Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  16.05.2008 11:43:40

Warren Buffet změnil akciové portfolio


Miliardář W. Buffet a jeho firma Berkshire Hathaway (BRK.A) využila výhody korekce kursů akcií v 1.Q. t.r. a navýšila své akciové podíly ve firmách Kraft Foods (KFT) a Wells Fargo (WFC).

Dále Buffet posílil svůj podíl ve firmě Ingersoll-Rand Co. (IR) zabývající se průmyslovým strojírenstvím, vzduchotechnikou, výrobou ledniček a dalšími aktivitami. Rovněž podle včerejšího regulatorního hlášení Buffet investoval další prostředky do již předtím zainvestovaných firem UnitedHealth Group (UNH) s činností na poli zdravotního pojištění a společnosti WellPoint Inc. (WLP) s aktivitami poskytovatele zdravotní péče. Pro informaci lze uvést, že index Standard and Poor´s 500 se za 1.Q.08 propadl o 9,9%.

 

Warren Buffet, dnes 77 letý guru akciových trhů, vybudoval firmu Berkshire Hathaway od textilní manufaktury do obrovského průmyslového konglomerátu s 200 mld USD aktivy a akciovým portfoliem za 72,6 mld USD zainvestováním do pojišťovacích jednotek jako jsou Geico a National Indemnity. Berkshire Hathaway je největší akcionářem ve firmách Coca-Cola (KO), Wells Fargo (WFC), Kraft Foods (KFT) a American Express (AXP) podle údajů Bloombergu ke dni 31.3.08.

                                                                                                   

Ve firmě Wells Fargo BRK.A navýšila podíl o 1,4 mil.kusů akcií na celkových 290,7 mil. kusů. Z hlášení pravidelně reportovaného tentokrát nevyplynulo, že Buffet obohatil své portfolio o nové držby akciových společností.

 

Berkshire se také zúčastnil v objemu 4 mld USD municipal auction-rate bond market a využil tak výplaty, která dosáhla výnosu 10%. Jednalo se období, kdy trhy byly natolik narušeny, že bondy ze stejné emise byly simultánně prodávány od stejného brokera s yieldem 6% a 11%. Na setkání s akcionáři dne 3.5. t.r. se Buffett vyjádřil, že toto období bylo obrovskou příležitostí vydělat neobyčejně velký objem peněz.

 

Příští týden bude W. Buffett realizovat několik meetingů v Evropě s vlastníky velkých rodinných podniků a hledá příležitost pro uplatnění volného cashe za 35 mld USD.

 

Buffett je podle magazínu Forbes nejbohatší muž na světě a je často (a také často bez úspěchu) napodobován investory ve výběru jednotlivých titulů. Strategie W. Buffetta přinesla za posledních 31 let roční výnosnost kolem 25%, což je dvojnásobek výkonnosti indexu Standard and Poor´s 500 v tomto období. Jedná se o výsledky akademické studie z roku 2007.

 

Dále BRK.A předložila v hlášení 47% nárůst ve vlastnictví akcií průmyslové firmy Ingersoll-Rand (IR) a ke dni 31.3.08 společnost Buffetta drží 936 600 kusů akcií. Dále BRK.A snížila podíl ve firmě Iron Mountain (IRM) zabývající se službami na podporu businessu o 28% na 3,37 mil. kusů akcií.

 

Nicméně obrázek investic W. Buffetta a Berkshire Hathaway nemusí být kompletní, protože Buffett pravidelně žádá US SEC o povolení určitého zpoždění ve zveřejnění svého hlášení za účelem omezení kopírování svých investičních záměrů. Včerejší hlášení tedy obsahuje pouze akcie obchodované na US burzách.

 

 

Současná cena akcií Berkshire Hathaway (BRK.A) je na NYSE kolem 121 500 USD za akcii a v tomto roce akcie oslabily o cca 14% v důsledku poklesu zisku z nižší návratnosti pojišťovacího businessu. Pokud jde o portfolio firem zahrnuté do konglomerátu BRK.A, lze uvést zejména See´s Candies, Helzberg Diamonds, NetJets Inc. (operátor business letů) a výrobce koberců Shaw Industries. Firma Berkshire vydělala za rok 2007 na svých aktivitách 13,2 mld USD.

 

Zdroj: Bloomberg

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688