Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  13.09.2007 17:03:54

ŠKODA PRAHA a.s. připravuje projekt výstavby uhelné elektrárny ve Vietnamu

Zástupci společnosti ŠKODA PRAHA a.s. a vietnamské státní energetické společnosti Vietnam Electricity podepsali dnes v Praze předběžnou dohodu (Memorandum of Understanding) o výstavbě uhelné elektrárny ve Vietnamu. Dohoda byla uzavřena za přítomnosti premiérů České republiky a Vietnamské socialistické republiky – Mirka Topolánka a Nguyen Tan Dunga.

Podepsané Memorandum of Understanding (MoU) představuje vzájemné vyjádření zájmu společností ŠKODA PRAHA a.s. a Vietnam Electricity na společném postupu v přípravě a realizaci projektu výstavby elektrárny spalující uhlí o výkonu 6x500 MW, která by měla stát v oblasti Tra Vinh v deltě Mekongu. „Předpokládáme, že na základě dnes uzavřené dohody budou v průběhu let 2007 a 2008 probíhat technická vyjednávání, na straně zákazníka zpracování feasibility study, přičemž ŠKODA PRAHA a.s. podá následně informativní nabídku na projekt,“ uvedla mluvčí ŠKODA PRAHA a.s. Olga Dvorecká. Podle jejích slov obě strany předpokládají kontraktační jednání v roce 2008. Vietnamská strana požaduje spustit první blok elektrárny již v roce 2012.

ŠKODA PRAHA a.s. aktuálně projekt oceňuje v řádu 90 miliard korun. Zapojení společnosti ŠKODA PRAHA a.s. do tohoto projektu plně podporuje též mateřská společnost společnosti ŠKODA PRAHA a.s., ČEZ, a. s. Olga Dvorecká dále konstatovala, že záměrem společnosti ŠKODA PRAHA a.s. bude vystupovat v projektu v roli technického a obchodního lídra, resp. tzv. EPC manažera . „ŠKODA PRAHA a.s. v projektu hodlá spolupracovat s klíčovými českými a slovenskými podniky. Pro český, případně slovenský průmysl je tento projekt významný z hlediska podpory hospodářského růstu a proexportní politiky,“ doplnila.

O financování projektu jedná vietnamský partner s Českou exportní bankou. Významná dohoda byla uzavřena v rámci probíhající návštěvy vietnamského premiéra Nguyen Tan Donga v České republice. Jak uvedl český premiér Mirek Topolánek, Vietnam je pro Českou republiku klíčovou zemí v daném teritoriu. Tímto i dalšími obdobnými projekty chce podle něj Česko navázat na v historii úzké ekonomické a společenské vazby. ŠKODA PRAHA a.s. v projektu předpokládá plné využití svého know how a referencí získaných při výstavbě tepelné elektrárny v čínském Shen Tou (4x500 MW), kde v roce 2006 úspěšně skončil garanční provoz 3. a 4. bloku a společnost projekt k plné spokojenosti předala čínskému partnerovi.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688