IQ-TRADE (IQ-TRADE)
Akcie ve světě  |  21.12.2007 13:07:01

Toyota spustila výrobu v Rusku

Toyota dnes sputila novou linku na výrobu automobilů v Sant Petěrburgu na velmi rychle rostoucím ruském trhu a chce se tak stát největším producentem aut na světě. Prezident Toyota K. Watanabe se zúčastnil slavnostního otevření Shushary podniku který bude vyrábět okolo 20 tisíc vozů řady Toyota Camry ročně. Prezident Putin by měl dorazit do sídla firmy v pátek večer.

Watanabe uvedl při slavnostním ceremonialu že ruský automobilový trh má obrovský potenciál a nebývale rychle roste. Za posledních pět let se téměř zdvojnásobil. Výstavba Shushary továrny spolkla 202,4 milionů dolarů. Watanabe uvedl že Toyota zvýší do dvou let výrobu na 50 tisíc modelových vozů a eventuelně může vyrábět až 300 tisíc vozů ročně.

V okolí závodu Shushary má své výrobní jednotky i americká automobilka Ford. Rusko je jedním z největších automobilových trhů v Evropě. Analytici shodně očekávají že rychle rostoucí automobilový trh Ruska překoná během několika let Německo a stane se největším na kontinentu. V současnosti je statisticky v Rusku asi 185aut na 1000 obyvatel porovnáním s 400-600 na 1000 obyvatel v západoevropských zemích. Nicméně očekává se že tím jak poroste dynamika ruské ekonomiky bude tento rozdíl klesat.

Mezi dalšími automobilkami které již v Rusku vyrábějí patří GM, Ford, Renault a VW. Nové projekty v okolí Sant Petěrburgu již oznámila další japonská automobilka Nissan a jihokorejský Hyundai. Státní kolos Avtovaz, producent značek Lada a postavený Italy v semdesátých letech v Samaře na jihu Ruska stále ztrácí významný podíl na trhu. Podle listu Novosti by mohly moderní vozy z dílny Toyota již brzy předběhnout v tržbách vozy státní automobilky Avtovaz které jsou technicky zastaralé ikdyž se vedení snaží o určitou inovaci. Avtovaz má také společný podnik s americkým General Motors který již vyrábí Chevrolet Niva.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688