Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.12.2006 09:55:19

PKN Orlen koupil v Německu 58 čerpacích stanic od BP

NOVÉ ČERPACÍ STANICE SÍTĚ ORLEN DEUTSCHLAND


ORLEN Deutschland, patřící do skupiny PKN ORLEN, kupuje od Deutsche British Petroleum Aktiengesellschaft
(BP) 58 čerpacích stanic  v severním Německu. Tato transakce je dalším krokem v důsledně realizované strategii restrukturalizace a rozvoje německé sítě. Převzetím nových benzinek firmou ORLEN Deutschland vzrůstá tržní atraktivita společnosti.

Dohodu o koupi už přijaly dozorčí rady PKN ORLEN i ORLEN Deutschland. Transakce bude dokončena ve chvíli, kdy k ní ORLEN Deutschland obdrží vyjádření Německého antimonopolního úřadu, k čemuž má dojít v nejbližších dnech.

Koupě 58 čerpacích stanic od BP v Německu potvrzuje důsledně realizovanou strategii zvyšování hodnoty ORLEN Deutschland restrukturalizací a rozšiřováním maloobchodní sítě. Podle předpokladů má společnost do roku 2009 převzít okolo 250 čerpacích stanic v severním Německu, čímž dosáhne 10% podílu na trhu v tomto regionu. Realizovaný scénář restrukturalizace a výstavby sítě benzinek, které v současnosti patří německému ORLENU, nevylučuje variantu výhodného odprodeje v případě, že se objeví nějaká atraktivní nabídka.

„Veškeré kroky, které jsme učinili za posledních 12 měsíců a které vyplývají z naší strategie, vedou k tomu, že ORLEN Deutschland se stává stále atraktivnější na obtížném, konkurenčním a vyspělém německém trhu s maloobchodním prodejem paliv. Poslední transakce navíc zvětšuje hodnotu společnosti,“ říká Wojciech Heydel, místopředseda PKN ORLEN odpovědný za prodej.

 

Výsledkem dosavadních restrukturalizačních procesů a zvyšování operační efektivity společnosti ORLEN Deutschland je vzrůst čistého zisku firmy o více než 166 % ve třetím čtvrtletí tohoto roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2005. Objem prodeje paliva nabízeného sítí benzinek (ORLEN a STAR) v Německu v téže době vzrostl o 3,1 % přesto, že bylo prodáno nebo zrušeno mnoho trvale nevýdělečných pump.

„Transakce uzavřená s BP zlepšuje pronikání naší společnosti na  velmi konkurenční německý trh. Nabídku od BP jsme vyhodnotili jako vysoce atraktivní vzhledem k lokalizaci a profilu čerpacích stanic, které ORLEN Deutschland odkoupil. Nové objekty přirozeně doplňují existující infrastrukturu maloobchodního prodeje v Německu. Transakce je také nejlepším způsobem, jak přirozeně a efektivně rozšířit spektrum zákazníků našich čerpacích stanic,“ prohlásil Krzysztof Żak, předseda představenstva ORLEN Deutschland.

Získané stanice budou integrovány do existující sítě a budou přizpůsobeny jejím standardům. Tento proces potrvá do konce roku 2007. Benzinky se nacházejí v severních německých zemích: Šlesvicku-Holštýnsku, Brémách, Severnímu Porýní-Vestfálsku, Hesensku, Dolním Sasku, Meklenbursku, Předním Pomoří a Sasku-Anhaltsku. Po převzetí 58 benzinek od BP bude ORLEN Deutschland spravovat 532 objektů v severoněmeckých zemích.

 

PKN ORLEN

PKN ORLEN je největší ropný koncern ve střední Evropě s centrálou v Polsku. Ve třetím čtvrtletí roku 2006 dosáhla firma příjmy ve výši 14,88 miliardy PLN, což jí zajistilo prvenství mezi společnostmi z nových zemí Evropské unie. V prosinci roku 2006 PKN ORLEN dokončil převzetí největší rafinerie pobaltských zemí v litevských Możejkách. Akcie PKN ORLEN jsou obchodovány na burzách ve Varšavě a v Londýně. Součástí kapitálové skupiny ORLEN je 80 společností, které zaměstnávají na 24 000 pracovníků.

 

Deutsche BP AG

BP Německo AG je lídrem německého trhu s palivy a minerálními oleji. Firma existuje pod třemi značkami: BP, Aral a Castrol. V roce 2005 tato firma dosáhla ročního obratu více než 50 miliard EUR. Společnost zaměstnává 6 500 osob a vlastní v Německu co do velikosti druhý největší rafinerní komplex.  

 

ORLEN Deutschland

Firma ORLEN Deutschland začala působit v roce 2003 poté, co PKN ORLEN zakoupil 494 benzinek nacházejících se v severoněmeckých zemích. Německá síť se opírá – v souladu se strategií PKN ORLEN zaměřenou na maloobchod s palivy na všech trzích, na kterých se koncern pohybuje – o dvě značky: exkluzivnější ORLEN a ekonomičtější STAR.

 

Tisková kancelář

PKN ORLEN



 

Tatao zpráva je poměrně překvapením, protože dle původních tvrzení se chtěli Poláci z Německa spíše stahovat, pořád tam totiž prodělávají.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688