TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  29.10.2008 21:30:02

Americký Fed snížil úrokovou sazbu o 50 bazických bodů (29.10.2008) (12.4.2009)

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Americká centrální banka (Fed) na svém středečním zasedání snížila základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů, a to na 1 procento. Informuje o tom agentura Reuters.

Výrazné snížení o 50 bazických bodů má zabránit dalšímu zostření finanční krize a hlavně má zmírnit její následky, které hrozí vyvolat dlouhodobou a bolestnou recesi. Federální výbor pro otevřené trhy (FOMC), jenž určuje bankovní politiku Fedu, oznámil své rozhodnutí o nové úrovni sazeb ve středu ve večerních hodinách SEČ.

Na středeční rozhodnutí americké centrální banky napjatě čekal celý finanční a hospodářský svět. Podle průzkumu Reuters 10 ze 14 dotázaných společností v pondělí odhadovalo, že Fed svou základní úrokovou sazbu pro kreditní operace sníží o 50 bazických bodů, vyskytly se však i odhady, které počítaly s ještě razantnějším snížením o 75 bazických bodů. Klíčová sazba se po středečním snížení dostala na 1 procento, což je její nejnižší úroveň od června 2004.

Americký Fed svou klíčovou sazbu postupně snižuje již 13 měsíců. Z tehdejší sazby 5,25 procenta se na nynější 1 procento dostala americká sazba v průběhu devíti postupných snížení. Postupným snižování reaguje americká centrální banka na finanční krizi, která propukla po zhroucení amerického hypotečního trhu. Finanční krizi padlo za oběť vedle zástupů občanů neschopných splácet své hypotéky i několik největších finančních institucí v zemi.

Americká burza reagovala na oznámení o nové výši klíčové americké úrokové míry mírným poklesem. Analytici tento vývoj vysvětlují tím, že výrazný vzestup zaznamenaly americké akcie již přecházející den, když se úterý stalo druhým nejlepším dnem v dlouhodobé historii Wall Streetu. Ve středu pak akcie vystoupily ještě o téměř jedno procento, když na vývoj příznivě působily především informace o optimistických vyhlídkách připravované fúze automobilek Chrysler a General Motors.

V průběhu obchodování investoři do cen akcií zabudovali i všeobecně očekávané snížení úrokových sazeb, nicméně někteří z nich počítali s tím, že snížení může dosáhnout ještě více než 50 bazických bodů. Když se tak nestalo, trh korigoval středeční téměř jednoprocentní vzestup burzovních indexů mírným poklesem. Index Dow Jones ztratil 0,29 procenta a dostal se na úroveň 9038,59 bodu. Index Standard & Poor´s klesl o 0,03 procenta a dostal se na 940,27 bodu. Index Nasdaq Composite si své zisky uchoval a poté, co stoupl o 0,69 procenta, se dostal na úroveň 1660,80 bodu.

Michal Rollo, rollo@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688