TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  01.11.2008 08:00:06

UPDATE2: Schwarzenberg jedná v Tiraně o začlenění balkánských zemí do evropských struktur

TIRANA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme aktualizovali v celém rozsahu.)

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se v pátek v albánském hlavním městě Tiraně sešel se svým albánským protějškem Lulzim Bashou. Hlavním bodem jednání ministrů obou zemí bylo české předsednictví Evropské unie, začlenění balkánských zemí do evropského společenství a vzájemné vztahy.

„Jsme šťastní, že ČR bude předsedat EU a že jeho prioritou je začlenění zemí západního Balkánu do jejích struktur. Je to dobře pro Tiranu, ale i pro ostatní země regionu,“ řekl na dopolední tiskové konferenci Basha. Zároveň poukázal na kulturní blízkost obou zemí, kterou dokládá například koprodukční spoluprácí v oblasti filmu.

Schwarzenberg v úvodu svého projevu na tiskové konferenci řekl, že Albánie je „nevelká, ale důležitá země“. Zdůraznil, že pro ČR zůstává začlenění západobalkánských zemí prioritou, komplikuje ho však finanční krize. „Evropa by měla být otevřená a pomáhající, finanční krize ale nutí země k opatrnosti a protekcionismu,“ upřesnil.

Dodal ale, že i přesto bude Česko na unii naléhat, aby se zeměmi západního Balkánu dále jednala. Úplné začlenění však podle něj není možné, dokud se nevyřeší otázka Lisabonské smlouvy. Přijetí dokumentu, který má řešit nejen reformu institucí EU, ale také rozšiřování o další země, v referendu zablokovali občané Irska. Podle Schwarzenberga by mohla být tato otázka vyřešena nejdříve na podzim příštího roku, kdy bude unii předsedat Švédsko.

V poledne se šéf české diplomacie setkal s albánským prezidentem Bamirem Topim v prezidentském sídle Paláci brigád. Hlavními tématy rozhovoru byly opět evropská integrace a posílení ekonomické spolupráce. Topi připomněl, že spolupráce Albánie a ČR byla vždy na dobré úrovni, a proto je potřeba ji po pádu komunismu znovu posílit.

„Jsme součástí jedné rodiny, evropské rodiny. Albánie hluboce touží po tom, stát se součástí euroatlantské integrace,“ řekl Topi. Od českého předsednictví si jeho země slibuje zejména větší podporu evropské veřejnosti při usilování o vstup od unie. Albánie by se měla stát členem Severoatlantické aliance v dubnu příštího roku.

V odpoledních hodinách pak prezident Basha uspořádal na počest českého ministra zahraničních věcí slavnostní oběd. Poté se Schwarzenberg sešel s předsedkyní parlamentu Jozefinou Thalliovou.

Albánie se v poslední době rozvíjí zejména díky ekonomické pomoci Itálie a částečně Řecka. Podle zástupců českého velvyslanectví v Tiraně se tamní města doslova mění před očima. Největším problémem země je však podle zprávy Evropské komise korupce, a to zejména v soudnictví. Albánská justice potřebuje rozsáhlé reformy a podporu nezávislosti soudů. Další nedostatky vidí EU v neprůhledném financování politických stran, obchodování s drogami a praní peněz.

Šéf ekonomického oddělení českého velvyslanectví Vladimír Bomberovič přiznává, že korupce v Albánii představuje skutečně obrovský problém. „Není to ale nijak výjimečné. Podívejte se na Řecko před rokem 1981, kdy vstoupili do Evropské unie. To samé Portugalsko,“ řekl. Albánie je podle něj země s obrovským potenciálem, překážkou k uzavírání obchodů s českými podnikateli je však odlišná mentalita místních obyvatel. „Albánci třeba vůbec nepoužívají e-mail. S internetem pracuje 10 až 15 procent populace, a to nebudí důvěru. Italové, kteří na toto přistoupili, už tady ale zabrali 60 procent trhu,“ dodává Bomberovič.

Česko-albánské vztahy považuje ministerstvo zahraničí ČR za nadstandardní, největší rezervy vidí ve vzájemné ekonomické spolupráci. Schwarzenbergova návštěva je pro Albánce významná zejména kvůli jejich snaze o vstup do EU a Severoatlantické aliance. Česko si zlepšení vztahů s balkánskými zeměmi stanovila jako jednu z priorit v době svého předsednictví EU.

Anna Francová, zvláštní zpravodaj v Tiraně, francova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688