Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)
Údaje o firmách  |  04.04.2000 10:56:45

Výsledky ČESKÝCH RADIOKOMUNKACÍ za rok 1999 podle IAS

CEKIA - hlavní stránka ČEKIA
Váš poskytovatel informací

tel. 02/220 98 181

www.ariadna.cz

ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s.

U Nákladového nádraží 4

130 00 Praha 3

TISKOVÁ ZPRÁVA

ČESKÉ RADIOKOMUNKACE a.s. oznamují hospodářské výsledky za rok 1999 podle mezinárodních účetních standardů

 

  • Zahájení činnosti dceřiné společnosti Contactel s.r.o.

Představenstvo společnosti ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. (dále jen “ČRa, a.s.”), přední české telekomunikační společnosti, jejíž akcie jsou kótovány na Burze cenných papírů Praha a GDR na Londýnské burze, schválilo hospodářské výsledky společnosti za rok 1999 připravené v souladu s mezinárodními účetními standardy (IAS) a tímto vydává následující zprávu.

Hlavní hospodářské výsledky jsou:

  • V roce 1999 byl založen společný podnik (50/50) ČRa, a.s. a Tele Danmark A/S - společnost Contactel s.r.o., jejímž cílem je stát se alternativním poskytovatelem integrovaných telekomunikačních služebČeské republice
  • Společnost Contactel s.r.o. zahájila svoji činnost na českém telekomunikačním trhu v druhé polovině roku 1999
  • Výnosy RadioMobilu a.s. dosáhly za rok 1999 částky 10 931 milionů (303,8 milionů USD) a zvýšily se v porovnání s rokem 1998 o 69,0 %
  • Počet zákazníků RadioMobilu a.s. činil ke konci roku 1999 více než 875 tisíc; jako první v historii českého mobilního trhu získal RadioMobil a.s. za jeden rok více než 500 000 nových zákazníků
  • Podíl RadioMobilu, a.s. na trhu GSM v České republice dosáhl ke konci roku 1999 48% procent.

 

Výnosy společnosti ČRa, a.s. za rok 1999 vzrostly v porovnání s rokem 1998 o 7,4 % na 2 281 milionů (63,4 milionů USD).

Výnosy ze služeb spojených se šířením TV signálu vzrostly o 2,8% na 579 milionů (16,1 milionů USD) , výnosy z šíření rozhlasového signálu zůstaly v roce 1999 na stabilní úrovni a dosáhly výše 354 miliónů (9,8 milionů USD).

Výnosy z telekomunikačních služeb vzrostly o 1,5% na 964 milionů (26,8 milionů USD). Důvodem tohoto mírného růstu je předpokládaný pokles tržeb od SPT TELECOM, a.s. (dnes ČESKÝ TELECOM, a.s.), který začal využívat vlastní vybudované přenosové cesty. Naproti tomu společnost ČRa, a.s. dosáhla v roce růstu výnosů z datových služeb RadioNET o 34,2 procenta na 312 milionů (8,7 milionů USD) díky zvýšení počtu zákazníků během roku 1999 o 50%. Oproti roku 1998 se zvýšil podíl těchto výnosů na celkových výnosech z telekomunikačních služeb o 7,9 bodu na 32,4 procenta.

  • Provozní náklady

Provozní náklady vzrostlyroce 1999, ve srovnání se stejným obdobím roku 1998, o 34,2 % na 2 268 milionů (63,0 milionů USD). Toto zvýšení bylo způsobeno zejména skutečností, že jsou poprvé konsolidovány hospodářské výsledky ČRa, a.s. s dceřinými společnostmi Softlink s.r.o., Datalink s.r.o. a zejména se společností Contactel s.r.o. Vyšší objem konsolidovaných provozních nákladů je z velké části tvořen provozními náklady společnosti Contactel s.r.o., spojenými se vstupem této společnosti na český telekomunikační trh.

