Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  15.05.2008 15:24:03

US investoři převážně říkají: BUY


Přibližně polovina vlivných US investorů vidí v současné době na akciových trzích příležitost k nákupu, zejména se zaměřením na region Asie a sektor energií.

                                                                                               

Podle ročního průzkumu Bloombergu a LA Times se cca 44% domácností s příjmy ve výši 100 tis. USD či více, považuje nyní situaci za vhodnou pro nákup akcií oproti 15%, kteří nejsou ochotní nyní investovat. Benchmarkový index Standard and Poor´s 500 poklesl o cca 10% ve vztahu ke svému maximu z října 2007.

                                                                                                                  

Průzkum ukázal určité signály, že někteří Američané jsou připraveni přesunout část z objemu 3,5 biliónu USD „zaparkovaných“ ve fondech peněžního trhu na akciové trhy. Uvedená důvěra také indikuje, že tito investoři předpokládají vskutku omezený průnik dopadů finanční krize na akciové trhy, když doposud předmětná záležitost finančních obtíží (i zpomalení US ekonomiky) vedla k tomu, že finanční instituce a další firmy přestály toto složité období se ztrátami a writedowns v objemu 335 mld USD.

 

Na trhu existuje dostatek prostředků pro určité nastartování akciové rally na podzim tohoto roku a v rámci průzkumu 40% respondentů označilo jako nejlepší sektor energie na investici na 12 měsíců, následováno 30% souhlasícími s odvětvím zdravotnictví a léčiv, 22% odpovědí bylo pro technologie a 15% by uložilo prostředky do finančních služeb.

 

Pokud srovnáme průzkum s minulým rokem 2007, pouze 4% investorů jmenovalo finanční sektor jako nejlepší místo pro zainvestování. Na prvním místě bylo zdravotnictví, následováno energiemi a technologiemi.

V případě, že investor je kontrariánského zaměření, může být finanční sektor dobrou příležitostí. Navíc nikdo nevěří, že opravdu velké finanční instituce nesou nějaké větší riziko bankrotu tohoto businessu.

Finanční akcie byly silně postiženy kreditní krizí, která vedla k nárůstu neplacení ze subprime (méně bonitních) hypoték. Finanční index Standard and Poor´s 500 ztratil cca 30% ze své hodnoty v minulém roce.

 

Z hlediska regionálního zaměření investice, která by přinesla nejvyšší zhodnocení v průběhu následujících 12 měsíců, byla nejčastější odpověď Asie (stejně tak jako před rokem). Investování přímo do US aktiv se umístilo na 3. místě a druhý nejzajímavější region byl emerging markets. Akcie s mezinárodním zaměřením mohou být vhodnější investicí než přímo do US akcií z důvodu oslabování dolaru.

 

Asijské měny v průběhu předchozího období zhodnocovaly vůči dolaru zejména z důvodu rostoucího přebytku obchodní bilance a investic ze zahraničí. Čínský yuan posílil o 18% v posledních 3 letech, singapurský dolar je silnější o 21% a thajský baht dokonce o 23%. USD oslabil vůči EUR o 18% v průběhu tohoto období.

 

Potencionální investoři v průzkumu vyjádřili ochotu k vstupu na akciové trhy a také se ukázalo, že se více než před rokem zaměřují na vhodnou alokaci svých fondů k investování. 29% dotázaných popsalo svůj charakter investora jako agresivní, zaměřeného na růst akcií (oproti 36% v minulém roce). Pokud jim byl dán hypotetický 1 mil. USD k zainvestování, vybrali si podílové fondy (nahradily v pořadí nemovitosti před rokem) a akcie zaujmuli opět 3. místo.

Další důležitou otázkou se ukázala být diversifikace aktiv, tedy jak se říká „ nedávat vejce do jednoho košíku“. Zatímco 96% možných investorů označilo samo sebe jako finančně zabezpečené, další již nebyli tak přesvědčeni o tomto faktu. Jako úplně zabezpečení se ukázali být investoři z 57% oproti 68% v minulém roce (toto číslo je nejnižší od roku 1992).

 

Dále byla probírána jejich očekávání z investice na trzích a přibližně polovina respondentů předpokládá, že vydělají tento rok méně než v roce minulém. Toto očekávání před rokem mělo pouze 28% tázaných.

 

Dále 1/3 lidí očekává, že hodnota jejich domu bude stagnovat či oslabí v průběhu příštích 3 let a v tomto případě se jedná o zásadní obrat, neboť před rokem bylo takto pesimistických pouze 4% vlastníků nemovitosti.

 

Mezi případnými americkými investory je v současné době dostatek střízlivosti a rozvahy a vědomí si skutečné situaci na trzích, možná je tedy opravdu vhodná doba pro nákup akcií.

 

Zdroj: Bloomberg

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688