Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.12.2006 15:37:13

Majitel Setuzy: Dáme 850 milionů za dluh

(Adam Junek, Petr Havel, Aktuálně.cz) Majitel ústecké Setuzy M. L. Moran nabízí ministerstvu za vyrovnání sporné pohledávky potravinářského koncernu 850 milionů korun. „Společnost M. L. Moran dnes ministerstvu zemědělství navrhla, že zaplatí za spornou čtyřmiliardovou pohledávku Setuzy 850 milionů korun," sdělil deníku Aktuálně.cz důvěryhodný zdroj ze Setuzy.

 

Deníku Aktuálně.cz to později potvrdil i místopředseda představenstva Zdeněk Šmejkal. "Tuto nabídku jsme odeslali jak na ministerstvo zemědělství, tak i na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond," uvedl. Právě kvůli pohledávce, kterou má nyní v držení Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a jejíž existenci Setuza nechce uznat, poslal stát do ústeckého podniku exekutory.

 Stát vládne v Setuze, účty nechal volné

V potravinářském a chemickém podniku Setuza vládne exekuční správce. Přečtěte si, jak se vše seběhlo. M. L. Moran, který letos odkoupil většinový podíl v Setuze od kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, byl zájemcem o pohledávku i v tendru, který vyhlásila a později zrušila předešlá vláda. Tehdy nabídla nejvíce společnost PPF Investments - konkrétně 815 milionů korun.

Hrozba konkurzu

K rozhodnému kroku společnost M. L. Moran donutila hrozba konkurzu. Vyplývá to z dopisu, který odeslal generální ředitel Setuzy František Janů exekutorce Evě Jablonské a který má deník Aktuálně.cz k dispozici. „Situace je velmi vážná, nyní již nehrajeme o týdny, ale o dny, možná hodiny," komentuje současnou pozici podniku ředitel.

Dopis exekutorce přitom zmiňuje celou řadu důsledků, které Setuze exekuce přináší. Mimo jiné to, že akciová společnost Chemoprojekt pozastavila z kraje prosince investice do výstavby komplexu na zpracování sto tisíc tun metylesteru řepkové oleje, suroviny pro výrobu biopaliv. Bez této kapacity přitom Česko zřejmě nedostojí svým mezinárodním závazkům, které jí ukládají vyrábět určitý podíl biopaliv z celkové spotřeby pohonných hmot.

Moran vidí řešení v dohodě o narovnání, kterou už společnost poslala 4. prosince vedení Podpůrného a garančního rolnického fondu (PGRLF). Dohoda putovala také na Úřad vlády a na vedení ministerstev zemědělství a financí. Dnes pak doplnila zmíněnou sumu 850 milionů korun. Dalším problémem je například snížení objednávek na produkty Setuzy v příštím roce. Firma utrží o téměř 667 milionů korun méně. „Zřejmě si nikdo neuvědomuje, jaké má exekuce praktické důsledky," tvrdí Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva společnosti M.L. Moran, která Setuzu vlastní.

Kdo za tím stojí?

Sporná pohledávka byla před převodem z České konsolidační agentury na PGRLF ohodnocena společností Ernst and Young na 465 milionů. Výběrové řízení na její prodej, které vyhlásil PGRLF, počítalo s minimální cenou 650 milionů korun. Představitel společnosti M.L. Moran také upozornil, že v Setuze existují závazky, které je třeba uhradit. "Jsou vyšší než jedna miliarda korun," uvedl. Navíc je ve hře majetek, který je třeba do Setuzy vrátit, jehož hodnota ale není ještě vyčíslena. Tyto resty jsou podle něj současní vlastníci Setuzy připraveni uhradit z vlastních zdrojů.

Současná situace podniku svádí podle Šmejkala k celé řadě spekulací. "Exekuce by mohla být například využita jako součást konkurenčního boje, přičemž v prvním kroku má vést k ovládnutí Setuzy státem a v druhém pak k prodeji konkurenci," obává se stávající vlastník Setuzy.

Cena by přitom mohla být kvůli exekuci, případně dražbě či konkurzu velmi nízká, což skutečně může budoucímu kupci vyhovovat. Přesto jsou ale majitelé podniku optimisty. "Stále věříme ve snahu všech stran v nekonkurzním řešení a v to, že logické a ekonomické argumenty převáží nad lobystickými," zdůrazňuje Šmejkal. K tomu je ale podle Janů zapotřebí, aby "za jednacím stolem neseděli právníci, ale lidé s mandátem rozhodnout".

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.01.2017Stát chce marihuanu. Dá za ni 6 milionů Ekonomický deník (Ekonomický deník)
30.03.2016Česká pošta dá za bezpečnost 140 milionů „dceři“ Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688