Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  19.03.2008 12:03:56

I svět literatury má své špatné zprávy

Tenhle týden si světová literatura nezapamatuje jako „dobrý“. Často snový a fantaskní svět myšlenek, nápadů a příběhů totiž začernily dvě špatné zprávy. I když v jednom případě si nejsem jistý, že slovo špatný je na místě. Jde totiž o to, že bývalý pilot německé Luftwaffe Horst Rippert se podle agenturních zpráv ve svých 88 letech přiznal: Zřejmě jsem zabil autora Malého prince. Antoine de Saint-Exupéry zahynul přesně v duchu svého hlavního díla. Kusem tajemství, kusem fantazie, kusem snů. Téměř šedesát pět let obestíraly jeho nenávrat zpět na leteckou základnu tajemství spekulací a dohadů. Teď je, zdá se, jasno.

 

Světové agentury přesto žádné „drama“ po oznámené zprávy nevyvolaly. "Jsem to já, kdo Saint-Exupéryho sestřelil. Nebyl jsem si jistý identitou pilota, jehož letadlo jsem sundal. Neviděl jsem ho. Celou dobu jsem doufal, že to nemusel být právě můj oblíbený spisovatel. Ale vše tomu nasvědčuje," objevoval se nejčastěji citát téměř devadesátiletého Němce, který s největší pravděpodobností proslulého spisovatele sestřelil. Malý Princ se tak může, zas o kousek s větší jistotou, setkat se svým autorem. Co na tom, že spisovatele trápili démoni, co na tom, že kdysi na smrt rozdělené národy jsou si dnes blízké členstvím v jednom sdružení? Literární díla jsou jedinečná a každá druhým zaviněná smrt zbytečná. Je to klišé, ale platí.

 

I druhá zpráva nejen literární svět nepotěší. Arthur C. Clarke, autor díla 2001: Vesmírná odyssea, jenž v roce 1968 zfilmoval Stanley Kubrick, skonal ve věku 90 let na Srí Lance. Spisovatele zabily dýchací potíže. Clark proslul dílem, jenž zachycuje počátky lidstva při dobývání vesmíru, cestu do nekonečna a vyprávěl i o konci, který je jen začátkem. Zkrátka sci-fi, které si podmanilo svět, stalo se klasikou žánru. Ale vesmírná odysea 2001 měla další tři pokračování a známá je i série, kterou odstartovalo Setkání s Rámou. Podle statistik napsal Arthur C. Clark více než sto knih o vesmíru, vědě i budoucnosti. Zajímavé je, že Clarke předpověděl přítomnost lidstva na Měsíci ještě před rokem 2000 a využívání satelitů pro komunikaci. Možná, že až půjdete někdy z práce domů a budete si chtít večer prostudovat zprávy třeba z finančních či kapitálových trhů, mávnete rukou a sáhnete po nějakém díle z literární ságy Arthura C. Clarka, nebo po Malém Princi Antoina de Saint-Exupéryho. Oba by jistě z vaší volby velkou radost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688