Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  27.09.2007 10:49:32

Sněmovna podpořila vládní novelu zákoníku práce - snazší propouštění

Poslanecká sněmovna podpořila vládní novelu zákoníku práce, která má odstranit největší chyby současného pracovního kodexu a napomoci liberalizaci pracovního trhu. Projednávání ve vládě předcházela dohoda zaměstnavatelů s odbory. Pro novelu se dnes vyslovili i poslanci ČSSD a KSČM. Hlasovali pro ni poslanci ze všech stran, proti nebyl žádný hlas.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, který novelu uvedl, obsahuje vládní materiál více než 120 novelizačních bodů, které upravují nejen samotný zákoník, ale i další zákony a normy. Nečas řekl, že při projednávání nového zákoníku vznikla řada pochybení a ty se musí pracně řešit komplikovaným výkladem. Vláda koncem roku navrhla platnost zákoníku ještě o roku odložit, ale tím, že sněmovna nezkrátila příslušné lhůty, musela vláda několik dní před koncem roku vzít svůj návrh zpět.

Poslanec KSČM Stanislav Grospič však upozornil na některé body, které podle jeho názoru jdou za rámec technické novely a mohou mít hlubší dopady na trh práce. Jde mimo jiné o zaměstnávání mladistvých do 18 let, kterým se rozšiřuje týdenní pracovní doba z 30 na 40 hodin. Podle MPSV však nynější ustanovení brání v zaměstnávání mladých s nízkou či žádnou kvalifikací. Grospič se ale domnívá, že to může ovlivnit mzdový vývoj, protože lidé pod 18 let budou mít nižší mzdu a nebudou klást nároky na zaměstnavatele.

Také Alena Páralová (ODS) uvedla řadu nedostatků, na které ji lidé upozorňují a které chce ve druhém čtení řešit. Novelu podpořil i bývalý ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD), podle něj jde je to další krok ke zkvalitnění této normy. Poslanci schválili také zkrácení lhůty pro projednávání ve výborech na 21 dní tak, aby se mohli druhým čtením zabývat již na následující schůzi.

Novela se vyhýbá paragrafům, které jsou předmětem politických sporů i dvou stížností u Ústavního soudu. Většina ustanovení je proto technického rázu. Novelu a předchozí dohodu přivítali i zástupci zaměstnavatelů i odborů. Nový zákoník loni těsně před volbami prosadila i přes prezidentovo veto ČSSD spolu s komunisty. ODS usilovala o odklad. Představitelé zaměstnavatelů s kodexem nesouhlasili, odbory ho naopak vyžadovaly.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688