Vliv plné konsolidace se také projevil i v oblasti osobních nákladů, jejichž celkové zvýšení činilo 18,5 % na 551 milionů (15,3 milionů USD), přičemž u ČRa, a.s.vzrostly pouze o 4 %. Náklady spojené s odpisy a amortizací vzrostly v porovnání s rokem 1998 o 48,1% na 830 milionů (23,1 milionů USD). Toto zvýšení má přímou návaznost na rozsáhlou investiční činnost společnosti ČRa, a.s. v letech 1998 a 1999. Na základě doporučení auditorů byl proveden zvýšený odpis goodwillu ve vztahu ke společnosti Softlink, s.r.o. ve výši 177 mil. . Odpis souvisí s potřebou řešit otázku zamezení konkurence mezi ČRa, a.s. a Contactel s.r.o. v oblasti datových služeb pro koncové uživatele a do budoucna vytvoří i výhodnější pozici pro privatizaci ČRa, a.s.

roce 1999 výnosy z finančních operací převýšily náklady o 515 milionů korun (14,3 milionů dolarů).

Tento výsledek je dán především kursovými rozdíly u finančních zdrojů společnosti denominovaných v USD, protože v roce 1999 v souladu s očekáváním došlo k oslabení směnného kurzu CZK vůči USD.

Celkové investiční výdaje společnosti ČRa, a.s. na rok 1999 vzrostly o 53,4% a dosáhly výše 1 504 milionů (41,8 milionů USD).

Největší podíl investic společnosti ČRa, a.s. směřuje do rozvoje multifunkční telekomunikační sítě. Rozvoj telekomunikační sítě se týká jednak páteřní sítě, jednak přístupové sítě. V páteřní síti došlo jak k zavádění nových radioreléových spojů a rozšíření stávajících, tak i k výstavbě vlastních optických spojů, včetně implementace nejmodernějších technologií v podobě vlnových multiplexorů DWDM.

Na páteřní síti byla dále aplikována nejmodernější technologie. ČRa, a.s. se tak zařadila mezi první telekomunikační společnosti v ČR poskytující celoplošné služby zákazníkům založené na technologii ATM.

Společnost ČRa, a.s. rovněž investuje do rozvoje přístupových sítí, především pak do radiových spojů Point to Point a radiových systémů Point-to-Multipoint. Kapacity přístupové sítě jsou zpřístupněny dceřiným společnostem RadioMobil a.s., Contactel s.r.o. i dalším zákazníkům, především v síti RadioNET.

Mimo klasických datových přípojek realizovaných radioreléovými spoji byly rozšířeny možnosti připojování jednotlivých zákazníků, a to dokončením výstavby a zprovozněním datového družicového systému VSAT.

Společnost ČRa, a.s. uskutečnila v průběhu roku 1999 první praktické kroky k přechodu na digitální vysílání, k přípravě zkušebního provozu digitálního rozhlasového vysílání (DAB) a digitálního televizního vysílání (DVB). Experimentální provoz digitálního rozhlasu v systému T-DAB v oblasti hlavního města Prahy byl zahájen již v březnu 1999. S implementací experimentálního systému DVB-T se počítá v polovině roku 2000.

Další investice směřovaly do rozvoje řídicích a informačních systémů, na stavební činnost, kontrolní a měřící aktivity a také do projektu v oblasti integrovaných elektronických systémů ochrany osob a majetku.

Zhruba 321 mil. (8,9 mil. USD) bylo investováno do nezbytné obnovy hmotného majetku společnosti v oblasti technologie a podpůrných systémů.

 

  • Contactel s.r.o.

Pod názvem Contactel s.r.o. byla založena dceřiná společnost ČRa, a.s., společný podnik (50/50) s dánským telekomunikačním operátorem Tele Danmark A/S.

ČRa, a.s. pokládá tento společný podnik za jednu z největších příležitostí k dalšímu růstu a k posílení svého postavení na českém telekomunikačním trhu. V srpnu 1999 se konala mimořádná valná hromada ČRa, a.s., která přijala rozhodnutí o majetkovém vkladu do společného podniku Contactel s.r.o. až do výše 900 milionů (25,4 milionů USD).

