Akcie v ČR  |  30.11.2000 12:25:00

Kolik už svět stály prezidentské volby v USA

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 30. listopadu 2000

Spojené státy



Altera a Gateway varovaly, trh stále preferuje klasické defenzivní tituly

Spojené státy

Index Nasdaq Composite se po včerejší očistné obchodní seanci ocitl na novém ročním minimu, blue-chips naopak posílily. Obavy investorů z dalších nepříjemných zpráv ze strany technologických firem způsobily další prodeje a uvolněné peníze logicky nacházely své místo u defenzivních titulů.

Před začátkem obchodování byl zveřejněn revidovaný odhad růstu HDP za třetí čtvrtletí. Údaj byl snížen z původních 2,7 % na 2,4 %, což je nejmenší růst za poslední čtyři roky. Toto číslo, které poukazuje na zpomalení ekonomické expanze, sice výrazně snižuje riziko dalšího růstu úrokových sazeb, ovšem zvyšuje pravděpodobnost poklesu tempa růstu zisků korporací. Je tedy negativní pro akciové tituly jako takové.

Mezi rostoucími tituly byly včera vidět jednak akcie finančních firem, jednak farmacie (zejména Merck a Eli Lilly), jichž se týkalo nákupní doporučení analytika Goldman Sachs. Mezi nejlépe postavené společnosti v rámci odvětví by měla podle jeho slov patřit Eli Lilly, která na trh brzy uvede nový lék Zovant (léčba spojená s otravou krve) a Forteo (osteoporosa).

Po ukončení regulárního obchodního dne se naplnily největší obavy investorů - společnosti Altera a Gateway potvrdily nesplnění ziskových očekávání na čtvrté čtvrtletí. Polovodičová Altera oznámila, že k růstu zisků a tržeb ve čtvrtém čtvrtletí v porovnání s 3Q00 nedojde. Důvodem jsou podle slov managementu slabší listopadové tržby a nadměrná tvorba zásob odběratelů. Důvody jsou tedy obdobné jako ty, které akcionářům nedávno nabídl Nortel Networks. Pokles poptávky by měl být tedy způsoben přemrštěnou a optimistickou tvorbou zásob odběratelskými firmami, což samozřejmě vzbuzuje obavy, že se konkurenční společnosti (např. Xilinx) mohou potýkat se stejnými problémy. Akcie Altery v after-bell obchodech poklesly o 23 %.

24% propad cen akcií Gateway v after-bell obchodech způsobilo obdobné oznámení. Firma se rozhodla varovat akcionáře poté, co se sváteční (Den díkuvzdání) víkendové tržby pohybovaly 30 % pod úrovní prodejů v minulém roce. Představitelé firmy očekávají 4Q00 provozní zisk na akcii ve výši 37 centů, 25 centů pod odhady analytiků. Na propadu se podepsalo taktéž zpomalení ekonomiky, jenž by mělo ovlivnit zisky společnosti i v nadcházejících čtvrtletích. Na příští rok Gateway očekává EPS 1,89 USD, výrazně níže v porovnání s původními predikcemi 2,28 USD.

Společnost Transmeta, jenž nedávno vstoupila na akciový trh, potvrdila, že společně s japonským výrobcem osobních počítačů NEC pracuje na stažení notebooků vybavených vadným Crusoe procesorem z trhu. Vadné čipy by měly pocházet z limitované výrobní série, nicméně cena akcií zareagovala na tuto zprávu 15% poklesem. Přednost čipů Crusoe spočívá především v nižší spotřebě energie, ovšem obdobné úsporné čipy má na trhu i konkurenční Intel. Jde o mikroprocesory určené pro notebooky a jiné přenosné či bezdrátové prostředky, jenž vyžadují dlouhodobější životnost baterií.

Česká republika

Náměstek ministra financí Mládek prohlásil, že Ministerstvo financí doporučí vládě, aby byly Komerční bance poskytnuty „nějaké menší garance“, nicméně zájemci předkládali své nabídky s vědomím, že žádné další garance již přijít nemusí. Konečné rozhodnutí by mělo přijít v prvním čtvrtletí příštího roku. MF se rovněž kloní k názoru, aby nový vlastník nemusel nabízet minoritním akcionářům odkup, neboť by to snížilo cenu za privatizovaný podíl.

Vláda se tvrdě postavila proti jmenování Zdeňka Tůmy na post guvernéra centrální banky a jeho jmenování hodlá napadnout u Ústavního soudu. Ať již tento souboj mezi prezidentem a vládou dopadne jakkoliv, znamená to především negativní signál směrem do zahraničí, nejistotu na finančním trhu a pravděpodobně také reakci trhů růstem úrokových sazeb, ale také oslabením koruny.

Evropa

Švýcarská telekomunikační společnost Swisscom včera oznámila lepší než očekávané výsledky za 1-3Q, ale zároveň varovala ohledně dalšího roku, kde předpokládá výrazný pokles zisku. Společnost vykázala sice 20% nárůst zisku před zdaněním, na druhou stranu ale také 31% pokles provozního zisku. Swisscom je v obdobné situaci jako např. Český Telecom, neboť telekomunikační trh byl liberalizován a společnost je nucena čelit rostoucí konkurenci v oblasti pevných linek.

Akcie softwarové společnosti SAP se ocitly pod prodejním tlakem jednak díky snížení doporučení od SSSB a jednak díky spekulacím, že DSW prodalo značnou část své pozice v tomto titulu.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688