Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.06.2007 10:54:00

Atlantik AM - makroekonomický komentář pro květen

Komentář k vývoji makroekonomických ukazatelů (květen 2007)

 

Další pozitivní data s sebou na trh přináší také měsíc květen. V Evropě pokračuje nebývalé oživení, které táhne především největší evropská ekonomika Německa. Ve Spojených státech se stabilizovala situace po poklesu na trhu s rezidenčními nemovitostmi, jejíž dopad na konečnou spotřebu domácností nebo trh práce zatím není patrný. I přes pokles tempa růstu HDP zůstávají zatím ostatní sektory hospodářství spíše nad očekáváními, také proto v současnosti mírně utichly komentáře odhadující, že se největší světová ekonomika dočká ještě v letošním roce recese. Tento stav – pokud se v budoucnu potvrdí – může také spolu s obavami z rostoucí inflace udržet úrokové sazby na stávajících úrovních.

 

Spojené státy:

O       Březnový další pokles realitního trhu ve Spojených státech zapříčinil silný nárůst prodejů v měsíci dubnu. Alespoň tedy v relativním měsíčním vyjádření. Ve srovnání s úrovněmi z předchozího roku stále platí, že se prodává zhruba o 10 % méně domů, na což reagují také ceny nemovitostí. Tento stav by se měl promítnout v nižší spotřebě amerických domácností.

O       Spotřeba ale zůstává stále na vysokých úrovních. V květnu dále rostly maloobchodní tržby, také indexy spotřebitelského sentimentu poukazují na solidní úroveň americké domácí poptávky.

O       Ta se také významnou měrou podílí na americkém produktu. Revize výsledků růstu produktu za první čtvrtletí dopadla ještě hůře než trh očekával. Dubnový odhad na úrovni +1,3 % byl snížen na 0,8 %, struktura růstu napovídá, že právě neutuchající spotřeba je tím faktorem, který drží celou ekonomiku nad vodou.

O       Americký dolar mírně posílil. Ke konci měsíce posílil ze svých minim (1,370 USD/EUR) až na nových 1,350 USD/EUR, kde se drží i první červnový týden. Dolar posiluje poté, co investoři do cen zahrnuli nižší pravděpodobnost snižování úrokových sazeb v letošním roce.

O       V letošním roce se potvrzují odhady o slábnoucím růstu celé americké ekonomiky. Ve svých prohlášeních z konce loňského roku ale představitelé Fedu hovořili také o poklesu inflačních tlaků, který ale v současnosti není příliš patrný. Nižší než očekávaný pokles inflace také stojí v pozadí možného období bez změny úrokových sazeb. Květnová čísla dubnového růstu spotřebitelských cen dopadla v souladu s očekáváními. Došlo k mírnému poklesu, ale celkový meziroční růst se stále pohybuje nad hranicí 2,0 % (+2,6 %).

 

EU:

O       Na evropském kontinentu pokračuje oživení a ani květen nebyl výjimkou. Nebývalé oživení brzdí jen stále křehčí růst domácí poptávky. Lépe než se očekávalo skončil růst hrubého domácího produktu, situace je značně odlišná od stavu v USA, růst je v Evropě tažen spíše investicemi firem a schopností vyvážet.

O       Celkový dobrý obrázek budoucího vývoje potvrdily také předstihové ukazatele Ifo a ZEW. I když index ekonomického sentimentu Ifo v květnu stagnoval, zůstává stále nejvýše od roku 1990. Pokračující oživení zatím díky slabší spotřebě domácností nepřináší tlaky v podobě růstu očekávané inflace. Spotřebitelské  ceny v Německu v květnu vzrostly v souladu s trhem (+1,9 %) a stále pod inflačním cílem Evropské centrální banky (2,0 %).

O       Prezident ECB Trichet po zasedání na úvod minulého měsíce jasně naznačil, že se úrokové sazby budou dále navyšovat. A zasedání z úvodu června to jen potvrdilo. Základní sazba byla zvýšena o 25 bodů na nová 4,00 %. A následný komentář po zasedání naznačil, že tato úroveň nemusí být konečnou. Evropská centrální banka stále bojuje proti inflaci, trápí jí především vysoký růst peněžní zásoby, který vidí jako výrazný proinflační faktor.

 

ČR:

O       Rekordní úrovně zaznamenal v květnu přebytek obchodní bilance. Čísla byla dále potvrzena i na úvod června, kdy saldo obchodní bilance skončilo poprvé od dubna 2004 v přebytku (+3,0 mld. CZK). Vývozům vévodí export strojů, elektroniky a aut.

O       Dalším překvapivým údajem byla nová čísla vývoje cenové hladiny na domácí scéně. Dubnová inflace nečekaně vzrostla o 0,7 % proti měsíci březnu, na meziroční úrovni růst na úrovni 2,5 % výrazně překonává minulou úroveň (+1,9 %), a to především vlivem růstu cen pohonných hmot, potravin a cigaret.

O       Možná právě tento signál stál nakonec za konečným rozhodnutím v bankovní radě. Ta po svém zasedání v minulém týdnu navýšila základní dvoutýdenní repo sazbu na 2,75 %, přičemž hlasování bylo více než vyrovnané. Po remízovém výsledku (3:3) nakonec rozhodl guvernér Tůma.

O       Situace na trhu práce vykazuje další zlepšení. Další pokles míry nezaměstnanosti ze 7,3 % na nových 6,8 % lze sice přisoudit i sezónním efektům, venkovní práce byly však díky velmi teplé zimě započaty již v předchozích měsících, svůj díl má proto také růst celé ekonomiky.

O       Vysoké tempo si i v březnu udržela průmyslová výroba. Všechny tři úvodní měsíce letošního roku zaznamenal meziroční růstprůmyslu dvouciferná čísla. V březnu vzrostla výroba o 12,7 %.

O       Korekcí si v květnu prošel devizový trhčeskou korunou. Její kurz k americkému dolaru klesl téměř o 40 haléřů a k euru díky jeho oslabení k dolaru ztratila česká měna 20 haléřů. Tato korekce je ale spíše technického rázu, ke konci roku lze očekávat kurz koruny pod úrovní 28 CZK/EUR, k čemuž by mělo přispět také navyšování sazeb ze strany ČNB.

 

Robert Šíbl

ATLANTIK AM

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

17.04.2007ATLANTIK FT a ATLANTIK AM jsou sestry již na první pohled Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.04.2007Atlantik AM - makro souhrn březen 07 - EU Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.04.2007Atlantik AM - makro souhrn březen 07 - ČR Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
02.04.2007Atlantik AM - dluhopisy ve 13.týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688