TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  22.10.2008 10:26:01

Asijské akcie v silném propadu

HONGKONG (MEDIAFAX) - Asijské akcie se ve středečním obchodování přiblížily k nejnižším hodnotám od prosince 2004. Informuje o tom agentura Reuter.

Neuspokojivý vývoj středečních burzovních trhů reaguje mimo jiné i na špatné čtvrtletní výsledky velkých amerických společností, které znovu důrazně upozornily na globální zpomalování. K vývoji burz nepřispívá ani pokračující pokles komodit, včetně ropy, jejíž cenu zatím nedokázaly podpořit ani informace o chystaném omezení těžby v zemích organizace OPEC.

Obavy z globálního zpomalování poněkud paradoxně přispěly i k mimořádnému posílení amerického dolaru. Kvůli povzbuzení ekonomického výkonu totiž budou muset světové centrální banky chtě nechtě přistoupit ke snižování sazeb, což zákonitě oslabí jejich měnu, zatímco americký Fed a tím i dolar mají již období výrazného snižování za sebou. V situaci, kdy světový finanční trh trpí výrazným nedostatkem likvidity, se dolar stal vysoce žádanou měnou a vůči koši ostatních světových měn se vyšplhal na své dvouleté maximum.

Utužení kreditních podmínek mělo na některé asijské společnosti značně negativní dopad, když podstatně ztížilo jejich přístup k potřebnému kapitálu. Situaci v Asii navíc značně komplikuje i postupné snižování celosvětové poptávky po asijských výrobcích a službách. Asijskou situaci přitom zhoršilo i současné výrazné posílení japonského jenu vůči euru, které dále oslabilo vyhlídky asijských exportérů.

„Jak se zhoršuje kreditní krize, zvyšují se velkoobchodní zásoby a zejména v Asii a na rozvojových trzích je růst zásob alarmující v období, kdy se právě zde zásoby obvykle snižovaly,“ komentuje situaci Sean Darby, hlavní stratég pro Asii u firmy Nomura v Hongkongu.

Hlavní index japonské burzy Nikkei se v průběhu středečního obchodování propadl o 6,8 procenta, jihokorejská burza ztratila 5,1 procenta, burza v Hongkongu klesla o 2,9 procenta, klíčový tchajwanský index TAIEX ztratil 1,6 procenta. Výrazně byly ve středečním obchodování postiženy především akcie exportních a finančních společností, výrazného propadu se dočkal i japonský bankovní obr Mitsubishi UFJ Financial Group, který se ve středu propadl o 8,8 procenta.

Japonský jen se naopak ve středečním obchodování vůči euru vyšplhal na maximální výši za posledního čtyři a půl roku, na kurz jedno euro za 126,5 jenu. Vůči britské libře si japonský jen polepšil na kurz 160,94 jenu za libru.

Michal Rollo, rollo@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688