Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  11.01.2007 13:41:25

Dluhy z Vánoc: Přišel čas splácet

(Miroslav Zeman, Aktuálně.cz) Každý třetí člověk si půjčil peníze na vánoční dárky. A kolik? V průměru o třetinu víc než před rokem. Teď přichází zúčtování.


Podle statistik tuzemských bank bude mít zhruba každý desátý člověk problém vrátit, co si půjčil. Exekutoři a vymahačské firmy mají začátkem roku vždy nejvíce práce. Součástí úvěrových smluv stále častěji bývá doložka, která umožňuje nařídit exekuci na dlužníka i bez rozhodnutí soudu. Počet exekucí se se proti loňskému roku zvýšil o 25 procent - za loňský rok jich bylo 300 tisíc. Přesto si lidé půjčují stále víc.
Dlužíme už přes 400 miliard
Trend rostoucích půjček domácností potvrdil právě předvánoční měsíc listopad, kdy dárky pořizuje nejvíc lidí. Češi se v tomto měsíci zadlužili o dalších bezmála 11 miliard korun a celkové zadlužení domácností tak stouplo na 402 miliard.
Spotřebitelské bankovní úvěry, tedy ty, za které nakupují lidé zmíněné dárky, využívá zhruba každý desátý klient. Jde především o muže a o osoby s čistým měsíčním příjmem nad 12 tisíc korun. Podle odhadů bankovních a finančních institucí se za měsíc prosinec zadlužení prohloubí o dalších 13 mld. . Podle výzkumu společnosti Factum Invenio pro Citibank utratil průměrný Čech za dárky přes pět tisíc - konkrétně 5300 korun. Loni to bylo zhruba 4 600,- . Zatímco většina lidí na dárky šetřila a zaplatila je hotovostí (87 procent), třetina si na ně půjčila. "Lidé také kombinují platbu hotovostí s půjčenými penězi. Část dárků pořídí za své úspory a na zbytek dárků si půjčí," uvedl šéf marketingových komunikací Citibank Pavel Kusý.

V předvánočním období si u KB sjednalo spotřebitelský úvěr o 14 procent více klientů než ve stejném období v roce 2005. Zájem proti ostatním měsícům roku se zvýšil o více než 30 procent. Průměrná výše spotřebitelského úvěru byla v předvánočním období 70 000 korun. Důležitým trendem v loňském roce byl fakt, že ochota půjčit si na dárky se proti loňskému roku zvyšuje. Stejný trend potvrzuje i GE Money bank, která v předvánočním období, tedy od října do prosince, poskytla spotřebitelské úvěry v celkové výši 3,6 mld. , což představuje nárůst o 14,3 % oproti minulému roku. Meziroční nárůst spotřebitelských úvěrů za celý rok 2006 pak představuje 11 %.

Rekordní množstí půjček v prosinci loňského roku zaznamenala i Česká spořitelna, která poskytla spotřebitelské úvěry v celkovém objemu 2,4 mld. . Meziročně jde tak o 44 % nárůst oproti prosinci minulého roku. Vysoký nárůst zaznamenal také objem nových spotřebitelských úvěrů během druhého pololetí minulého roku, kdy ČS poskytla spotřebitelské úvěry v objemu 12,04 mld. , což představuje nárůst 16,7 %.
Dárky na kreditní kartu a kontokorent
Vzrostl také zájem o flexibilní způsoby financování proti klasickému bankovnímu úvěru. Nejdůležitějším důvodem je fakt, že lidé při nákupech upřednostňují možnost okamžitého úvěru a snaží se vyhnout administrativě náročnější na čas, tedy návštěvě banky, uzavírání úvěrové smlouvy apod. Obrovský rozmach tak o loňských Vánocích zaznamenaly nákupy prostřednictvím kreditních karet. Oproti minulému roku bylo vydáno až o 70 % více kreditních karet než rok předtím. Výhodou financování prostřednictvím kontokorentu či kreditních karet je fakt, že lze úvěr čerpat okamžitě a pokud je splacen do určité doby, např. do 55 dnů, pak se nehradí žádné úroky. Zájem o nákup prostřednictvím kreditní karty zaznamenala i Komerční banka, u níž v období před Vánoci získalo kreditní kartu 17 000 klientů, což je až 40 % nárůst oproti období před rokem. Prostřednictvím kontokorentu tak financovalo nákupy 10 % lidí a prostřednictvím kreditní karty 8 % lidí, naopak zájem o spotřebitelské úvěry klesl z loňských dvou procent na letošních 0,2 %.
Ochota půjčit si na dárky roste se zvyšujícím se příjmem domácnosti. Dle odborníků nákupy na dluh neustanou ani v tomto roce, kdy ochotu k zadlužení zvyšují masové povánoční výprodeje zboží, kdy slevy dosahují až 70 %. Za leden tak lze očekávat další zvýšení zadlužení domácností.
Jak řešit hrozící exekuci?
Odborníci radí navštívit banku a vylíčit svou tíživou finanční situaci. Spolu s bankou se pak můžete pokusit nalézt kompromis a sestavit splátkový kalendář, který by odpovídal finančním možnostem dlužníka. Další, poměrně novou možností je tzv. konsolidace půjček. S touto nabídkou přišly tři banky: Bawag Bank ji poskytuje pod obchodním názvem IQ Půjčka, GE Money Bank jako Konsolidaci úvěrů a Komerční banka coby Optimální půjčku. Zájemcům umožňují sloučení všech úvěrů do jednoho jediného s menší měsíční splátkou. Jde vlastně o to, že banka je ochotna poskytnout klientovi nový úvěr, ze kterého vyrovná několik již existujících. Pak bude splácet této bance jediný, tedy konsolidovaný úvěr.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688