Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  21.05.2007 15:25:57

Společnosti Jablotron a SV Agency vyhlásily válku proti neznalosti ochrany majetku

Také  za bezesných nocí přemýšlíte, jak účinně ochránit svůj dům či byt před nezvanou návštěvou? Stačí si pořídit bezpečnostní dveře s několikabodovým systémem, závorou a dvěma zámky, nebo jdou dnes zloději natolik s dobou, že je žádná mechanická ani jiná překážka nezastaví.Zastaví je tedy vůbec něco? Jedině elektronický zabezpečovací systém napojený na pult centralizované ochrany (tedy špičkové spojení techniky s profesionály z bezpečnostní agentury) vám zajistí klid a bezpečí.  

 

Moderní systémy zabezpečení (například bezdrátový domovní bezpečnostní systém OASiS od společnosti Jablotron) nabízejí na rozdíl od mechanického zabezpečení majitelům nemovitostí komplexní řešení ochrany majetku a osob. V případě narušení objektu nejenže okamžitě oznámí vpád pachatele zvukovým signálem, ale zároveň mohou prostřednictvím komunikátorů zaslat formou textové zprávy informaci o hrozícím nebezpečí jak majiteli objektu, tak dalším 7 účastníkům. Stejnou zprávu mohou ve stejnou chvíli odeslat i na pult centralizované ochrany, kde je okamžitě vyhodnocena a jsou – nezávisle na aktuální přítomnosti majitele – učiněna příslušná opatření. Kromě zabezpečení majetku systémy poskytují i další služby – „chrání“ před požárem či únikem plynu, mohou ovládat topení a informovat o jeho poruše, ovládat žaluzie, garážová vrata apod.

 

Komunikace OASiS je postavena na originálním dynamickém přenosovém protokolu Jablotron, který využívá radiovou frekvenci 868 MHz se zajištěním násobné ochrany bezpečnosti a integrity systému proti spontánním i záměrným kolizím komunikace systému. Dosahy komunikace z jednotlivých periférií jsou na přímou viditelnost v řádech stovek metrů a garantují tak spolehlivý provoz i na značné vzdálenosti.

 

Elektronický zabezpečovací systém (EZS) obsahuje ústřednu, klávesnici, magnetické a akustické detektory, infrapasivní a požární snímače, detektor úniku plynu a další součásti.

Ústředna OASiS, k níž lze připojit až 50 bezdrátových prvků (bezdrátové detektory, klávesnice, ovladače sirén apod.), vyhodnocuje veškeré signály z detektorů a na základě jejich analýzy rozhoduje o vyhlášení poplachu. Ústřednu lze ovládat až 50 přístupovými kódy nebo RFID kartami. 

Ústřednu lze libovolně vybavit GSM komunikátorem, kombinovaným komunikátorem LAN/TEL nebo telefonním hlasovým komunikátorem. Kromě funkce přenosu informací ze systému plní komunikátory i funkci modemu pro vzdálený přístup, monitoring, programování a dálkové ovládání spotřebičů v domě.

Pro ovládání jsou k dispozici drátová i plně bezdrátová verze systémových klávesnic a odolné klávesnice pro venkovní prostředí. Všechny klávesnice systému jsou vybaveny čtečkou RFID čipů a umožňují tak komfortní ovládání pouhým přiložením čipové karty.

Pro zvýšení bezpečnosti je možné nastavit i podmíněné potvrzení karty přístupovým kódem. Venkovní klávesnice a čtečka mohou pracovat ve speciálním režimu, kdy přiložením karty dojde pouze k otevření dveřního zámku a spuštění časování příchodového zpoždění, jako by byl aktivován vstupní detektor. K odjištění systému pak dojde až zadáním přístupového kódu na klávesnici. Pro snadné ovládání slouží dálkové ovladače - klíčenky.

