Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  30.11.2008 14:25:40

Václav Klaus nezahálí, připravil hradní atentát.


Náš komentář z minulé neděle, zde nebo zde, přinesl neuvěřitelnou směsici fabulací možného vývoje ODS a jejího vztahu k Václavu Klausovi. Šlo sice jen o jediný odstavec, který sevřenou formou připomenul korelaci současné situace na tu legendární, více jak deset let vzdálenou, nazývanou Sarajevská. Co se však před týdnem jevilo jako pohrávání s nápady a slovy, jako literární útvar fantasy, to se v průběhu týdne stalo téměř skutečností. Původní více méně nezávazná úvaha se proměnila v seriózní predikci. Pan prezident v průběhu týdne nezahálel, naznačil svoje priority, které v dnešních Otázkách Václava Moravce přispěchal vysvětlit jeho věrný tajemník Ladislav Jakl. 

Případný vznik nové strany ovšem zůstal velmi upozaděn, hlavním tématem  byla Lisabonská smlouva a eventuální nový podnět k Ústavnímu soudu, kterého by se ujali poslanci Sněmovny (když už ne sám prezident), jejichž okruh a počet nebyl nijak specifikován. Jakl to neměl vůbec, ale vůbec snadné, protože Moravec měl připraveny skeče, zachycující několik měsíců vzdálená prohlášení prezidenta, v nichž v podstatě sliboval, že předmětnou smlouvu nebude torpédovat. Současné počínání Klause nazval Moravec, s odkazem na Sarajevo, jako hradní atentát.

Hlavními hosty ovšem byli David Rath a Petr Bendl. Ti si vyměnili soupis lží toho druhého, možná neradi, protože to elegantně  zařídil  moderátor, který jim papíry vytrhl z rukou a křížově předal jako v licitovaném mariáši. Nicméně oni sami si jinak dělali co chtěli, v průběhu obou hodin beseda pokračovala v témže duchu vzájemného obviňování: Z překotného odvolávání ředitelů, vzniku dluhů, různých dalších chyb a charakterových vad. Poněkud jiný rytmus nastal v okamžiku vstupu prezidenta SZP, Ladislava Friedricha,  při tématu placení poplatků ze strany krajských nemocnic. Odpovědi pana prezidenta, nejen na poplatky, ale třeba i při hodnocení jak je definována "standardní a nadstandardní" zdravotní péče v předloze normativního aktu velmi připomínaly odpovědi politiků,  jasně ale prohlásil, že placení poplatků za pacienty znamená obcházení zákona

Opravdový klid do studia přinesl teprve až předseda Ústavního soudu, Pavel Rychetský, který ozřejmil některé okolnosti provázející průběh přelíčení, vyjádřil pochopení pro některé Klausovy pocity a projevy, mimo jiné pak ocenil koncept jeho řeči. Tomu lze dát bez jakýchkoli rozpaků za pravdu, ve srovnání s projevem Alexandra Vondry šlo o naprosto skvostné pojednání.

V přímém přenosu na ČT 24 bylo možné zaznamenat, že premiér Topolánek získal další předkongresovou podporu, tentokrát v Jihlavě, poději se objevil v Partii  jíž dominovala  otázka: Měl by Mirek Topolánek zůstat i nadále předsedou vlády?, kterážto byla diváky hodnocena kladně z 81 %. Hlasování na Primě přinášejí vůbec kuriózní výsledky, protože současná, v pořadu dokonce prezentovaná, Topolánkova podpora veřejností je pouze osmnáctiprocentní. Takže někde je zakopaný pes. Buďto hlasují jen entuziasté a zároveň příznivci, nebo příslušné agentury vybírají respondenty podle nesprávného klíče.


                 Další (rozšířené) informace a zajímavosti  zde, třeba řada receptů na přípravu jednoduchých nebo sofistikovanějších pokrmů v rubrice Papání


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

03.12. 10:15  pozor na něj (ZiIvar*)
03.12. 10:13  pozor na něj (Jan)
03.12. 05:44  Pro Toplánka hlasovali (vaclav)
01.12. 23:07  Pro Toplánka hlasovali (lenochod čiperka)
01.12. 10:10  To mi mrzí... (otto (nepř))


Přečtěte si také:

02.12.2007Paměť Václava Klause Josef Trnka (TPS)
25.09.2007Projev Václava Klause na konferenci OSN Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.03.2007Václav Klaus je nejvlivnější Čech Strategie.cz (Strategie.cz)
26.02.2007Václav Klaus začíná stříhat volební metr Pavel Daniel (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688