Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Ze světa  |  13.02.2007 12:06:31

Severní Korea se dohodla s Američany

USA se dohodly se severokorejským režimem na jeho jaderném odzbrojení. Pchjongjang by se měl vzdát bomb výměnou za energetickou pomoc. Dohoda předpokládá, že Severokorejci zastaví výrobu plutonia, potřebného pro výrobu atomových pum. Podle zpráv agentur by měli do šedesáti dnů uzavřít svůj jaderný reaktor v Jongbjonu a pustit do zařízení mezinárodní inspektory.

Na oplátku dostane KLDR hospodářskou pomoc, která bude sílit spolu s tím, jak bude plnit své další závazky. Výsledek jednání dnes potvrdil hlavní americký vyjednavač Christopher Hill, který vedl delegaci USA na šestistranných rozhovorech v Pekingu. Pětidenního summitu se zúčastnili také zástupci obou Korejí, Ruska, Japonska a Číny. Podle Hilla je velká naděje, že komunistický režim Kim Čong-ila už nebude podnikat další jaderné pokusy a dokonce se vzdá ambice vyrábět a vlastnit atomové bomby. "Je to skvělá dohoda.

Americká vláda ji schválí a pokud je mi známo, tak i Severokorejci s ní souhlasí," uvedl dnes Hill. Dohodu však musí schválit všech šest zemí a Pchjongjang se zatím oficiálně nevyjádřil. Severokorejský vyjednavač Kim Kje-kwan pouze v první den pekingských jednání řekl, že se s jeho americkým protějškem Christopherem Hillem už shodli na některých bodech návrhu dohody o jaderném programu KLDR. Washington žádá, aby se severokorejský komunistický režim vzdal všech technologií sloužících k výrobě jaderné bomby. Pchjongjang za to žádá ukončení embarga OSN a obnovení mezinárodní ekonomické pomoci

V září 2005 KLDR oznámila, že se vzdá svých jaderných ambicí, pokud dostane hospodářskou pomoc a záruky, že nebude vojensky napadena. Poté však rozhovory zkrachovaly a loni v říjnu naopak Pchjongjang uskutečnil první pokusný jaderný výbuch. Zatím není jasné, zda návrh nové dohody obsahuje záruku Spojených států, že na Severní Koreu nezaútočí. Prosincové jednání skončilo neúspěchem, když Severní Korea odmítla vůbec mluvit o jaderném odzbrojení a požadovala nejprve zrušení finančních sankcí ze strany USA. Washington sankce odůvodňuje tím, že severokorejská vláda je podle něj zapletena do padělání amerických dolarů a praní špinavých peněz.

Americké ministerstvo financí proto izolovalo finanční dům Banco Delta Asia sídlící v Macau, který prováděl veškeré transakce pro firmy a jednotlivce ze Severní Koreje. Severní Korea odvolala svůj podpis pod Smlouvou o nešíření jaderných zbraní a nepouští do země mezinárodní inspektory. Odborníci se proto nemohou shodnout, kolik atomových bomb režim má. Někteří tvrdí, že disponuje dostatkem plutonia na jednu až dvě nálože, možná i více. Jiní se domnívají, že technicky není schopen funkční bombu odpálit, protože i říjnový atomový test se pravděpodobně nezdařil.

(Reuters, Aktuálně.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.05.2018Summit USA se Severní Koreou zrušen STOX.CZ (Grant Capital)
20.04.2018Jak Severní Korea čaruje s rozpočtem Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688