Cílem společnosti Contactel s.r.o. je stát se alternativním poskytovatelem integrovaných telekomunikačních služebČeské republice jak pro zákazníky z podnikové sféry , tak i pro širokou veřejnost.

Contactel s.r.o. se soustředí především na přípravu ke vstupu na trh hlasových služeb, kde hodlá od 1. ledna 2001, po úplné liberalizaci telekomunikačního trhu v ČR, poskytovat veřejné hlasové služby.

V současné době působí na českém telekomunikačním trhu jako provozovatel internetových a datových služeb, přičemž již během roku 1999 zavedl na trh několik nových komplexních řešení pro koncové zákazníky: Internet Direct, Internet Active, Red Box, Voice Direct a Internet pro Active.

V budoucnu ČRa, a.s. očekává, že tento společný podnik s Tele Danmark A/S bude mít výrazný podíl na výnosech společnosti.

 

  • RadioMobil a.s.

RadioMobil a.s. je dceřinou společností ČRa, a.s., kde ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. mají 51procentní podíl. Akciová společnost RadioMobil je operátorem sítě GSM s názvem Paegas, která v současnosti pokrývá téměř 99% české populace.

Za rok 1999 společnost RadioMobil a.s., dosáhla čistého zisku ve výši 865,2 milionů (24,0 milionů USD), což je nárůst o 63,2 % v porovnání se stejným obdobím roku 1998. Provozní zisk vzrostl o 98% a dosáhl částky 1 784 milionů (49,6 milionů USD).

Výnosy RadioMobilu a.s. za rok 1999 se zvýšily o 69,0 %, v porovnání s rokem 1998, a dosáhly výše 10 931 milionů (303,8 milionů USD).

Hodnota marže EBITDA za rok 1999 činila 29,6 %.

Mobilní telefon GSM Paegas mohou zákazníci používat v sítích 168 operátorů z téměř 80 zemí celého světa. Jen v roce 1999 RadioMobil a.s. ve své síti představil více jak 20 nových služeb a opět tak prokázal své výjimečné postavení vedoucího českého telekomunikačního inovátora. Služeb sítě GSM Paegas, do níž RadioMobil jen během roku 1999 investoval více než 5,5 miliard korun, využívalo na konci roku 1999 více než 875 tisíc zákazníků.

Paegas se tak stal vedoucím operátorem na českém trhu v počtu nových aktivací, když v roce 1999 získal jako první v historii českého mobilního trhu více než 500.000 nových zákazníků během jednoho roku.

Společnost RadioMobil a.s. zaujímá vedoucí pozici v zavádění nových služeb poskytovaných v síti GSM na trhu mobilních telefonů nejen v ČR i ve světě. V červnu roku 1999 podepsal RadioMobil a.s. - jako jeden z prvních mobilních operátorů GSM ve světě a první ve střední a východní Evropě – významnou smlouvu o implementaci systému GPRS se společností Motorola.

 

Komentář generálního ředitele společnosti ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. Miroslava Čuřína:

Dosažené hospodářské výsledky jsou v souladu s očekáváním, se strategií rozvoje společnosti a s vývojem na českém telekomunikačním trhu. Pokračoval stabilní růst hlavních ekonomických ukazatelů a celkové výnosy vzrostly v porovnání rokem 1998 o 7,4 % na 2 281,1 milionů .

Společnost ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. udržela své dominantní postavení na trhu šíření televizního a rozhlasového signálu v ČR a výrazně se profilovala jako jeden z nejdůležitějších poskytovatelů telekomunikačních a datových služeb. Společnost, která buduje a rozvíjí moderní multifunkční telekomunikační síť, je připravena využít obrovský potenciál českého telekomunikačního trhu jak v souvislosti s jeho předpokládanou liberalizací, tak v souvislosti s celkovou slibnou perspektivou tohoto odvětví v ČR, v Evropě i celosvětově. Společnost ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. cílevědomě buduje tzv. skupinu ČRa se svými dceřinými společnostmi, aby zákazníkům nabídla nejkvalitnější služby na základě nejmodernějších technologií, a to ve všech hlavních oborech telekomunikačních služeb – v přenosu dat, dálkových telefonních hovorech a mobilní telefonii.