Prostorovou ochranu objektu zajišťují pohybové infrapasivní detektory – ty vyhodnocují pohyb objektů teplejších než je okolní prostor a v případě, že se v jejich zorném poli objeví pohybující se tvor (člověk, ale třeba i pes), vyšlou ústředně signál. Jedinečnou novinkou jsou bezdrátové detektory pohybu opatřené kamerou a bleskem, které při narušení hlídaného prostoru kromě předání poplachové informace na ústřednu pořídí v rychlém sledu několik fotografií a obratem je bezdrátově odešlou jak do ústředny, tak na pult centralizované ochrany.

Pro ochranu pláště budovy jsou určeny akustické detektory tříštění skla a magnetické detektory otevření (k nimž patří i „neviditelný“ magnet pro skrytou montáž do rámu oken), které indikují násilné otevření nebo rozbití oken a dveří. Magnetické detektory obsahují magnet a relé, které je při zavřených dveřích sepnuté – elektrický obvod je tak uzavřen, při jejich otevření se okruh přeruší a systém vyhlásí poplach. Detektory tříštění skla jsou zase vybaveny mikrofony a dokážou rozeznat rozbití, a to i skla opatřeného bezpečnostní fólií. Detekce rozbití skla je duální, což zajišťuje vysokou odolnost vůči falešným poplachům.   

Požární bezpečnost řeší optický kouřový detektor a detektor úniku výbušných plynů. Doplnit je mohou bezdrátové termostaty pro inteligentní regulaci vytápění budovy, které umějí vyhlásit požární poplach při nárůstu teploty nad 60 °C.

 

Klasický, nebo bezdrátový systém?

Současným trendem je instalování „bezdrátového“ elektronického zabezpečovacího systému. Samotná instalace je velmi čistá, s minimem vrtání a sekání, a rychlá - tedy levná. Vzhled interiéru navíc není narušen instalačními lištami. Systémy jsou velmi snadno rozšířitelné a lze je i jednoduše odstranit, např. v případě stěhování. Samotestující funkce všech součástí systému upozorní na případnou poruchu nebo potřebu výměny baterií (lithiové baterie v bezdrátových prvcích systému zajišťují dlouhou periodu výměny, cca 3 – 5 let).

 

 

Kolik systém stojí?

Při výběru systému je třeba brát na zřetel mnoho faktorů – neexistuje jediný EZS, který by byl vhodný pro všechny typy objektů. Sestava komponentů musí být „ušita na míru“ každému zabezpečovanému objektu. Proto se i výsledná cena může velmi lišit. Průměrné zabezpečení panelového bytu 2 + 1 majitele vyjde cca na 25 000 , zabezpečení samostatného rodinného domu cca na 35 000 .

 

Nešetřete na nesprávném místě! Při výběru systému je třeba především vycházet z toho, že elektronický zabezpečovací systém (EZS) má za úkol chránit majetek, který může mít i poměrně vysokou hodnotu. Máte-li se na nainstalovaný systém opravdu spolehnout, měli byste návrh a instalaci svěřit odborníkům, kteří se zabezpečení majetku již roky úspěšně věnují.

 

OKO 1 – víc než alarm

Ani sebedokonalejší elektronický bezpečnostní systém však nedokáže váš majetek ochránit na sto procent. To dokáže pouze spojení prvotřídní techniky s profesionály z bezpečnostní agentury, jakým je například systém profesionální ochrany objektů postavený na technologii přenosu informací GSM/GPRS datovou sítí OKO1.

Domovní zabezpečovací systém je napojen přes GSM komunikátor na celorepublikový Pult centralizované ochrany (PCO) OKO1. Pokud vznikne nebezpečí v podobě vniknutí  cizí osoby do objektu, požáru, úniku plynu, případně jiné, pult okamžitě reaguje vysláním zásahové jednotky. Jedinečnou výhodou této komunikace je nepřetržité spojení hlídaného objektu s PCO. Plný monitoring rodinného domu v rámci projektu OKO1 (při kterém probíhá kontrola spojení každých 15 minut) stojí již od 400 měsíčně, přičemž v ceně jsou zahrnuty i výjezdy v případě narušení objektu pachatelem.

