Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.11.2006 14:34:08

ČS - podrobná zpráva EK k ek. vývoji unie a ČR

Odhady pro Evropskou unii jako celek

Podle pravidelné podzimní ekonomické prognózy Evropské komise se předpokládá, že hospodářský růst v Evropské unii v roce 2006 dosáhne 2,8 %, což oproti předchozímu roku představuje zvýšení o 1,1 procentního bodu. Hlavním tahounem růstu bude výrazná expanze domácí poptávky, zejména investic, které v první polovině roku vzrostly o 6 % meziročně a měly by zůstat stabilní vzhledem ke stálému růstu využívání kapacit, zlepšování bilance podniků, výhodným finančním podmínkám a širokému ziskovému rozpětí. Zřetelné příspěvky ke konjunktuře bude mít i vývoz, jenž je nadále podporován silnou světovou ekonomikou. Spotřebitelské výdaje se budou zvyšovat pouze postupně v závislosti na lepších podmínkách na pracovním trhu.

V dalších dvou letech však přijde zpomalení. Zejména vzhledem ke zvolnění ekonomické aktivity ve Spojených státech by mělo v letech 2007 a 2008 dojít k mírnému oslabení hospodářské činnosti i v Evropské unii. Nicméně růst HDP je zde odhadován tak, aby zůstal v příštích dvou letech zhruba na úrovni potenciálu, tedy na úrovni 2,4 %.

Slušný růst ekonomiky v letošním roce je vzhledem k příznivým vlivům strukturálních reforem na trhu práce a k obnovení důvěry v ekonomiku doprovázen zrychleným vzestupem zaměstnanosti. Celkově se předpokládá, že země Evropské unie v letech 2006– 2008 vytvoří 7 milionů nových pracovních míst, z čehož 5 milionů připadne na eurozónu. Při naplnění tohoto scénáře tak bude tvorba pracovních míst v EU ve srovnání s obdobím předchozích tří let vyšší o 75 %. V důsledku toho se očekává, že míra zaměstnanosti v roce 2008 dosáhne 65,5 % oproti 63,75 % v roce 2005. Poté, co míra nezaměstnanosti v EU dosáhla v roce 2004 svého přibližně 9% maxima, se předpokládá, že v roce 2006 klesne na přibližně 8 % a do roku 2008 klesne dále na 7,3 %.

Inflace zůstává v letošním roce neobyčejně stabilní – v eurozóně zůstala na očekávaných 2,2 %, zatímco v EU se zvyšuje z 2,2 % na 2,3 %. Také jádrová inflace zůstává na mírnějších úrovních, což svědčí o tom, že zvyšování světových cen ropy nemělo žádné zásadnější sekundární účinky. Jelikož prognóza Evropské komise vychází z toho, že se tyto účinky výrazně neprojeví ani v budoucnu, předpokládá se setrvání celkové inflace během prognózovaného období v roce 2007 na úrovni těsně nad 2 % v EU i eurozóně a její pokles pod 2 % v roce 2008 v eurozóně.

Podzimní ekonomická prognóza je pozitivní i v oblasti veřejných financí, jejichž stav je lepší, než se předpokládalo na jaře, a to hlavně v důsledku neočekávaně vyšších daňových příjmů. Pro letošní rok počítá odhad Evropské komise s deficitem veřejných rozpočtu vůči HDP ve výši 2,0 %, zatímco loni představoval 2,3 %. Pro roky 2007 a 2008 se předpokládá další zlepšení na úroveň 1,6 %, resp. 1,4 %.

Zpráva Evropské komise explicitně zmiňuje i potenciální rizika. Výraznější zpomalení v USA může mít negativní vliv na růst v EU. Rizikem rovněž zůstává nepřiměřené uvolnění světových nevyvážeností běžného účtu. Existují i i šance na neočekávaně lepší výsledky. Mohlo by se ukázat, že světový obchod je dynamičtější, zejména v Asii. Na domácí půdě by se hlavně oproti očekávání mohly mnohem více zlepšit výsledky na trhu práce, a posílit tak zejména soukromou spotřebu. Nevyzpytatelné světové ceny ropy se mohou do budoucna pohybovat oběma směry.