V této souvislosti je naším strategickým cílem dále rozvíjet společný podnik s Tele Danmark A/S – Contactel s.r.o. – a aktivně se podílet na činnosti společnosti RadioMobil a.s.

Nejdůležitějším strategickým rozhodnutím týkajícím se dalšího vývoje naší společnosti bylo bezesporu usnesení Vlády České republiky z července 1999 o úplné privatizaci ČRa, a.s., tj. o prodeji zbývajícího 51procentního podílu státu v držení Fondu národního majetku ČR.

Hospodářské výsledky a celkový vývoj společnosti v roce 1999 jsou dobrým příslibem pro úspěšnou budoucnost společnosti ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. na českém i mezinárodním telekomunikačním a kapitálovém trhu.”

 

Komentář generálního ředitele společnosti Contactel s.r.o. Michala Čupy:

“Jsme rádi, že díky know-how a garancím obou našich rodičů mohl Contactel razantně vstoupit na telekomunikační a internetový trh. Rostoucí nabídka internetových, datových a věříme že brzy i hlasových služeb poskytovaných Contactelem se našim zákazníků líbí a jejich počet utěšeně se den ze dne zvyšuje. Koupí komerční sítě CESNETu, uvedením internetu zdarma, ale třeba i reklamní kampaní RED BOX jsme se zapsali do povědomí velké části veřejnosti. Podaří-li se navíc prosadit zásady volné konkurence i v telekomunikačním zákoně, pak naše pozice a tím i pozice ČESKÝCH RADIOKOMUNIKACÍ a.s. bude velmi perspektivní.”

 

Komentář generálního ředitele RadioMobil a.s. Klause Tebbeho:

”V roce 1996 jsme na český trh mobilních telekomunikačních služeb přinesli konkurenci a náš razantní vstup je dnes více než patrný ať už jde o ceny, které uživatelé platí, nebo o služby, které mohou – často jako jedni z prvních na světě – využívat. To všechno si vyžaduje velké úsilí a nemalé investice. Zárukou úspěchu je zázemí všech našich akcionářů, ať už jde o ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. nebo mezinárodní konsorcium CMobil, jehož členové mají na českém trhu jasné dlouhodobé plány a cíle.”

 

 

Poznámky:

1. Pro účely porovnávání uváděných částek v českých korunách a amerických dolarech byl pro rok 1999 v této tiskové zprávě a v přiložených dokumentech použít směnný kurs CZK/USD ze dne 31. 12. 1999: CZK 35,979 = USD1 (pro rok 1998 pak směnný kurs ze dne 31. 12. 1998: CZK 29,855 = USD 1).

2. Přiložený výkaz zisku a ztrát a rozvaha společnosti ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s. byly zrevidovány auditorskou firmou společnosti ČRa, a.s. - Deloitte & Touche.

4. Výsledek společností Softlink s.r.o., Datalink s.r.o. a Contactel s.r.o. je zahrnut do finančních výkazů ČRa, a.s. metodou plné konsolidace v souladu s mezinárodními účetními standardy.

5. Výsledek RadioMobilu a.s. je zahrnut do finančních výkazů ČRa, a.s. equitní metodou v souladu s mezinárodními účetními standardy.

6. Výsledek společnosti Radiokontakt OPERATOR a.s. není zahrnut do konsolidovaných hospodářských výsledků ČRa, a.s. v důsledku vytvoření opravné položky ve výši 100 procent.

 

Kontakty pro případné další informace:

ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s.

Lubomír Starý, vnější vztahy

Tel: +420 2 67 005 107 e-mail:l.stary@cra.cz

Fax +420 2 67 005 384

RadioMobil a.s

Tereza Kakosova, tisková mluvčí

Tel: +420 2 216 20 130 e-mail:kakosovat@radiomobil.cz

Fax: +420 2 216 20 106

Contactel s.r.o.

