Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Auto Moto  |  21.05.2008 15:08:55

Sankce za jízdu bez povinného ručení se od června zvýší!

Přibližně každé dvacáté vozidlo, které se denně pohybuje na českých silnicích, jezdí bez povinného ručení. Přimět majitele a provozovatele vozidel, aby více dbali zákonných povinností a sjednali pro své vozidlo pojištění odpovědnosti by mimo jiné měly přísnější sankce, které na základě novely zákona č. 168/1999 Sb. vstoupí v platnost od letošního června. Další zpřísňující opatření, která na majitele a provozovatele nepojištěných vozidel dopadnou, nabudou účinnosti od ledna 2009.

„Nepojištěná vozidla na českých silnicích jsou dlouhodobým problémem, proto vítáme každé rozumné opatření, které povede ke snížení jejich počtu. Že jde o závažný problém, dokládají čísla z minulých let, kdy řidiči nepojištěných vozidel způsobili každoročně kolem 5 tisíc nehod. Celková výše těchto škod dosahuje cca 450 miliónů ročně,“ vysvětluje JUDr. Ing. Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů (ČKP). Řidiči nepojištěných vozidel se přitom vystavují značnému riziku. Za své jednání mohou dostat pokutu či přijít o řidičský průkaz, ale do největších potíží se dostanou, pokud  způsobí dopravní nehodu. „Ročně evidujeme stovky případů, u kterých náhrady škody vymáhané na řidiči nepojištěného vozidla dosahují miliónů korun,“ dodává Hradec.

 

Pokuta za provozování vozidla bez povinného ručení se s platností od 1. června 2008 zvyšuje na nejméně 5.000 a nejvíce 40.000 (dosud bylo možné udělit pokutu do 20.000 ). Za neodevzdání SPZ do depozita hrozí vlastníkovi pokuta 2.500 – 20.000 (dosud maximálně 10.000 ). Pokud při silniční kontrole na požádání příslušníka Policie ČR nepředloží řidič doklad o pojištění, může dostat pokutu od 1.500 do 3.000 , v blokovém řízení  do 1.500 (současná max. výše pokuty byla 1.000 a v blokovém řízení 500 ).

 

Pokud řidič nepojištěného vozidla zaviní nehodu, způsobuje tím závažné problémy nejen poškozeným, ale také sobě a leckdy i svým blízkým. Česká kancelář pojistitelů za něj sice v první fázi škody uhradí (z garančního fondu, který spravuje), avšak následně je po nepojištěném viníkovi důsledně vymáhá. „Je třeba si uvědomit, že často i drobný dopravní přestupek může mít zcela fatální následky. V případě, že vozidlo není pojištěno, hradí veškeré z garančního fondu ČKP vyplacené škody osoby, které toto pojištění zanedbaly. Mnohdy se může jednat i statisícové či milionové škody, zejména pokud došlo při nehodě k úmrtí nebo zranění s trvalými následky. Naproti tomu v případě, kdy je pojištění řádně uzavřeno, škody nahradí příslušná pojišťovna,“ doplňuje Mgr. Ondřej Voda, vedoucí právního oddělení EOS KSI ČR, s.r.o., inkasní společnosti, která je smluvním partnerem ČKP při vymáhání pohledávek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Út 10:53Jak se od 1. dubna změní povinné ručení Tisková zpráva (Tisková zpráva)
19.01.2024Proč platíme stále vyšší cenu za povinné ručení? Martin Thienel (Kalkulátor.cz)
28.02.2023Povinné ručení v únoru dál mírně rostlo - průměrně za 6 744 Kč Broker Consulting (Broker Consulting)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688