Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  17.04.2008 13:32:52

ČEZ navrhuje zrušení 9,1% akcií, odkup dojede do 10%

Jedněmi z bodů řádné valné hromady ČEZ svolané na 21.5.2008 jsou také rozhodnutí o snížení základního kapitálu a rozhodnutí o nabytí vlastních akcií společnosti.

Důvod snížení základního kapitálu a jeho rozsah. Způsob, jak má být snížení základního kapitálu provedeno a způsob, jak má být naloženo s částkou odpovídající snížení základního kapitálu.

Valná hromada společnosti konaná 23. dubna 2007 rozhodla o nabytí vlastních akcií společnosti. Cílem tohoto rozhodnutí bylo optimalizovat kapitálovou strukturu společnosti, přičemž dosud realizovanými nákupy vlastních akcií toho bylo dosaženo. Rozhodnutí valné hromady z 23.4.2007 stanovilo dva způsoby použití nakoupených vlastních akcií, a to jednak ke splnění závazků vyplývajících z akciového opčního programu, a to do výše 5 milionů ks, a jednak ke snížení základního kapitálu společnosti. Navrhované snížení základního kapitálu je tak realizací dřívějšího rozhodnutí valné hromady společnosti, které rovněž umožní pokračování v nákupu vlastních akcií a další optimalizaci kapitálové struktury společnosti.

Základní kapitál bude snížen z částky 59 221 084 300  (slovy padesátdevětmiliard dvěstědvacetjedenmilion osmdesátčtyřitisíce třista korun českých) na částku 53 798 975 900  (slovy padesáttřimiliard sedmsetdevadesátosmmilionů devětsetsedmdesátpěttisíc devětset korun českých), tedy o 5 422 108 400  (slovy pětmiliard čtyřistadvacetdvamiliony stoosmtisíc čtyřista korun českých).

Snížení základního kapitálu bude provedeno zrušením 54 221 084 ks (slovy padesátčtyřimiliony dvěstědvacetjedentisíc osmdesátčtyři kusů) vlastních akcií o jmenovité hodnotě 100  na 1ks, tj. jejich výmazem z evidence zaknihovaných cenných papírů. Částka snížení základního kapitálu nebude vyplacena akcionářům ani převedena do jiného vlastního zdroje, ale bude o ni pouze snížen stav účtu, na němž se účtuje o výši základního kapitálu.

Zrušení vlastních akcií v majetku společnosti bude účetně zachyceno snížením základního kapitálu o jmenovitou hodnotu rušených akcií a dále bude o rozdíl mezi pořizovací cenou a jmenovitou hodnotou rušených akcií snížen nerozdělený zisk minulých let.

Zdroj: Oznámení o konání řádné valné hromady

Firma doposud odkoupila celkem 56 827 084 akcií, což odpovídá 9,6%. Mimo odkup firma vlastní dalších 0,31% akcií. Odkup akcií je v posledních dnech zastaven. Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové platí záměr firmy vykoupit celých 10% akcií a současné přerušení je výsledkem snahy po přesném "doladění" počtu dále poptávaného objemu akcií.

Zrušení 54,221 miliiónu akcií odpovídá 9,1% původního základního jmení. Zbylé akcie ve vlestnictví firmy jsou určeny pro pokrytí potřeb opčního programu.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688