Zdenka Pelikánová, marketing

Tel: + 420 2 330 11 201 e-mail:zdenka.pelikanova@contactel.cz

Fax: +420 2 330 11 200

 

 

 

 

ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s.

VÝKAZ ZISKU A ZTRÁT KE DNI 31. 12. 1999 A KE DNI 31. 12. 1998

(v souladu s mezinárodními účetními standardy)

31. PROSINCE

31. PROSINCE

1999

1998

tis. Kč

tis. Kč

Výnosy

2 281 120

2 124 753

Náklady na prodané zboží

527 609

506 587

Hrubý zisk

1 753 511

1 618 166

Ostatní provozní výnosy

6 542

17 735

Mzdové náklady

550 714

464 382

Odpisy

829 695

560 294

Ostatní provozní náklady

366 357

176 237

Provozní hospodářský výsledek

13 287

434 988

Odpis goodwillu

177 014

0

Provozní hospodářský výsledek po odpisu goodwillu

(163 727)

434 988

Finanční náklady (netto)

(515 142)

152 361

Zisk před zdaněním

351 415

282 627

Daně

223 316

22 927

Zisk po zdanění

128 099

259 700

Čistý zisk (ztráta) z podniků s podstatným vlivem

478 573

254 964

Minoritní podíly

-

1 177

Čistý zisk

606 672

513 487

 

ČESKÉ RADIOKOMUNIKACE a.s.

ROZVAHA KE DNI 31. 12. 1999 A KE DNI 31. 12. 1998

(Připraveno v souladu s mezinárodními účetními standardy)

31. PROSINCE

31. PROSINCE

1999

1998

tis. Kč

tis. Kč

AKTIVA

OBĚŽNÁ AKTIVA

Peníze a peněžní ekvivalenty

2 262 599

2 754 026

Pohledávky (netto)

311 632

280 187

Zásoby

279 389

152 496

Ostatní oběžná aktiva

21 213

21 817

Oběžná aktiva celkem

2 874 833

3 208 526

STÁLÁ AKTIVA

Hmotný investiční majetek (netto)

4 921 484

4 136 308

Nehmotný investiční majetek (netto)

64 850

42 457

Goodwill

226 385

407 574

Investice

3 451 636

2 961 264

Odložená daňová pohledávka

1 148

0

Dlouhodobé zálohy

140 072

27 526

Stálá aktiva celkem

8 805 575

7 575 129

CELKOVÁ AKTIVA

11 680 408

10 783 655

VLASTNÍ JMĚNÍ A PASIVA

OBĚŽNÁ PASIVA

Závazky

486 849

393 500

Krátkodobé výpůjčky

14 006

0

Krátkodobé bankovní úvěry

140 000

101 429

Daňové závazky

117 691

0

Oběžná pasiva celkem

758 546

494 929

STÁLÁ PASIVA

Dlouhodobé výpůjčky

11 428

22 857

Ostatní dlouhodobé závazky

165 120

178 606

Odložený daňový závazek

137 379

83 954

Stálá pasiva celkem

313 927

285 417

ZÁKLADNÍ JMĚNÍ A REZERVY

Základní jmění

3 078 486

3 078 482

Emisní ážio

3 303 104

3 303 104

Nerozdělený zisk a ostatní rezervy

4 226 345

3 621 723

Vlastní jmění celkem

10 607 935

10 003 309

CELKOVÉ VLASTNÍ JMĚNÍ A PASIVA

11 680 408

10 783 655

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.11.2003ČEZ zítra oznámí konsolidované výsledky podle IAS za 1-3Q2003 Dan Karpíšek (Komerční banka)
28.08.2003Unipetrol - konsolidované pololetní výsledky podle IAS Dan Karpíšek (Komerční banka)
05.06.2003Unipetrol - konsolidované výsledky 2002 podle IAS Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688