V tomto bezpečnostním projektu pultu centralizované ochrany OKO1 jsou společně zapojeny formy JABLOTRON, s. r. o., SV-AGENCY, GSM operátor VODAFONE a síť certifikovaných montážních firem.

 

NOVINKA!

Rádi byste nezávazně vyzkoušeli služby pultu centralizované ochrany OKO1? Máte jedinečnou šanci! Nyní  ji můžete vyzkoušet po dobu 6 měsíců ZDARMA! Po uplynutí této doby můžete přejít podpisem NOVÉ smlouvy na standardní službu dle vlastního výběru, nebo tato služba automaticky zanikne.

Více informací naleznete na www.hlidanizdarma.cz

 

 

Dobrá rada

Při výběru systému EZS se ujistěte, zda je výrobek atestován dle normy pro systémy EZS ČSN EN 50131-1, případně i schválen Českou asociací pojišťoven. Pokud systém používá některá rádiová nebo telekomunikační zařízení, musí mít zároveň i atest Českého telekomunikačního úřadu. Tato schválení jsou určitou zárukou kvality EZS a výrazně Vám usnadní jednání s pojišťovnami o akceptaci zabezpečení objektu.

 

Pravidla pro výběr elektronického zabezpečovacího systému

 

  1. Výběr spolehlivé firmy

 

Výběr firmy, která bude zabezpečovací systém instalovat, je možná nejdůležitější krok při pořizování alarmu. Při výběru takové firmy dbejte nejen na dobré reference, ale zároveň se ujistěte, že je výrobcem proškolena pro montáž tohoto zařízení. Pro bezproblémový provoz EZS je nutné, aby firma poskytovala kvalitní záruční i pozáruční servis. EZS vyžaduje také pravidelné zkoušky funkčnosti a průběžné vedení dokumentace o jejím provozu. Při předání EZS k provozu musí být zpracována potřebná dokumentace (protokol o předání, kniha provozu), a především musí být provedeno kvalifikované zaškolení obsluhy.

 

  1. Volba komponentů systému

 

Vhodné komponenty systému doporučí montážní firma na základě vyhodnocení objektu (budovy) a jeho zařazení do příslušného rizikového stupně. Navrhne rozsah EZS a rozmístění vhodných detektorů. Kvalitní firma by se neměla nechat svést k nabídce za co nejnižší cenu s tím, že některé prvky EZS do nabídky ani do instalace nezahrne či použije prvky jiné, neodpovídající stupni rizikovosti (celá EZS se po dobudování posuzuje podle prvku s nejnižším rizikovým stupněm).

 

  1. Volba mezi drátovým a bezdrátovým systémem

 

Spolehlivost a bezpečnost bezdrátových systémů je srovnatelná s drátovými systémy. Předností je čistá a rychlá instalace, navíc snadno rozšiřitelná. Hlavní předností drátových systémů je, že bývají levnější než bezdrátové, pokud nebudeme počítat přípravu kabeláže a samotnou instalaci, která je časově, a tedy i finančně daleko náročnější. Do hrubé stavby je možné poměrně snadno připravit kabeláž, tam je vhodný drátový systém. Do hotového interiéru je lepší volit bezdrátový systém. Detektory pak lze v případě potřeby i snadno přemístit, případně systém o další rozšířit.

 

  1. Režim pobytu v domě

 

Proto, abyste byli se zabezpečovacím systémem spokojeni, je důležité předem myslet i na režim pobytu v domě nebo bytě - zda se v objektu pohybují domácí zvířata nebo zda již nyní uvažujete o nákupu nějakého chlupatého mazlíčka. Je důležité se rozhodnout, jestli zvířátku vymezíte pouze vyhraněný prostor, nebo se bude moci pohybovat po celém bytě. Značně to ovlivní skladbu komponentů zabezpečovacího systému.

Zabezpečovací systém nemusí hlídat dům jen pokud je prázdný, části domu mohou být střeženy i během dne (garáž) nebo v noci (garáž a přízemí). Režim částečného hlídání přispěje k větší bezpečnosti domácnosti. 

