TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  02.11.2008 15:03:00

UPDATE 2: V Afghánistánu je nutné se zaměřit na výcvik a vybavení armády

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o další podrobnosti.)

Pozornost mezinárodní vojenské mise Severoatlantické aliance v Afghánistánu je nutné zaměřit na výcvik a vybavení afghánské armády a policie. V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

„Musíme zaměřit pozornost na trénink a vybavení afghánské armády, aby byla schopná zajišťovat bezpečnost ve své zemi," řekl Scheffer. Aliance navýší počty vojáků afghánské armády z 80 na 120 tisíc. "Posílení mezinárodních vojenských sil v Afghánistánu by nám proto velmi pomohlo, potřebujeme kapacity pro školení afghánských bezpečnostních sil,“ uvedl Scheffer. Rozšíření české mise v Afghánistánu považuje za dobrou zprávu. „Definitivní rozhodnutí je na vládě a parlamentu, pokračování mise doporučuji. Bezpečnostní nestabilita v Afghánistánu se týká stability celého světa, tedy i České republiky,“ uvedl Scheffer.

Scheffer apeloval na všechny, kteří se do pomoci a obnovy Afghánistánu zapojili. „Klíčovou je rekonstrukce národa, která zabere dlouhou dobu," uvedl Scheffer. Domnívá se, že k pokroku již došlo v roce 2001, kdy byla v Afghánistánu svržena vláda, kterou přirovnal ke středověku.

Pomoc afghánským bezpečnostním složkám je jedním z hlavních úkolů českého provinčního rekonstrukčního týmu. Ten se v afghánské provincii Lógar podílí na výstavbě výcvikového centra pro afghánskou armádu a policii a také na budování bezpečnějších kontrolních stanovišť. Čeští vojáci kromě toho rozdávali příslušníkům místních bezpečnostních složek speciální škrtidla a školili je v jejich použití. Jedním z nejčastějších zranění afghánských vojáků a policistů jsou totiž střelná poranění, která lze ošetřit pomocí speciálních škrtidel. V letošním roce zahynulo 217 afghánských vojáků a policistů, dalších nejméně 350 jich bylo zraněno.

Česká republika Afghánistánu také věnovala dvanáct vrtulníků, které česká armáda vyřadila. Díky tomu se počet vrtulníků, které afghánská armáda vlastní, zdvojnásobil na celkem 24 strojů. Afghánská armáda je použije zejména k přepravě raněných a také k boji proti ozbrojencům Talibanu. „Útok na vrtulník je méně pravděpodobný, Talibanci útočí spíše na pozemní jednotky,“ uvedl Vladimír Vladík, velitel výcvikového vrtulníkového týmu v Afghánistánu.

"NATO se snaží zabránit incidentům, při nichž umírají civilisté. Vraždit civilisty je strategií Talibanu, určitému počtu civilních obětí se však nelze vyhnout," řekl Scheffer, který odmítl vyjádřit svůj názor na konečné vítězství v boji proti Talibanu. "Slyšel jsem ty informace, že se Saúdská Arábie se snaží zprostředkovat jednání mezi Afghánistánem a Talibanem, aby mohla být uzavřena mírová dohoda, ale nebudu se k tomu vyjadřovat. Nejsme vlastníci Afghánistánu a způsob, jakým bude ukončen boj s Talibanem, je pouze jejich záležitostí," uvedl Scheffer na otázku, zda bude Taliban definitivně poražen, nebo zda bude nutné uzavřít mírovou dohodu.

Scheffer vyjádřil naději, že k přehodnocení závazků členských zemí Severoatlantické aliance v souvislosti s následky finanční krize nedojde. "Věřím ve vítězství zdravého rozumu a nemyslím si, že tato otázka je na pořadu dne. Investice všech 50 zemí NATO, jejichž jednotky jsou rozmístěny v Afghánistánu, jsou důležité pro budoucnost tohoto národa," dodal Scheffer.

Katerina Kucerová, Kristýna Kuslová, kucerova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688