Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Živelní pohromy  |  06.02.2007 11:21:18

Přírodní kalamity – významný zdroj pojistných podvodů

Během loňského roku prošetřovali specialisté pojišťoven v ČR téměř 5 tisíc pojistných událostí, které byly klasifikovány jako pojistný podvod, což je téměř o 40 % více než v předchozím roce.

 

Již standardně největší výskyt podvodného jednání registrují pojišťovnyČRoblasti motorových vozidel. Zhruba 60 % škod z těchto podvodů se uplatňuje z havarijního pojištění, kde výše nárokované škody narůstá zejména díky fingovaným krádežím  motorových vozidel.

 

Alarmující je rovněž nárůst pojistných podvodů v oblasti pojištění přepravy. Přesto, že počet těchto pojistných podvodů není příliš vysoký, jedná se vždy o velké částky nárokovaných škod. Šetření těchto druhů podvodů je organizačně náročné, ale mezinárodní spolupráce mezi pojišťovnami významně napomáhá jejich objasňování.

 

Bohužel se potvrzuje, že stále větší počet pojistných podvodů vzniká v období přírodních kalamit, které postihují naši republiku téměř pravidelně již několik let. V loňském roce bylo přibližně 25 % pojistných podvodů odhaleno právě při likvidaci pojistných událostí vzniklých při sněhových kalamitách a povodních. Nejčastěji spočívá podvodné jednání v navýšení škody z pojistné události, nebo zpětné pojištění majetku postiženého kalamitou, který ovšem před kalamitou pojištěn nebyl. „Pojistný podvod je společensky tolerovaným činem, protože zdánlivě neexistuje okamžitě viditelná oběť, ale lidé si bohužel stále neuvědomují, že obětí je každý slušný člověk, a že ten, kdo vědomě upravuje údaje o nastalé pojistné události, porušuje zákon a páchá trestný čin,“ říká předseda sekce pojistného podvodu ČAP Pavel Východský. Za trestný čin pojistného podvodu přitom může jít jeho pachatel do vězení až na 12 let.

 

Pokusy obohatit se cestou pojistného podvodu se nevyhýbají ani oblasti životního pojištění. Kam až může vést touha po výplatě pojistné částky, ukazují případy z poslední doby, kdy se začínají objevovat i doposud neznámé případy sebepoškozování klientů pojištěných na vysokou částku na trvalé následky.

V loňském roce pojišťovnyČR uchránily téměř půl miliardy před neoprávněným vyplacením. Schopnost pojišťoven odhalovat podvodné jednání neustále roste, zejména díky jejich vzájemné spolupráci nejen v ČR. Stále intenzivnější je i spolupráce v rámci skupin států EU i celosvětově. Mezinárodní setkání odborníků z pojišťoven i bezpečnostních složek se na toto téma stávají již pravidlem.

V rámci ČAP se pojistným podvodem zabývá Sekce pojistného podvodu. Velkou část své činnosti zaměřuje na metody prevence a represe pojistného podvodu ve všech oblastech pojištění, organizuje spolupráci ve vztahu k orgánům státní správy, podílí se na tvorbě souvisejících předpisů z oblasti trestního, správního i občanského  práva, zabezpečuje výměnu zkušeností v rámci členských pojišťoven i se zahraničími pojistnými trhy. Zároveň usiluje o maximální využití informačních technologií s cílem snížit prostor pro pojistné podvody a chránit pojistníky členských pojišťoven.

 

Oblast  pojištění

Počet

Výše uchráněných hodnot

(v tis. )

V letech

2005

2006

2005

2006

Pojištění vozidel

2 341  

3 947  

267 060  

249 049  

Pojištění přepravy

4  

14  

27 092  

29 815  

Pojištění majetku a odpovědnosti

506  

559  

205 744  

183 944  

Pojištění osob

480  

253  

46 094  

29 918  

CELKEM

3 331  

4 773  

545 990  

492 726  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Živelní pohromy:

06.02.2007  Kalamity nejsou katostrofa, když jste na ně připraveni Pavel Daniel (Kurzy.cz)
31.01.2007  Orkán: Pojišťovny uvažují o mapách větru Pavel Daniel (Kurzy.cz)
19.01.2007  Několik rad jak se vypořádat se silným větrem Pavel Daniel (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688