 

  1. Doplňkové detektory – požár

 

Pokud jste již rozhodnuti investovat do EZS, je dobré zamyslet se nad tím, zda by nebylo dobré rozšířit zabezpečovací systém i o požární detektory. Upozorní včas na požár či únik hořlavého plynu, a chrání tak majetek i zdraví členů domácnosti. Systém to pochopitelně trochu prodraží, ale stále to vyjde levněji než samostatná elektrická požární signalizace (EPS). Pokud nejsou vyžadovány oddělené systémy EPS a EZS, je toto skvělé řešení.

 

  1. Pomoc v nouzi

 

Každý z nás se může dostat do situace, kdy je v nouzi a potřebuje si rychle přivolat pomoc. Může to být při přepadení, násilném nucení k odjištění systému nebo třeba v případě ohrožení na zdraví. Ve všech těchto i dalších případech nouze máte možnost si - pouhým stiskem tísňového tlačítka - přivolat pomoc. Může to být pomoc někoho blízkého, nebo v případě připojení systému na pult centralizované ochrany pomoc profesionální. Tísňové tlačítko může být umístěno pevně nebo jej může mít například nemocná osoba přímo u sebe. Vyrábí se dokonce i v provedeních odolných vodě.

 

  1. Signalizace poplachu

 

Lokální signalizace poplachu jako je houkání venkovní a vnitřní sirény je u zabezpečovacího systému běžné. Samozřejmostí se dnes díky dostupnosti stávají i komunikátory, které např. prostřednictvím mobilní GSM sítě předávají informace o stavu systému uživateli, případně bezpečnostní agentuře. Při výběru vhodného komunikátoru je nutné brát v potaz především spolehlivost přenosu a snadnost sabotáže přenosové trasy. Nejhůře v tomto ohledu dopadají přenosy po pevné telefonní lince, která se dá snadno a často zvenku přerušit. IP komunikace po internetu je velice levná a může být vhodná jako záloha jiného přenosového kanálu. I v tomto případě je možná poměrně snadná sabotáž. Nejlépe - i z hlediska využitelnosti - vychází GSM síť. Je prakticky všude dostupná a nabízí hned několik různých kanálů pro přenos informace. GSM komunikátory pak umožňují i využití částí zabezpečovacího systému pro automatizaci domácnosti dálkovým ovládáním nejrůznějších spotřebičů – např. topení. Nejlepší pro kvalitní zabezpečení domácnosti je využít komunikátorů pro předání informací o poplachu na pult centralizované ochrany, kde je zaručena profesionální reakce na narušení hlídaného objektu.

 

 

  1. Pult centralizované ochrany

Přenesení poplachové informace na pult centralizované ochrany je nejlepším způsobem, jak zabezpečit majetek. V dnešní době už to dávno není finančně nedostupná služba, právě naopak. Pokud se pro ni rozhodnete, musíte si především správně vybrat agenturu, které svůj majetek svěříte k hlídání. Firma musí disponovat dostatečným počtem výjezdových vozidel s kvalifikovanou osádkou. Pult centralizované ochrany pro příjem zpráv z objektů musí být certifikován státní akreditovanou zkušebnou a musí být provozován a obsluhován v nepřetržitém provozu. Podmínky zajišťování ostrahy objektu prostřednictvím pultu centrální ochrany musí být stanoveny smlouvou mezi bezpečnostní firmou a zákazníkem. Maximální doba dojezdu zásahové jednotky k objektu při prověřování poplachového signálu musí být v souladu s reálnými podmínkami v době výjezdu, nikdy však nesmí překročit 20 minut od přijetí poplachového signálu na Pult centralizované ochrany.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro více informací kontaktujte agenturu Botticelli, spol. s r. o., Ke Krčské stráni 1/612, 140 00 Praha 4,  kontaktní osoba

                                     Hana Saitzová, MT: 602 426 628, hana.saitzova@botticelli.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688