáhnou, jsme připraveni použít pro podporu našich požadavků i demonstrace a další prostředky,“ dodal Jiří Chvojka.  

SPONEL před nedávnem podal podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Žádá úřad, aby prošetřil dominantní postavení společnosti ČEZ na trhu s elektrickou energií v České republice. Podle podnětu, který byl kromě ÚOHS doručen i Andrisi Piebalgsovi, komisaři pro energetiku EU, existuje důvodné podezření, že ČEZ porušil zákon o ochraně hospodářské soutěže a zároveň i některá ustanovení Smlouvy o založení EU.  

Zdroj. TZ SPONEL

 
 


02.12. 15:20  Chudáci... (Sekáč nepřihlášený)
02.12. 14:16  energetická burza (CZ)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688