Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  30.10.2007 09:19:06

ČS - koment pro 30.10. - centr. banky v HUF a SKK, realitní trh v USA

ČR

·   Koruna se včera zarazila lehce nad 26,80 k euru, poté oslabila zpět k 27,00. Obchodníci pravděpodobně počkají na reakci hlavních trhů na výsledky středečního FOMC.

Region

·   Maďarská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny. Důvodem byla podle představitelů banky mzdová a inflační rizika. Trh očekával snížení sazeb. Podle našeho názoru hrála roli obava banky z destabilizace forintu (jako jediná měna z regionu neposiluje, při snížení úrokového diferenciálu k euru by mohl začít oslabovat). Pokud nedojde k překvapivému vývoji mohla by NBH snížit sazby v listopadu.

·   Dnes se koná zasedání slovenské centrální banky, ponechání sazeb beze změny je velmi pravděpodobné.  Zasedání by mělo zůstat bez dopadu na finanční trhy.

Svět

·   Předběžný údaj o vývoji maloobchodních cen v Německu ukázal velmi mírné zrychlení růstu cen. Meziměsíčně rostl CPI o 0,2%, minulý měsíc o 0,1% a čekal se opět růst o 0,1%. Meziročně rostl CPI o 2,4%, v osladu s očekáváním. Celoevropský odhad CPI bude zveřejněn zítra, čeká se zrychlení meziročního růstu CPI na 2,3% z 2,1%.

·   Německu dnes zveřejní míru nezaměstnanosti. Čeká se další pokles, což poněkud podpoří jestřábyECB a potvrdí dobré zdraví největší evropské ekonomiky. Pravděpodobný dopad na trhy nulový.

·   V USA bude zveřejněn ostře sledovaný Case-Schillerův index cen nemovitostí. Čeká se urychlení poklesu, což by mělo posílit negativní sentiment vůči americké ekonomice. Čím horší číslo tím větší je potenciální negativní dopad na dolar.

·   Klesající ceny nemovitostí, rozkolísaný akciový trh, drahá ropa, slábnoucí trh práce: to jsou faktory, které by mohly zhoršit spotřebitelskou důvěru. Proti nim stojí  setrvale rostoucí příjmy a dobrý stav ekonomiky mimo sektor nemovitostí na bydlení. Trh čeká setrvalý stav, michiganský index minulý pátek ovšem naznačil, že existuje spíše prostor k poklesu. Kombinace výrazného poklesu cen nemovitostí a slabé spotřebitelské důvěry by dále posílila očekávání snížení sazeb ve středu a tlačila tedy na další oslabení dolaru a pokles výnosů dluhopisů.

·   Čínský juan posílil nejrychleji za dva roky od částečného uvolnění kurzu. Jde o možný náznak, že Čína povolí rychlejší posilování kurzu, aby korigovala obrovskou nerovnováhu čínského zahraničního obchodu. Naznačil to viceguvernér čínské centrální banky Liu Shyu. Na rychlejší posilování juanu důrazně tlačí USA a od relativně nedávné doby se k tomuto tlaku připojila i EU.

·   Dnes začíná dvoudenní FOMC, rozhodnutí o sazbách zítra 19:15 našeho času. Trhy mohou být v průběhu zasedání poněkud klidnější, protože investoři budou čekat ne jeho výsledek . 

 

Ľuboš Mokráš

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688