Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.02.2007 11:22:20

Do Česka míří hi-tech výroba hadic

Německá společnost Masterflex, která patří mezi nejvýznamnější a nejprogresivnější světové výrobce umělých hmot, postaví svoji továrnu v Česku. Nejde přitom o obyčejnou výrobu, společnost chce v Plané u Mariánských Lázní na západě Čech vyrábět hi-tech hadice a potrubí.

Jde o první továrnu, kterou firma chce otevřít ve střední a východní Evropě. "Nová továrna bude určena pro výrobu hi-tech vysoce flexibilních hadic ze syntetického kaučuku potaženého speciální tkaninou," uvedli zástupci firmy v oznámení úřadům.

Malá, ale významná

Jde o významnou investici, většina zahraničních investorů totiž v Česku zatím staví kvůli levné pracovní síle montážní závody. Právě investoři, kteří do Česka přinášejí nové technologie nebo inovativní výrobky, jsou podle odborníků pro ekonomiku velmi důležití.

"Nevytváří sice tolik pracovních míst jako velké montovny, ale přináší velmi důležité technologie a výrobky s vyšší přidanou hodnotou," řekl Roman Konečný z poradenské společnosti Etis.

Masterflex, který chce dokončit výstavbu nové továrny už letos, tak zaměstná pouze 34 lidí. Společnost, jež vlastní například známého výrobce tašek k notebookům Dicota, má i ve svých závodech v Německu, Velké Británii, Francii a Spojených státech jen asi tři sta pracovníků.

Masterflex kotovaný na burze ve Frankfurtu nad Mohanem je tak například jediným světovým dodavatelem spojovacího systému z polyuretanu na světě.

Firma, která byla založena v roce 1987, také vyvinula první generaci bicyklů a tříkolek poháněných vodíkovými články a loni zahájila jejich silniční testy.

Tyto dvojkolky a tříkolky na vodíkový pohon budou mít dojezd 250 kilometrů, mají dosahovat rychlost až 25 km/h a mohly by se stát levným a ekologicky čistým dopravním prostředkem.

Auta, léky, systémy

Masterflex postaví svoji továrnu v průmyslové zóně v Plané, kde už stojí továrna společnosti Panasonic. V té pracuje 175 lidí.

Investic do náročnější výroby přibývá. Francouzský výrobce gumových hadic pro většinu světových automobilek, firma Hutchinson, tak přesouvá do Rokycan, kde zaměstnává přes sedm set pracovníků, složitější výrobu a technologie.

Jednoduchou montážní práci převede z Česka do Polska.

Švýcarská biotechnologická společnost Lonza zase podle agentury CzechInvest investuje téměř miliardu korun do modernizace a rozšíření výroby ve svém kouřimském závodě.

Po dokončení projektu bude nedaleko Kolína připravovat především speciální směs enzymů ALTU-135 pro americkou farmaceutickou společnost Altus.

Změna pobídek

Vývojové projekty připravují i tuzemské firmy. Společnost Metra Blansko staví výzkumné a vývojové centrum pro technologii radiofrekvenční identifikace (RFID).

RFID umožňuje rychle identifikovat jakýkoli objekt. Využívá se například při bezkontaktních platbách ve veřejné dopravě nebo na sjezdovkách, některé automobilky používají identifikační karty namísto klasického klíčku.

K lákání investorů, kteří do země přinesou špičkové technologie, se mají přizpůsobit nově i investiční pobídky, které Česko firmám poskytuje. Podle návrhu, jenž už prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, totiž budou pobídky určeny pouze pro technologicky náročné provozy.

Podobně se rozhodlo město Plzeň, které už nechce lákat výrobní a montážní investory a naopak podporovat firmy mající vlastní výzkum a vývoj.

(Tomáš Fránek, Aktuálně.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688