Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Povinné ručení  |  01.11.2006 14:13:27

Novinky v povinném ručení na rok 2007

Aktuální tématem těchto dnů je povinné ručení a nové sazby pojišťoven pro rok 2007. Z tohoto důvodu jsme položili několik otázek nezávislému odborníkovi Pavlovi Ronovskému, ze společnosti Top-Pojištění.cz, která je internetovým pojišťovacím makléřem.

 

Co vede pojišťovny k tomu, že zveřejňují nové sazby vždy na podzim?

Je to z důvodu, že většina majitelů vozidel má stále výroční den pojištění k 1.lednu tzn. že uzavřeli pojištění 1. ledna a každý rok se jim toto pojištění k tomuto dni obnovuje. Je to již tradice daná předchozím monopolním systémem zákonného povinného pojištění. Od 1.1.2000 se stal produkt povinně smluvním a řidiči si mohli rázem volit z více pojišťoven. Z tohoto důvodů má stále zhruba polovina řidičů výroční den pojištění k 1.1. Ti mohou nejpozději do 19.11.2006 vypovědět svoje stávající pojištění a do konce roku uzavřít smlouvu novou. Pojišťovny jim tedy pro následující rok nabízejí nové produkty případně upravují sazby těch starších.

Co nového tedy pojišťovny nabízejí pro příští rok? Budou pojišťovny zdražovat?

Trendem posledních let je tzv. segmentace klientů, Tzn. že mladý řidič ve velkém městě platí jinou částku než starší zkušený řidič na venkově. Nedá se tedy úplně jednoznačně odpovědět, že dojde ke zdražení. Šest z devíti pojišťoven skutečně upravilo své sazby a v kategorii osobních vozidel se zvýšení pohybuje v rozmezí od 3 do 5%. Všechny pojišťovny ale poskytují slevy za beznehodový průběh pojištění. Tyto bonusy pro příští rok dosahují 35 až 60%. Dobří řidiči bez nehod proto zaplatí dokonce méně než v letošním roce.

Jsou nějaké novinky v produktech pojišťoven?

U všech pojišťoven lze k samotnému povinnému ručení uzavřít i různá doplňková pojištění např. pojištění čelního skla, úrazové pojištění cestujících či pojištění právní ochrany. Povinné ručení v sobě také vždy obsahuje základní asistenční služby pro případ nehody a je možné jej rozšířit i pro případ poruchy. Pojišťovna Kooperativa stejně jako v loňském roce nabízí živelní pojištění vozidla zdarma v rámci ceny povinného ručení. Podobný produkt letos připravila také Pojišťovna UNIQA, u které si klienti se starším vozidlem mohou pojistit proti krádeži nebo ohni. ČSOB Pojišťovna umožňuje připojistit riziko krádeže. Česká podnikatelská pojišťovna uvedla na trh nový produkt SPOROPOV, který je určen pro řidiče na venkově a nabízí základní limity plnění.

Česká kancelář pojistitelů informovala a přípravě centrálního systému evidence bonusů. O co se jedná a z jakého důvodu tento systém vzniká?

Někteří řidiči, kteří nejezdí zcela podle předpisů a mají více nehod, se naučili tzv. malusovou turistiku. Všechny pojišťovny totiž počítají svým klientů nejen bonusy ale také malusy v případě častějších nehod. Tito řidiči dosud využívali toho, že pojišťovny nemají jednotnou evidenci škod. To se v příštím roce změní a v případě změny bude nová pojišťovna znát i historii škod nového klienta.

Jak vypadá systém povinného ručení v zahraničí?

Evropské systémy povinně smluvního pojištění jsou částečně podobné. Pojišťovny používají ale mnohem větší počet různých segmentačních kritérií, jako je i barva vozidla, délka řidičské zkušenosti, stav konta v bodovém systému apod. Maximální počet je dokonce až 26 takových kritérií. Většina pojišťoven určuje sazby ne podle objemu motoru ale podle jeho výkonu. Tento prvek k nám letos přinesla pojišťovna Wüstenrot. Předpokládám, že za několik let se může do sazeb pojišťoven u nás projevit prvek nového bodového systému dle silničního zákona. Bohužel zatím se jeho efekt nedostavuje a nehod je stále velké množství.

Vaše společnost již rok provozuje portál www.top-pojisteni.cz. Co návštěvníci naleznou na Vašich stránkách?

Od 1.11.2006 jsme jako první portál spustili on-line kalkulátor se sazbami pro rok 2007. Tento jednoduchý pomocník srovnává celý trh povinného ručeníČR a naši uživatelé s jeho pomocí rychle naleznou tu nejvhodnější pojišťovnu právě pro ně. Jako jediní spolupracujeme se všemi pojišťovnamiČR a návštěvníci našeho portálu proto mohou uzavřít pojištění online skutečně u jakékoliv pojišťovny dle jejich výběru. Nemusí tedy chodit na pobočku pojišťovny a navíc jim šetříme nejen čas ale i peníze, protože většina pojišťoven poskytuje slevu za uzavření pojištění na dálku. Naše nezávislost je navíc dána tím, že nejsme nijak majetkově ani personálně propojeni se žádnou z pojišťoven.

 

Pojišťovna

Segmentace

Slevy

Allianz

dle místa bydliště

10% pro podnikatele

10% pro řidiče nad 40 let

Česká pojišťovna

plošná sazba

 

Česká podnikatelská pojišťovna

dle věku , místa bydliště a stáří vozidla

7% při sjednání přes internet

ČSOB Pojišťovna

dle věku , místa bydliště a stáří vozidla

5% pro klienty ČSOB pojišťovny

7% pro klienty Poštovní spořitelny

Generali

dle místa bydliště

 

Kooperativa

plošná sazba

 

Triglav

plošná sazba

10% při sjednání přes internet

Uniqa

dle věku , místa bydliště a stáří vozidla

5% akční sleva

5% při sjednání přes internet

Wüstenrot

dle výkonu motoru, pohlaví, věku

500 při sjednání přes internet

 

 

Jako každý rok i letos pojišťovny zveřejnily v tuto dobu sazby pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla tedy povinného ručení na příští rok. Je to již tradice daná předchozím monopolním systémem povinného pojištění. Od 1.1.2000 se stal produkt povinně smluvním a řidiči si mohli rázem volit z více pojišťoven. Z tohoto důvodů má stále zhruba polovina řidičů výroční den pojištění k 1.1. Ti mohou nejpozději do 19.11.2006 vypovědět svoje stávající pojištění a do konce roku uzavřít smlouvu novou. Na českém trhu v současné době nabízí povinné ručení již 9 pojišťoven.

Portál Top-Pojištění.cz zveřejnil kompletní přehled sazeb všech pojišťoven. Většina pojišťoven kromě Allianz, Generali a Wüstenrot změnily sazby. Zdražení se pohybuje u nejčastější kategorie vozidel mezi 3 až 5%. Toto zvýšení je ale dobrým řidičům kompenzováno bonusem za bezeškodní průběh, který v příštím roce může dosáhnout 35 – 60%.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Povinné ručení:

04.04.2024  Nejdůležitější změny v povinném ručení (INSIA) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
19.12.2023  Nejvíce nehod v České republice se stane v Praze OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688