Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  15.02.2008 09:25:34

ČR - Růst HDP ve 4Q o 6,9%, v roce 2007 6,6% - více než se čekalo

Předběžný odhad HDP - 4. čtvrtletí 2007

HDP v reálném vyjádření vzrostl ve 4. čtvrtletí 2007 meziročně o 6,9 %, zaměstnanost se zvýšila o 1,9 %. V úhrnu za celý rok 2007 vzrostl HDP reálně o 6,6 %. Vyplývá to z poprvé zpracovaného předběžného odhadu vývoje HDP.

* * *
Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí meziročně reálně o 6,9 %. Odhady meziročního růstu za předchozí loňská čtvrtletí byly zpřesněny na 6,5 % v prvním i druhém (z původních 6,4 %, resp. 6,3 %) a 6,4 % ve třetím čtvrtletí (z 6,0 %), v úhrnu za rok 2007 se HDP meziročně zvýšil o 6,6 %.

Zvyšování ekonomického výkonu bylo spojeno s růstem zaměstnanosti. Podle odhadu sestaveného s využitím výsledků výběrového šetření pracovních sil v kombinaci s dostupnými administrativními daty pracovalo ve 4. čtvrtletí v české ekonomice o 1,9 % osob více než ve 4. čtvrtletí 2006.

Po vyloučení vlivu sezónnosti a počtu pracovních dní se HDP v uplynulém čtvrtletí ve srovnání se 3. čtvrtletím zvýšil o 1,9 % při růstu zaměstnanosti o 0,6 %. Ve srovnání se 4. čtvrtletím 2006 vzrostl sezónně očištěný HDP o 7,0 % (zaměstnanost o 1,9 %).

Na nabídkové straně ekonomiky se na růstu hrubé přidané hodnoty v reálném vyjádření podílela zejména odvětví energetiky, zpracovatelského průmyslu a obchodu.

Odhaduje se, že k růstu poptávky po HDP přispěly jak výdaje na konečnou spotřebu, tak tvorba kapitálu i výsledek zahraničního obchodu. Mimořádným stimulem růstu byly ve 4. čtvrtletí výdaje zdravotních pojišťoven patřících do sektoru vládních institucí, které přispěly ke zvýšení HDP přibližně o 0,5 procentního bodu. Je pravděpodobné, že se zde projevil zvýšený zájem občanů o služby zdravotnictví před zavedením poplatků v roce 2008. Stabilně vysoké tempo si udržely výdaje domácností na konečnou spotřebu, avšak pouze v běžných cenách. Růst těchto výdajů ve stálých cenách byl v posledním loňském čtvrtletí negativně ovlivněn zvýšením úhrnné cenové hladiny výdajů domácností na konečnou spotřebu meziročně o 4,4 %.

* * *

Předběžný odhad byl sestaven na základě dostupných informací z příslušných statistických zjišťování a administrativních zdrojů s využitím matematicko-statistických metod, dopočtů a kvalifikovaných odhadů. ČSÚ upozorňuje, že standardní odhad vývoje HDP a jeho složek, který bude zveřejněn 7. března, se proto může od nyní zveřejňovaných údajů částečně lišit.

Český statistický úřad sděluje, že se již při předběžném odhadu za 1. čtvrtletí 2008 přizpůsobí standardnímu pojetí prezentace vývoje HDP uplatňovanému Eurostatem a bude jako základní údaj publikovat vývoj HDP po vyloučení vlivu sezónnosti a počtu pracovních dní. Takto upravený údaj se od dosud uváděného ukazatele může někdy lišit, avšak jen zcela výjimečně o více než 0,2 procentního bodu.

Zdroj: ČSÚ

Doplnění:
Analytici odhadovali, že ekonomika loni vzrostla o 6,1%; o rok dříve stoupla o rekordních 6,4%. V samotném loňském 4Q měl růst HDP zpomalit na 5,2 až 5,7% ze šesti procent ve třetím čtvrtletí, odhadli ekonomové.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688