Odhady pro Českou republiku

Kapitola odhadů věnující se české ekonomice je optimisticky nazvána „udržitelný růst a zlepšující se trh práce“. Hrubý domácí produkt od začátku roku pokračuje ve skvělé výkonnosti povzbuzován vzestupem soukromé spotřeby, investic i čistých exportů. Na vzestupu spotřeby obyvatelstva se podílí zejména růst jejich příjmů a širší využívání spotřebitelských a hypotéčních úvěrů. Tvorba fixního kapitálu a nepřímo i vývozy jsou zase taženy pokračujícím přílivem přímých investic ze zahraničí. V roce 2006 tak české hospodářství poroste minimálně stejným tempem jako loni, tedy na úrovni 6 %.

Solidní dynamika se – byť s menším zvolněním – udrží v následujících dvou letech, kdy by tempo růstu HDP mělo činit okolo 5 %. Struktura růstu zůstane přibližně stejná jako nyní, mírné oslabení se čeká v příspěvku čistých exportů, které budou oslabovány vzmáhajícími se dovozy. Velká nejistota panuje v oblasti vládní spotřeby, která je negativně ovlivněna neprůhledností využívání nejrůznějších rezervních fondů z minulých rozpočtů.

Silná expanze ekonomiky přináší plody i na trhu práce. Zaměstnanost roste zejména v sekundárním a terciárním sektoru. Podíl dlouhodobé nezaměstnanosti se zatím snižuje neuspokojivým tempem. Ještě vyššímu vzestupu zaměstnanosti brání strukturální problémy, což se v blízké budoucnosti nezmění. Nicméně míra nezaměstnanosti s letošní očekávanou hodnotou 7,4 % bude nižší, než činí průměr EU. V nejbližší době se čeká její další pokles až na hladinu 6,9 % v roce 2008.

P
ředpokládaný vzestup mezd bude do značné míry vykompenzován zrychlující se produktivitou práce, což bude napomáhat udržení inflačních tlaků. Do budoucna se čeká mírné zvýšení inflace z letošních 2,5 % na 2,7 % v příštím roce, resp. 2,9 % v roce 2008. Důvodem bude mezera výstupu, která byla v minulosti záporná a nyní se postupně převrací do kladných hodnot.

Česká republika ani do roku 2008 nebude schopna splnit maastrichtské rozpočtové kritérium. Deficit veřejných financí za letošní rok by měl skončit ve výši 3,5 % HDP, což by mělo být lehce méně než je stanoveno v Konvergenčním programu ČR (3,8 %). V roce 2007 by podle Evropské komise mělo dojít k nepatrnému zhoršení na úroveň 3,6 % HDP. To je možno přičíst na vrub zvýšeným sociálním dávkám schváleným před letošními volbami. Pokračující robustní růst a předpoklad žádných významných politických zásahů či reforem povede k mírnému poklesu deficitu veřejných financí k 3,2 % HDP, uvádí zpráva EK.

Stručná charakteristika ostatních zemí

Belgie: napjatý vyrovnaný rozpočet
Dánsko: kapacitní omezení zpomalí růst
Německo: silnější růst doprovodí zvýšená volatilita odrážející rozpočtová opatření
Estonsko: boom ekonomiky na pokraji přehřátí
Řecko: Investice jsou opět zpátky
Španělsko: Silnější ekonomická aktivita, ustupující nerovnováha
Francie: Robustní růst v nadcházejících letech
Irsko: Silnější domácí expanze doprovázená riziky
Itálie: Oživení tažené domácí poptávkou
Kypr: Zdravý růst a pokračující fiskální konsolidace
Lotyšsko: Stabilizace se ekonomice stále vyhýbá
Litva: Inflační tlaky a napětí na trhu práce
Lucembursko: Letošní silný růst do roku 2008 mírně zvolní
Maďarsko: Opožděná fiskální konsolidace po velkém smyku
Malta: Mírné oživení tažené domácí poptávkou potvrzeno
Nizozemí: Pevné zotavení ekonomiky
Rakousko: Vybalancovaný růst předstihl průměr eurozóny
Polsko: Investiční boom podporuje růst ekonomiky
Portugalsko: Postupné oživení spoléhající hlavně na export
Slovinsko: Vzkvétající ekonomika se těší na přijetí eura
Slovensko: Příspěvek čistých exportů k růstu bude opět pozitivní
Finsko: Vrchol růstu přijde letos, do roku 2008 se udrží na solidních úrovních
Švédsko: Ekonomická aktivita zůstane silná
Velká Británie: Znovunalezená rovnováha se blíží

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688